Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Varlik hesaplari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.560
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Varlık hesapları nedir?​

Bir işletmenin bilançosunda bulunan ve para karşılığı olan değerlerin bütünün izlendiği hesaplar varlık hesapları olarak adlandırılır.

Varlık nedir kısaca açıklayınız?​

Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. Varlık varolanların her birinde mevcut olan niteliktir bir anlamda. Aristoteles varlığı varolanların içerisindeki özdeş olan nitelikler olarak belirtir.
Varlık hesapları dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır. 2.1.1. Dönen Varlıklar: İşletmenin faaliyeti dönemi içinde yer alan ve sağladığı yarar o dönem içinde sona eren varlıklardır. Dönen varlıklar grubunda bir yıl veya daha kısa süre içinde paraya çevrilebilecek değerler yer alır.

320 aktif mi pasif mi?​

320 aktif mi pasif mi?
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir.

Hangisi maddi olmayan duran varlık tır?​

Maddi olmayan duran varlık: Fiziksel niteliği olmayan tanımlanabilir parasal olmayan varlıktır. Parasal varlıklar: Elde tutulan para ile, sabit ya da belirlenebilir tutarda bir para cinsinden elde edilecek varlıklardır.

Varlık hesapları nasıl kaydedilir?​

Bütün varlık hesaplarında açılış, ilgili hesabın borç tarafına yapılır. Bütün varlık hesaplarında artış borç tarafına kaydedilir. Bütün varlık hesaplarında azalış alacak tarafına kaydedilir.

Toplam varlıklar ne demek?​

Toplam varlıklar ne demek?
Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.

320 hesap borç mu alacak mı?​

Senetsiz borcun doğması ile bu hesaba alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.

320 borç bakiyesi verir mi?​

Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.

Bilançoda yer alan kalemler nelerdir?​

Bilançoda yer alan kalemler nelerdir?
Bilançonun İçeriğinde Hangi Kalemler Bulunur?
- 2.1- Dönen Varlıklar,
- 2.2- Duran Varlıklar,
- 2.3- Borçlar,
- 2.4- Dönem ayırıcı hesaplar,
- 2.5- Öz kaynaklar, ayrı kalemler olarak gösterilir ve yeterli ayrıntıya inilerek şemalandırılır.

Hangisi bilançoda yer almaz?​

Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço’da yer almaz.

Mali varlıklar nelerdir?​

Uzun vadeli amaçlarla veya yasal zorunluluklar nedeniyle elde tutulan uzun vadeli menkul kıymetlerle veya paraya dönüşme niteliğini kaybetmiş uzun vadeli menkul kıymetler bu grupta izlenir.
 
Varlık hesapları bir işletmenin bilançosunda bulunan ve para karşılığı olan değerlerin bütününü izlediği hesaplardır. Bu hesaplar, işletmenin sahip olduğu varlıkları ve bu varlıkların miktarını gösterir. Varlık hesapları, işletmenin mülkiyetinde olan mal, hizmet, nakit, alacaklar gibi unsurları detaylı bir şekilde izler.

Varlık, felsefi anlamda var olan ya da var olduğu söylenen şeyi ifade eder. Varlık kavramı, var olan şeyin niteliğini ve mevcudiyetini ifade eder. Aristoteles'e göre varlık, varolan varlıkların içindeki ortak nitelikleri belirtir ve varlık kavramını açıklar.

Varlık hesapları genellikle dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır. Dönen varlıklar, işletmenin faaliyet dönemi içinde yer alan ve genellikle bir yıl veya daha kısa sürede paraya çevrilebilecek varlıklardır. Duran varlıklar ise işletmenin uzun vadeli varlıklarını ifade eder.

"320. Satıcılar Hesabı" pasif karakterli bir hesaptır. Satıcılar hesabı daima alacak bakiyesi vermelidir. Bu hesap genellikle satıcı firmalara olan borçları izlemek için kullanılır.

Maddi olmayan duran varlık, fiziksel niteliği olmayan, tanımlanabilir ve parasal olmayan varlıklardır. Bu tür varlıklar genellikle fikri mülkiyet hakları, markalar, patentler gibi unsurları içerir.

Varlık hesapları genellikle açılış, artış ve azalış işlemleriyle kaydedilir. Tüm varlık hesaplarında artışlar genellikle borç taraflarına, azalışlar ise alacak taraflarına kaydedilir.

Toplam varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahip olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit varlıklar ve borçlar gibi unsurları temsil eder. Toplam varlıklar, toplam yükümlülükler ve özkaynaklarla dengelenmelidir.

Bilançoda yer alan kalemler genellikle dönen varlıklar, duran varlıklar, borçlar, dönem ayırıcı hesaplar ve öz kaynaklar şeklinde sıralanır. Bu kalemler, işletmenin mali durumunu net bir şekilde yansıtmak için detaylı bir şekilde gösterilir.

Mali varlıklar genellikle uzun vadeli menkul kıymetler ve paraya dönüşme niteliğini kaybetmiş menkul kıymetlerden oluşur. Bu varlıklar genellikle uzun vadeli amaçlarla ya da yasal zorunluluklar nedeniyle işletme tarafından tutulur.
 
Geri
Üst