Varis hastalığının sebepleri tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Varis hastalığının nedenleri sebepleri tedavi seçenekleri

Uzun çalışma saatleri, kısa mesafelere bile araçla gitme, haraketsizlik gibi modern hayatın getirileri; varis hastalığının daha sık görülmesine neden oluyor.

Yalnızca estetik görünümü bozmakla kalmayıp ciddi sağlık sorunlarına da neden olan mor damarların en önemli nedeni genetik olsa da, günümüzde modern yaşam biçimi de varisleri bacaklarımıza sarıyor! Yoğun ve uzun çalışma koşulları, hareketsizlik, en kısa mesafelere bile yürümeyip araçlarla gitmek; varisi daha sık görülen bir hastalık haline getirdi.

MOR DAMARLAR...Medical Park Fatih Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Cangel, Türkiye nüfusunun yüzde 50'sinde görülen varisin; kanı akciğer ve kalbe geri taşıyan toplardamarların ilerleyici bir şekilde genişlemesine verilen isim olduğunu söylüyor: "Varisin cilt üzerindeki görünümü kılcal varisler ve ince kıvrımlı mor damarlar şeklindedir. Bu görünümü buzdağının görünen kısmı gibidir, problemin asıl kaynağı ise daha derinlerdeki toplardamarlardır."

SIZILAR HİÇ DİNMEZVaris; ağrı, kramp, sağlıksız görüntüsü ve oluşturduğu psikolojik tablo ile insanı mutsuz eder. Bacakta şişlik yapar. Çapı 1 mm. civarında olan genişlemelere kılcal varis denir. Kılcal varisler genelde görüntü bozukluğu dışında bir yakınmaya yol açmazlar. Çapı 3-4 mm. üzerinde olan varislerde ise görüntü bozukluğuna ek olarak yakınmalar başlar. Uzun süre ayakta kalma sonrası bacakta ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi oluşabilir. Hastalar, dinlenseler de bacaklarındaki sızının kolay kolay geçmediğinden dert yanar. Bu yakınmalar günün sonuna doğru çok daha belirgin hale gelir.

Tedavi seçenekleri

Konservatif tedavi: İlaç ve kompresyon tedavisini içerir. Varis hastalığını iyileştirmez, fakat ilerlemesini durdurur.

Yüzeysel lazer: 1 mm. ve daha küçük varisler için epilasyon gibi dışarıdan lazer ışını ile kılcal damarlar yakılır.

Skleroterapi (iğne tedavisi): Bacaktaki varislerin içine çok ince iğneler ile bir madde verilerek toplardamarın tıkanmasıdır. Çapı 1-3 mm. civarında olan varislerde kullanılabilir.

Damar içi lazer uygulaması: Bir iğne ile damarın içine girilir. Ardından Doppler ultrason denen cihaz kılavuzluğunda öncü tel, damarda uygun yere yerleştirilir. Ardından lazer ışığını damar duvarına verecek olan tüp, damar içinde ilerletilir. Son olarak lazer kaynağı ile, damarın içten tıkanması sağlanır. Ortalama 30 dakika-1 saat süren bu yöntem lokal anestezi altında yapılır. Hasta 1-2 saat sonra evine dönebilir.
 
Geri
Üst