Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Varolussal kaygi nedir?

Editör

Yeni Üye

Varoluşsal kaygi nedir?​

Varoluşsal kaygı bir varlığın kendi muhtemel yokluğunun farkında olması halidir ve nörotik ya da psikotik kaygılardan farklı olarak zihnin anormal durumu ile ilgili değildir. Kaygı varolmamaya dair varoluşsal farkındalıktır ve yokluk da varolmanın bir parçasıdır.

Varoluşsal sorunlar nelerdir?​

Varoluşsal depresyonda temel sorun; sorulara tatmin edici cevaplar bulamamaktır. Bazı insanlar için cevap eksikliği, hayal kırıklığına ve mutsuzluğa neden olur. Fakat mutsuz hissetmek her zaman varoluşsal bir krizden geçtiğiniz anlamına gelmez. Bu duygular, yaşamda anlam bulma ihtiyacıyla birlikte bir krize dönüşür.
Varoluşsal yalıtım ne demek?​
Bireyler sık sık başkalarından ve kendilerinden soyutlandıklarını hissederler. Bu soyutlanmanın altında varoluşa ilişkin daha temel bir yalıtım yatmaktadır. Dolayısıyla varoluşsal yalıtım insanın kendisi ve başkaları arasında kapatılamayan bir uçurumun varlığıdır.

Varoluşsal yalıtım nedir?​

Varoluşsal yalıtım nedir?
Varoluşçu yalıtım, varlığımızın temelde dünya ve insanlardan keskin ve karşı konulmaz ayrılığını anlatır. Varoluşçu yalıtım ;kişilerarası ve kişinin kendi benliği içindeki parçalanma ve yalıtımdan farklı bir kavramdır. Kişinin kendi kişilik ve beden parçalarının ayrılığı ise bir başka yalıtım tipidir.

Varoluşsal çaresizlik nedir?​

Varoluşsal çaresizlik nedir?
tanım olarak: dünyaya gelişimizin bizden bağımsız olduğu, yaşamımız boyunca içinde bulunacağımız şartların şansa bağlı olduğu ve ölüm karşısında çaresiz olduğumuz gibi düşüncelerin kişide oluşturduğu kaygı diyebiliriz.

Varoluşsal zeka nedir?​

Gardner’a göre varoluşsal zeka kolektif değerleri ve içgüdüyü başkalarını ve dış dünyayı anlamak için kullanabilme kabiliyetini içeriyor. Filozoflar, teologlar, psikologlar veya maneviyatla uğraşan insanlar genellikle yüksek varoluşsal zekaya sahip kişilerin arasında oluyor.

Yalıtılmış birey ne demek?​

Yalıtılmışlık, bir insanın kendisini hayattan çıkarmasını, yaşamın etkinlikleri ve bireyi zayıf ve saçma görünür hale getirir. Bu durum, bireyin kendisine galaktik bir bakış açıdan bakmasıdır ve terapistler için bu durum ürkütücüdür.

Varoluşsal kaygı, bir bireyin varlığıyla ilgili farkındalığının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu kaygı, kişinin kendi varlığını, hayatı ve ölümü sorgulamasıyla ilişkilidir. Varoluşsal kaygı, nörotik veya psikotik kaygılardan farklı olarak zihinsel bir rahatsızlık değil, daha çok varoluşsal gerçekliğe ilişkin bilinç düzeyinde yaşanan bir durumdur.

Varoluşsal sorunlar, genellikle yaşamın anlamı, ölüm, özgürlük ve yalnızlık gibi konuları içerir. Bu tür sorunlarla karşılaşan bireyler, varoluşsal krizler yaşayabilirler. Varoluşsal depresyon da bu tür krizlerin bir sonucu olabilir ve bireylerin hayattan aldıkları haz ve anlam konusunda kendilerini tatmin edici cevaplar bulamamalarına dayanır.

Varoluşsal yalıtım kavramı ise bireyin kendisini ve diğer insanları, genel anlamda yaşamı anlamlandırmada yaşadığı zorlukları ifade eder. Bu durumda, birey kendini yalnız, soyutlanmış ve anlamsız hissedebilir.

Varoluşsal çaresizlik, genellikle insanoğlunun varoluşsal sınırlılıklarını ve belirsizliklerini kabul etmekte yaşadığı bir kaygı tipidir. Dünyaya gelişimizin koşullarının bize bağlı olmadığını, yaşamın belirsizliklerle dolu olduğunu ve ölüm karşısında çaresiz olduğumuzu kabullenmeye dayalı bir kaygıdır.

Varoluşsal zeka ise Howard Gardner'ın çoklu zeka kuramına dayanan bir kavramdır. Bu zeka türü, bireyin kolektif değerleri anlama, içgüdüleriyle uyumlu ve anlamlı bir hayat kurma becerisini ifade eder. Varoluşsal zekaya sahip bireyler genellikle derin düşüncelere sahip olan, manevi konulara ilgi duyan ve insanın varoluşsal gerçekliğiyle ilgili derin sorgulamalar yapan kişilerdir.

Yalıtılmış birey kavramı, sosyal ve duygusal açıdan kendisini dışlanmış, yalnız veya anlamsız hisseden bir bireyi tanımlar. Bu durum, genellikle bireyin kendi yaşamını anlamsız, boş veya anlamsız olarak algılamasıyla ilişkilidir. Bu durum, terapistler için de zorlu bir durum olabilir, çünkü yalıtılmış bireylerle etkili iletişim kurmak ve onları desteklemek zor olabilir.

Geri