AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakiflar nereden para kazanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vakıflar nereden para kazanır?​

Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarıdır.

Vakıflar para kazanabilir mi?​

Bu kuruluş ise, vakfı yani tüzel kişiliği, kurumlar vergisi mükellefi yapmaktadır. Kurumlar vergisi mükellefi olan vakıf, bir tacir gibi gelir elde edici faaliyette bulunup, para kazanabilir. Vakıfların vergi muafiyeti ise, 4962 sayılı kanun kapsamında belirlenmiştir.

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?​

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?
Vakıf kuruluşu için gerekli asgari sermaye tutarı her yıl vakıflar meclisinin kararı ile belirlenmektedir. 2021 yılında vakıf kurmak için belirlenmiş olan asgari tutar 80.000 TL’dir.

Yardım kuruluşları nasıl para kazanır?​

Yardım kuruluşları nasıl para kazanır?
Dernekler üyelerinden giriş ödentisi ve yıllık ödentiler alırlar. Sosyal kulüplere giriş ciddi bir tutar oluşturur. Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar.

Vakıf kurmak için ne gerekiyor?​

Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Ancak vakfın kurulması için yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir.

Vakıflar resmi bir kurum mudur?​

Vakıflar özel hukuk tüzel kişisi olup Türk Medeni Kanununun 48. maddesinde belirtilen tüm hak ve yetkilere sahiptir.

Vakıflar nasıl para toplar?​

Vakıflar nasıl para toplar?
Vakıfların kaynakları vakfedilen malların getirdiği gelirler, bağışlar, yardımlar ve yaptıkları iktisadi işletmelerden elde ettikleri gelirlerden oluşur. Vakıflar şirketlere ortak olabilir ve kâr payı elde edebilirler. Şirket kurmadan iktisadi işletme (tüzel kişiliği olmayan) de oluşturabilirler.

Kimler vakıf kuramaz?​

Kimler vakıf kuramaz?
Fiil ehliyetine sahip her kişi vakıf kurabilir. Sınırlı ehliyetsiz (ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar) kimseler kanuni temsilcisinin rızası ile dahi vakıf kurması mümkün değildir, zira kanunda vakıf kurmak yasak işlemler arasında sayılmıştır.
Herkes vakıf kurabilir mi?​
Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı. Tüzel kişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine dair hüküm olması gerekir.
Vakıf veya dernek nasıl kurulur?​
Çocuk derneklerine tüzel kişiler kurucu veya üye olamazlar, Ayrıca, çocuk derneklerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir. Dernekler, kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar.

Vakıflar özel mi Devlet mi?​

Vakıflar özel mi Devlet mi?
Vakıflar Genel Müdürlüğü
VGM
Kuruluş tarihi | 2 Mayıs 1920)
Bağlılığı | Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Adres | Ankara, Türkiye
Yıllık bütçe | ₺585.809.000 (2021)
 
Vakıflar genellikle çeşitli gelir kaynaklarından para kazanabilirler. Bağış ve yardımların yanı sıra iktisadi işletmeler aracılığıyla gelir elde edebilirler. Örneğin, vakıflar kâr amacı gütmeyen işletmeler kurabilir ve bu işletmelerden gelir elde edebilirler. Ayrıca, vakıfların vergi muafiyeti olduğundan bahsedilmiş ve bu muafiyetin 4962 sayılı kanun kapsamında belirlendiği vurgulanmış.

Vakıf kurmak için belirlenen asgari sermaye tutarı her yıl vakıflar meclisinin kararı ile belirlenmektedir. Örneğin, 2021 yılında vakıf kurmak için belirlenen asgari sermaye tutarı 80.000 TL olarak belirtilmiş.

Vakıfların para toplama yöntemleri arasında vakfedilen malların getirdiği gelirler, bağışlar, yardımlar ve iktisadi işletmelerden elde edilen gelirler gibi kaynaklar gösterilmiş. Ayrıca, vakıfların şirketlere ortak olabileceği ve bu yolla kâr payı elde edebileceği belirtilmiş.

Kimlerin vakıf kuramayacağı konusunda ise fiil ehliyetine sahip her kişinin vakıf kurabileceği, ancak sınırlı ehliyetsiz kişilerin (örneğin ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar) kanuni temsilcisinin onayı olmadan vakıf kuramayacakları vurgulanmış.

Vakıfların özel hukuk tüzel kişileri olduğu ve Türk Medeni Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen hak ve yetkilere sahip oldukları belirtilmiş. Ayrıca, vakıfların resmi bir kurum olmadıkları ve özel hukuk tüzel kişisi olduklarına dikkat çekilmiş.
 
Geri
Üst