Varliga dayali menkul kiymetlerin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Varlığa dayalı menkul kıymetlerin özellikleri nelerdir?​

Yeni bir finansman tekniği olarak varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) uygulaması; düşük maliyetli fon kaynağı sağlama, sermaye yapılarını güçlendirme, aktif – pasif dengesizliklerini giderme ve bilançoyu likit hale getirme yanında sistemin etkinliğini arttırma amaçlarına yönelik bir araç niteliğindedir.

Seküritizasyon ne demek?​

En basit anlatımla seküritizasyon; bankaların likit olmayan aktiflerinin, sermaye piyasalarında ihraç yoluyla menkul kıymete dönüşerek yatırımcıyla buluşmasıdır.
Varlığa dayalı tüketici kredisi nedir?
Varlık Dayalı Menkul Kıymetleştirme (securitization), borçlanma aracı olarak banka kredilerinin yerini alan ciro edilebilir enstrümanların gelişimidir. Tasarruf kurumlarının ve diğer aracıların likit olmayan aktiflerinin paketlenerek menkul kıymetlere dönüştürülmesi işlemidir.
Varlığa dayalı finansman nedir?
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak şirketlerin bilançolarında bulunan teminat ya da senede konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler şekline dönüştürülmesidir.

Menkul kıymetlerin genel özellikleri nelerdir?​

Menkul Kıymetlerin Özellikleri

VDMK kim tarafından ihraç edilir?​

VDMK, kaynak kuruluşun bilançosunda yer alan alacakların bilançosundan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. VDMK’lar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları (VFF) tarafından ihraç edilir.
Yeşil seküritizasyon nedir?
Bilindiği üzere bir seküritizasyon işlemini bilançonun aktifinde yer alan çoğu zaman taksitli ala- cakların nakde dönüştürüldüğü işlemler olarak tanımlamak mümkündür. Yeşil seküritizasyonda ise, yatırımcıların varlıklar üzerindeki getirileri, altta yatan düşük karbonlu varlıkların nakit akışların- dan sağlanmaktadır.
Sendikasyon anlaşması nedir?
Sendikasyon kredisi, yapılan anlaşma çerçevesinde uluslararası bankalardan, bir banka veya finans kurumu liderliğinde, birden fazla banka ya da finans kurumunun aldığı nakdi krediye denir.
Serbest (nakdi) tüketici kredisi, kredi veren tarafından, tüketiciye, istediği mal veya hizmeti, istediği satıcıdan alması için doğrudan ve nakit olarak verilen kredidir.
hem tüketici hem de kredi veren bakımından ticari iş mahiyetindedir. TKHK m. 2’ye göre ise tüketici kredisi sözleş- meleri, tüketici işlemi mahiyetindedir.
VDMK ihracı ne demek?
VDMK Nedir? VDMK, kaynak kuruluşun bilançosunda yer alan alacakların bilançosundan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. VDMK’lar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları (VFF) tarafından ihraç edilir.
Finansman bonosu ne demek?
Finansman bonoları, ihraçcıların borçlu sıfatıyla düzenleyip Kurul kaydına alınmak suretiyle ihraç ederek sattıkları emre veya hamiline yazılı menkul kıymet niteliğindeki kıymetli evraktır. Finansman bonolarının vadesi 60 günden az 720 günden çok olmamak üzere ihraççı tarafından belirlenir.

Menkul kıymetler nelerdir SPK?​

Menkul kıymetler: Para, çek, poliçe ve bono hariç olmak üzere, paylar, pay benzeri diğer kıymetler ile söz konusu paylara ilişkin depo sertifikalarını ile borçlanma araçları veya menkul kıymetleştirilmiş varlık ve gelirlere dayalı borçlanma araçları ile söz konusu kıymetlere ilişkin depo sertifikalarıdır.

Türkiye’de hangi kuruluşlar VDMK ihraç edebilirler?​

Banka, İFK ve geniş yetkili aracı kurum tarafından kurulan fonlar kurucularının yanı sıra diğer kaynak kuruluşların aktiflerindeki varlıkları devralmak suretiyle VİDMK veya bankalar ile İFK tarafından ihraç edilen teminatlı menkul kıymetleri satın almak suretiyle VDMK ihraç edebilirler.
 

Benzer Konular

Geri
Üst