AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vasi degistirme nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vasi değiştirme nasıl olur?​

Vasi atama talebi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulmaktadır. Vasi atama işlemi genellikle 2 yıl için yapılmaktadır. Bu sürenin kendiliğinden veya talep üzerine uzatılması mümkündür. Vasi değiştirilmesi talebinin de aynı makamlara yapılması gerekmektedir.

Vasi belgesi nasıl alınır e devlet?​

. Vasi atandığına ilişkin mahkeme kararının onaylı bir suretinin ibraz edilmesi, .Kimliğin ibraz edilmesi, .e-Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından, vasi olarak imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.

Kimler vasi olarak atanabilir?​

Kimler vasi olarak atanabilir?
418. Maddeye göre; ‘kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler, menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar, ilgili vesayet daireleri ve yargıçları” vasi olarak atanamazlar.

Vasi iptali nereye yapılır?​

Vasi Tayini iptali nasıl yapılır? Vasilik çeşitli sebeplerle iptal edilebilmekte, kaldırılabilmektedir. Bu konu ile ilgili Vasiliğin iptali dilekçesi, Vasi tarafından ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine ibraz edilir.

Vasilikten çekilme nasıl yapılır?​

Vasi kararının tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde; varsa kaçınma sebebi veya karara itiraz, vesayet makamına bildirilecektir. Bu kaçınma bildirimi veya itiraz, vesayet makamınca yerinde görülürse, vasi kararı kaldırılır ve yeni bir vasi atanır.

Vasi belgesi nasıl çıkarılır?​

Vasi belgesi nasıl çıkarılır?
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Vasi belgesi nereden alınır?​

Vasi tayin belgesi için; kişinin kendi akrabası ya da yakını, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapar.

Vasi neye göre atanır?​

Kişinin akıl hastası veya akıl zayıflığı nedeniyle; İşlerini görememesi, Bakımı için sürekli yardım gerekmesi ya da. Başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması halinde her ergin hakkında vasi atanması yönünde karar verileceği hüküm altına alınmıştır.

Vasilik nasil geri alınır?​

Vasilik nasil geri alınır?
Vasi görev süresi ne kadar Vesayet makamı, sürenin dolması ile ikişer yıl uzatabilir. Vasi 4 yıl sonunda vasilikten çekilebilir. Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir.

Vasilik süresinin uzatılması ne kadar sürer?​

Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı vasiliğin uzatılması talebi üzerine, vasilik süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Vesayet makamı vasinin işlerinden memnun kalırsa, görev suresini iki yılda bir aynı süreyle uzatabilecektir.
 
Vasi değiştirme işlemi genellikle Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan bir başvuru ile gerçekleşir. Vasi atama süreci genellikle 2 yıl için yapılır ancak talep üzerine bu süre uzatılabilir. Vasi değiştirme talebi de aynı makamlara yapılmalıdır.

Vasi belgesi almak için ise vasi atandığına dair mahkeme kararının onaylı bir suretinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kimlik ibrazı ve e-Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Kimler vasi olarak atanabilir konusunda 418. Maddeye göre kısıtlılık, kamu hizmetinden yasaklılık, haysiyetsiz hayat sürenler, vasi atanacak kişinin menfaati ile çatışma, düşmanlık gibi durumlar belirtilmiştir.

Vasi iptali veya vasilikten çekilme durumunda ise ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Vasi belgesi çıkarılması sürecinde de Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.

Vasi atanması için kişinin akıl hastalığı, akıl zayıflığı, işlerini görememe, sürekli bakıma ihtiyaç gibi durumları varsa veya başkalarının güvenliğini tehlikeye sokuyorsa vasi atanması kararı verilebilir.

Vasilik geri alımı sürecinde vasi görev süresi 2 yıl olarak atanır ve maksimum 4 yıl sonra vasilikten çekilebilir. Vasilik süresinin uzatılması ise Vesayet makamı tarafından yapılabilir ve her defasında ikişer yıl uzatılabilir. Vasi, 4 yıl dolunca vasilikten çekilme hakkına sahiptir. Vesayet makamı, vasinin işlerinden memnun kalırsa görev süresini iki yılda bir aynı süreyle uzatabilir.
 
Geri
Üst