AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Var olan bir seyi ilk kez ortaya cikarmaya ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Var olan bir şeyi ilk kez ortaya çıkarmaya ne denir?​

Keşfetti nedir? 1. (Varlığı bilinmeyen bir şeyi) Ortaya çıkarmak: Zîra Kolomb’un keşfettiği yer de Asya’nın devâmından başka nedir? (Refik H. Karay). Müneccimlerin tâze su dolu kuyuların, hiç kimselerin, hele Selçuklu’nun bile bilmediği kuyuların yerini keşfettiği haberi Gazneli ordusunda yayıldı (Mustafa N.

Var olan bir şeyin ortaya çıkarılması nedir?​

Keşif, önceden var olduğu halde bilinmeyen bir şeyin bulunması, açığa çıkarılması demektir. Kısaca ortaya çıkarma, meydana çıkarma olarak tanımlayabiliriz.

Daha önce bilinmeyen ve kullanılmayan yeni bir şeyin ortaya çıkarılmasına ne denir?​

Daha önce bilinmeyen ve kullanılmayan yeni bir şeyin ortaya çıkarılmasına ne denir?
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir.

Var olan ancak bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmaya ne denir?​

Kâşif, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır. Eşanlamlısı bulucudur.

Ilk kez yeni bir şey yaratmak ne demek?​

Türk Dil Kurumunun Büyük Sözlüğünde buluş; “ilk defa yeni bir şey yaratma, icat”, “bilinen bilgilerden yararlanarak daha önce bilinmeyen yeni bir bulguya ulaşma veya yöntem geliştirme, icat” anlamında kullanılmıştır.

Istidlali iman ne demek?​

Istidlali iman ne demek?
Erginlik çağına gelmiş, akıl yürütme yeteneğini elde etmiş, nesne ve olaylar arasında karşılaştırma yapacak seviyeye ulaşmış her insan daha önce öğrendiği dinî gerçekleri akıl süzgecinden geçirmeye, onların doğruluğunu yeniden tasdik edip benliğine mal etmeye mecburdur. Buna da “istidlâlî iman” diyoruz.”
Istidlali bilgi ne demek?​
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Tahkiki iman ne demektir?​
Tahkiki iman ise kişinin bir temele sahip olmamasına rağmen yaptığı araştırmalar sonucunda kanıtlara dayalı olarak kavraması sonucunda iman etmesi olarak ifade edilebilir.

Araştırarak iman etmek ne demek?​

Araştırarak iman etmek ne demek?
Tahkiki iman ise adında bulunduğu gibi tahkik etme, araştırmaya, bilgiye, kavramaya ve delillere dayanan iman demektir.

Tecrübi iman nedir?​

Terim olarak iman genellikle “Allah’tan alıp din adına tebliğ ettiği kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri tasdik etmek ve onlara inanmak” diye tanımlanır. Bu inanca sahip bulunan kimseye mü’min, inancının gereğini tam bir teslimiyetle yerine getiren kişiye de müslim denir.
 
Keşfetmek, ortaya çıkarmak, bulmak, keşif yapmak gibi anlamlara sahip bir kavramdır. Genellikle var olan ancak bilinmeyen bir şeyin bulunması veya ortaya çıkarılması anlamında kullanılır. Örneğin, yeni bir coğrafi bölge keşfetmek, daha önce bilinmeyen bir bilimsel gerçeği ortaya çıkarmak gibi durumlar keşif olarak adlandırılabilir.

İstidlâl, mevcut bilgilerden yola çıkarak bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkarma işlemidir. Bu, zihnin bilinen önermelerden yeni bir sonuç çıkarma yeteneği olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla, daha önce bilinmeyen ve kullanılmayan bir şeyin meydana çıkarılması da istidlâl sürecine dayanabilir. İstidlâlî iman ise, akıl yürütme yeteneğini kullanarak öğrenilen dinî gerçekleri aklî süzgeçten geçirip doğruluğunu tasdik etmek anlamına gelmektedir.

Araştırarak iman etmek ise, kişinin inançlarını sorgulayarak, doğruluğunu araştırarak kabul etmesi anlamına gelir. Tahkiki iman, araştırma, bilgiye dayanma ve delilleri inceleme üzerine kuruludur. Her bir inanç ya da gerçeği kendi açısından doğrulamak ve anlamlandırmak için araştıran bir yaklaşımı ifade eder.

Tecrübi iman ise genellikle dinî inançlar açısından kullanılan bir terimdir. Kişinin yaşamı boyunca edindiği tecrübeler ve deneyimler sonucunda inandığı ve yaşadığı inanç durumunu ifade eder. Bu anlamda, tecrübi iman, kişinin yaşamının bir sonucu olarak kendi inançlarını derinleştirmesini ve güçlendirmesini ifade eder.
 
Geri
Üst