AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakiflarda denetim Kurulu zorunlu mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Vakıflarda denetim Kurulu zorunlu mu?​

2008 yılından itibaren 5737 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüğe girmesiyle zorunlu iç denetim uygulamasına geçilerek, iç denetimin varsa vakfın denetim organına aksi halde bağımsız denetim kuruluşuna yaptırılması zorunluluğu getirilmiştir.
Vakıf beyannamesi nereye verilir?
Dernekler beyannamelerini Dernekler dairesi başkanlığına bağlı dernekler il müdürlüğüne her yılın nisan ayının 30’una kadar vermek zorundadırlar. Vakıflar ise yılık ilk altı ayının sonuna kadar baglı olukları bölgenin vakıflar bölge müdürlüğüne vermek durumundadırlar.
Vakfa üye olur mu?
Derneklerin ve vakıfların kuruluşları, amaçları, işlevleri, işleyişleri ve yönetimleri aynı değil ise de, Anayasa’nın 33. maddesinin birinci ve son fıkraları birlikte değerlendirildiğinde, herkesin, vakıflara üye olma özgürlüğüne sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Vakıflar iç denetim raporu ne zaman verilir?​

1. 5737 Sayılı Vakıflar Kanununun 33. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 39. maddesi gereğince vakıflar iç denetim raporunu her takvim yılının ilk altı ayı içinde düzenleyerek, sonuçları ile beraber düzenleme tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili Bölge Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.
Sayıştay vakıf üniversitelerini denetler mi?
SAYIŞTAY’ın DENETLEYEMEDİĞİ KURUMLAR : Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Köy, Futbol federasyonu, Vakıf üniversiteleri, Tcmb dış harcamalarını ve sermayesinin %50’den azı devlete ait kuruluşları.
Üniversitelerin mali denetimini kim yapar?
Dolayısıyla, üniversitelerin Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun denetimine yasal olarak tabi olduğu tartışmasızdır. Zira, üniversitelerin bütçe finansmanının yüzde 90’nı karşılayan Maliye Bakanlığının aktardığı kaynağın nasıl kullanıldığını denetlemesi oldukça doğal bir durumdur.

Vakıf beyannamesi nasıl verilir?​

· Vakıf yöneticileri, Vakıflar Yönetmeliğinin (Ek-2) numaralı ekinde yer alan beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bölge müdürlüğüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.
Vakıflar beyanname verir mi?
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesine göre vakıfların tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle kendi adına yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannameleri verilmesi gerekmez. Ancak, sorumlu sıfatıyla bir kısım aylık beyannameleri vermeleri gerekir.
Devlet vakıfları hangi kurum aracılığıyla denetler?
Böylece Sadr-ı Ali Nezareti kurulmuştur. Nezaret görevi sadrazamlara verilen vakıf sayısı artınca vakıfların denetimi Reisülküttap tarafından idare edilmeye başlanmıştır.

Geri