Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Varligi zorunlu mumkun olan ve mumkun olmayan seklinde uce ayiran Islam dusunuru ve bilim insani kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Varlığı zorunlu mümkün olan ve mümkün olmayan şeklinde üçe ayıran İslam düşünürü ve bilim insanı kimdir?​

Zorunlu-mümkün ayırımını esas alarak bir bütün olarak varlığı inceleyen İbn Sînâ, bu ayırımı telif hayatı boyunca daha dakîk hale getirerek mahiyet, sudûr, hudûs (sonradan varlığa gelme), kuvve, madde, çokluk, kötülük gibi metafiziğin en temel kavramlarıyla imkân arasında sıkı bir ilişki ağı örmüştür.

Varlığı üçe ayıran düşünür kimdir?​

İbn Sînâ (2005:276) varlığı önce zorunlu ve mümkün olarak ikiye ayırır. O’nun bu ayrımı mantık ilminden kaynaklanan bir düşüncedir. İbn Sînâ’ya göre (1996:142) bir önermede yüklem (mahmul) ile konu (mevzu) arasında zorunlu olarak üç madde (el mevadd’us-salase) farz edebiliriz.

Siyaset kurumunun temel kavramları nelerdir?​

Siyaset kurumunun temel kavramları nelerdir?
SİYASET FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI Siyaset felsefesinin temel kavramları şunlardır: Birey, toplum, sivil toplum, devlet, iktidar, yönetim, meşruiyet, egemenlik, hak, hukuk, yasa ve bürokrasi.

Ibn i Sina’ya göre zorunlu varlık nedir?​

ibn-i sina’ya göre zorunlu varlık, yokluğunu düşünmenin imkânsız olduğu varlıktır ve özü itibariyle zorunlu ile başkasına nisbetle zorunlu şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Özü itibariyle zorunlu varlık (vâcibü’l-vücûd bi-zâtihî), var olmak için herhangi bir sebebe muhtaç olmayan varlığı ifade etmektedir.

Felsefe tarihinin ilk sistem filozofları kimlerdir?​

Bilinen ilk filozoflar, Miletoslu Thales ve öğrencileri Anaksimandros ile Anaksimenes’tir. Felsefe, Eski Yunanistan’da, Anadolu’daki Miletos’ta başlamıştır.

Vacibul vücud kimin görüşü?​

Vacibul vücud kimin görüşü?
ibn sina metafiziğinin temel kavramlarından biridir.
Siyasetin temelinde ne vardır?​
En basit tabirle bir ideoloji, düzenlenmiş, yapılanmış bir fikirler bütünüdür. Bu fikirler bütünü de siyasetin temeli olan siyâsî ideolojileri oluşturmuştur.
Siyaset felsefesinin temel konusu nedir?​
Siyaset felsefesinin ana konusu siyasal gücün ahlâkî olarak değerlendiril- mesidir. Siyasal gücün en önemli tezahürü, toplumun diğer bütün bireyleri, kurumları ve kurallarının üzerinde en güçlü etki ve yetkiyle donatılmış yöne- time ve bunlarla ilgili kanunlara sahip olan devlette ortaya çıkar.
 
İbn Sînâ, zorunlu-mümkün ayırımını esas alarak varlığı üçe ayıran İslam düşünürüdür. Bu ayırımı telif hayatı boyunca daha detaylı bir şekilde ele alarak metafizik kavramlarla imkân arasında sıkı bir ilişki ağı örmüştür. İbn Sînâ'ya göre varlık öncelikle zorunlu ve mümkün olarak ikiye ayrılır. Zorunlu varlık, yokluğunu düşünmenin imkansız olduğu varlıktır ve özü itibariyle başka bir sebebe muhtaç olmadan var olan varlığı ifade eder.

Felsefe tarihinin ilk sistem filozofları ise Miletoslu Thales ile onun öğrencileri Anaksimandros ve Anaksimenes'tir. Felsefe, Antik Yunanistan'da Miletos'ta başlamıştır.

"Vacibul vücud" terimi İbn Sina'ya ait bir metafizik kavramdır ve zorunlu varlık anlamına gelir. İbn Sina'nın felsefesinde temel kavramlardan biridir.

Siyasetin temelinde ise en basit tabirle bir ideoloji yer almaktadır. Bu ideoloji, düzenlenmiş ve yapılanmış bir fikirler bütünü olarak siyasal ideolojileri oluşturur. Siyaset felsefesinin temel konusu ise siyasal gücün ahlaki olarak değerlendirilmesidir. Siyasal güç, en güçlü etki ve yetkiye sahip yönetim ve devlet tarafından belirlenir ve bu gücün ahlaki boyutu önem taşır. Bu güç, toplumdaki diğer bireyleri, kurumları ve kuralları etkileyen bir faktördür.
 
Geri
Üst