AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vali nerede yargilanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vali nerede yargılanır?​

Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Bakan yardımcıları ve valiler için yetkili ve görevli mahkeme Yargıtayın ilgili ceza dairesi, kaymakamlar için ise il ağır ceza mahkemesidir.

Memur suç işlerse soruşturma nasıl yapılır?​

Yani, memur veya diğer kamu görevlisi, suç işledikten sonra başka bir yere tayini çıksa bile, suçu işlediği tarihte ve yerde yetkili amir soruşturma izni vermeye yetkilidir. Ast memur ile üst memurun aynı suçu birlikte işlemesi halinde soruşturma izni, üst memurun bağlı olduğu yetkili merciden istenir.
Kaymakamlar hakkında soruşturma iznini kim verir?​
Kaymakamın başkanlık ettiği ve ilçe belediye başkanının üye olduğu kurul ve komisyonlarda bir suçun işlenmesi halinde, soruşturma izni vermeye yetkili merci Validir. Madde 30- Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçu öğrendiği tarihten itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir.

Işleme konulmama kararı nedir?​

Işleme konulmama kararı nedir?
Memur ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılan ihbar ve şikayetin soyut ve genel nitelikte olması, kişi ve konu içermemesi,32 iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanmaması ve dilekçenin şekil şartlarına uyulmaması halinde soruş-turma izni vermeye yetkili mercice işleme konulmama kararı verilir.

Adli soruşturmayı kim yapar?​

Adli soruşturmayı kim yapar?
Soruşturma, kural olarak gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yapılır. Cumhuriyet savcısı soruşturma aşamasını yürüten temel adli makamdır. Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde suje olarak taraf ise de, soruşturma evresinde usul işlemi yaparken tarafsız davranmak zorundadır.

4483 sayılı Kanun işçileri kapsar mı?​

Haklarında işlem yapılan işçilerin itirazı üzerine konuyu inceleyen Danıştay Birinci Dairesi, kamu işçilerinin 4483 sayılı yasaya tabi olmadıkları, işçiler hakkında genel esaslara göre işlem yapılması gerektiği yönünde karar verdi.

Cumhurbaşkanlığında çalışan memurlara soruşturma iznini kim verir?​

Bir göreve vekalet eden veya tedviren yürüten personel hakkında da, vekalet edilen veya tedviren yürütülen görevin kadro ve görev ünvanı dikkate alınarak soruşturma izni alınacaktır. Geçici görevlendirmeler de, memurun fiilen görev yaptığı İl’de Vali: İlçe’de Kaymakam soruşturma izni vermeye yetkilidir.
Adli soruşturma nasıl yapılır?​
Cumhuriyet savcısı, kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere işin gerçeğini araştırmak üzere soruşturma başlatır (CMK m.160/1). Soruşturma, kural olarak gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yapılır. Cumhuriyet savcısı soruşturma aşamasını yürüten temel adli makamdır.

Hangi suçlar 4483 kapsamına girer?​

Hangi suçlar 4483 kapsamına girer?
4483 sayılı kanun kapsamına giren suçları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Tedbirsizlik.
- Meslek – sanatta acemilik.
- Dikkatsizlik.
- Talimatlara uymamak.
- Resmi belgede sahtecilik.
- Görevi ihmal etme.
- Görevin getirdiği sırları açık etme.
- Görev terki.
 
Vali nerede yargılanır konusunda bilgi vermek gerekirse, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Bakan yardımcıları ve valiler için yetkili ve görevli mahkeme Yargıtayın ilgili ceza dairesi olacaktır. Kaymakamlar için ise il ağır ceza mahkemesi yetkilidir.

Memur suç işlediğinde nasıl soruşturma yapılır konusunda ise suçu işlediği tarihte ve yerde yetkili amir soruşturma izni vermeye yetkilidir. Ast memur ile üst memurun aynı suçu işlemesi durumunda, soruşturma izni üst memurun bağlı olduğu yetkili merciden istenir.

Kaymakamlar hakkında soruşturma iznini kimin verdiği konusunda da bilgi vereyim. Kaymakamın başkanlık ettiği kurul ve komisyonlarda suç işlenmesi durumunda, soruşturma izni vermeye yetkili merci Vali olacaktır.

Işleme konulmama kararı nedir konusunda, memur ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılan ihbar ve şikayetin soyut ve genel nitelikte olması, belgelere dayanmaması veya dilekçenin şekil şartlarına uyulmaması gibi durumlarda soruşturma izni vermeye yetkili merci tarafından işleme konulmama kararı verilir.

Adli soruşturmayı kim yapar konusunda ise Cumhuriyet savcısının soruşturma aşamasını yürüten temel adli makam olduğunu belirtmekte fayda var. Soruşturma genellikle gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yürütülür.

4483 sayılı Kanun işçileri kapsar mı sorusuna ise Danıştay Birinci Dairesi kamu işçilerinin 4483 sayılı yasaya tabi olmadığını ve işçiler hakkında genel esaslara göre işlem yapıldığı kararını vermiştir.

Son olarak, hangi suçların 4483 sayılı kanun kapsamına girdiği konusunda belirli suçları örneklendirebilirim:
- Tedbirsizlik
- Meslek – sanatta acemilik
- Dikkatsizlik
- Talimatlara uymamak
- Resmi belgede sahtecilik
- Görevi ihmal etme
- Görevin getirdiği sırları açık etme
- Görev terki gibi durumlar 4483 sayılı kanun kapsamında değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst