- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Varlığın tek bir maddeden meydana geldiğini savunan filozof kimdir?
Varlığın madde değil idea cinsinden bir şey olduğunu söyleyen idealist felsefenin en büyük filozofu Platon’dur. Platon’a göre asıl varlık ideadır. Bu dünya, insan zihninden bağımsız olarak kendi başına var olan idealar yani asıl gerçeklikler dünyasının bir kopyası veya gölgesi durumundadır.Aristotelesin kategorileri nelerdir?
Çift, yarım, usta, büyük, baba, oğul, bilgi görelik belirtirler. Mesela büyük göreli bir kavramdır, çünkü bir şeyin büyüklüğü başka bir şeye göre görelidir. Bütün göreli kavramlar karşılıklıdır(correlatif). Örneğin baba oğulun babasıdır.Temel maddenin ateş olduğunu söyleyen filozofun adı nedir?
İlk dönem fizikçilerinden olan ve zıtlıklar (paradokslar) üzerine spekülasyonlarıyla tanınan Herakleitos var olan her şeyin ana maddesinin ateş olduğunu, her şeyin ateşten gelip yine ateşe dönüşeceğini söyler.
Varlık madde diyenler kimlerdir?
4)Varlığı Hem Düşünce Hem Madde Olarak Kabul Edenler Başlıca temsilcisi R.Descartes’tir. Descartes varlığı maddi cevher ve ruh cevheri dediği bir birine indirgenemez iki cevherle açıklamaktadır. Maddi cevherin özü yer kaplamaktır. Ruhun özü ise düşünmektir.
Kategoriler nelerdir?
Kategori ya da ulam, felsefi anlamda genel olarak öznitelik ya da bir nesneye yüklenen nitelik olarak anlaşılır. Kategoriler, bir konunun anlam ve sınırlarını, içerik ve biçiminin çerçevesini belirler. Kategoriler, koşulu kendilerinde mevcut olan genel niteliklerdir; bu anlamda ve dolayısıyla koşulsuzdurlar.Empedokles nasıl oldu?
Bir söylenene göre Etna Yanardağı’na atlayarak hayatına son vermiştir. Başka bir söylenene göre ise 60 yaşlarında iken Yunanistan’da Peloponnesos’ta normal bir şekilde ölmüştür.Empedokles kim?
Empedokles, Sokrates öncesi düşünürlerden biridir ve doğa düşünürleri arasındadır. Kendisinden önceki doğa düşünürlerinin temel öge olarak kabul ettiği elementleri bir arada kullanan ilk düşünür olarak tarihe geçmiştir.
Demokritos hangi akımı savunur?
Çoğu kaynak, Demokritos’un Leucippus geleneğini takip ettiğini ve Milet ile ilişkili bilimsel rasyonalist felsefeyi sürdürdüklerini söyler. Her ikisi de tamamen materyalistti ve her şeyin doğa kanunlarının sonucu olduğuna inanıyorlardı.