AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakiflar hangi kurulus sistemine tabidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vakıflar hangi kuruluş sistemine tabidir?​

Vakıflar özel hukuk tüzel kişisi olup Türk Medeni Kanununun 48. maddesinde belirtilen tüm hak ve yetkilere sahiptir.

Vakıf Genel Kurulu Nasıl Yapılır?​

Genel kurul toplantıları Resmi Gazete’de ve en yüksek baskı yapan mahalli gazetede ilan edilir. Genel kurul toplantılarında Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisinin bulundurulması zorunludur. Temsilci bulunmasıyla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirlenecek miktarda ödeme vakıf tarafından yapılır.

Vakıflar kim tarafından denetlenir?​

Vakıflar kim tarafından denetlenir?
(3) Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Genel Müdürlükçe yapılır.

Vakıfları kim temsil eder?​

Vakıfları kim temsil eder?
MADDE 6 – Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir. Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakıf yöneticileri kendilerine yardımcı tayin edebilirler.

Vakıflar nereye bağlı?​

Vakıflar Genel Müdürlüğü
VGM
Bağlılığı | Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Adres | Ankara, Türkiye
Yıllık bütçe | ₺585.809.000 (2021)
Yönetici(ler) | Burhan Ersoy, Genel müdür

Vakıf arazisi ne demek?​

Vakıf arazileri, mücavir alanların dışında yerleşim yerlerinden uzak, genellikle tarım amaçlı kullanılan tarla, bağ, bahçe, bostan, zeytinlik gibi yerlere deniyor.

Vakıf Yönetim Kurulu Nasıl Seçilir?​

Vakıf Yönetim Kurulu Nasıl Seçilir?
YÖNETİM KURULU: Madde 11- Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.

Vakıf Mütevelli Heyeti maaş alır mı?​

Vakıf Mütevelli Heyeti maaş alır mı?
Mütevelli heyet üyeleri, asli kurumlarından maaş alırken, Maarif Vakfı’ndan da 7 bin 500 lira huzur hakkı ücreti ödeniyor. Heyet üyesi eski milletvekilleri de emekli vekil maaşını yanı sıra, Maarif Vakfı’ndan huzur hakkı alıyor.

Vakıf şirketleri bağımsız denetime tabi mi?​

27.02.2008 tarih ve 26800 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5737 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte vakıflarda zorunlu iç denetim uygulaması getirilmiş bunun bir parçası olarak da duruma göre bağımsız denetime tabi kılınmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü hangi bakanlığa bağlıdır?​

Vakıf bilgisi ne demek?​

Vakıf bilgisi ne demek?
Vakıf, gerçek ve tüzel kişi veya kişilerin, belirli bir mülk ve hakla belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilmesi ile oluşan müessesedir. Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya “vakfiye” denir.

Vakıflar devletin mi?​

Vakıflar devletin mi?
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra kurulan yaklaşık 4500 vakfın faaliyetlerini denetlemektedir….Vakıflar Genel Müdürlüğü
VGM
Kuruluş tarihi | 2 Mayıs 1920)
Bağlılığı | Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Adres | Ankara, Türkiye
Yıllık bütçe | ₺585.809.000 (2021)

Vakıflar Genel Müdürlüğünü kim kurdu?​

Daha açık bir söyleyişle Türkiye Büyük Millet Meclisi, 429 Sayılı Kanun ile Şer’iye ve Evkaf Vekâleti’ni kaldırmış, yerine Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vakıflar Umum Müdürlüğü’nü kurmuştur.

Vakıf arazisi satın alınır mı?​

BİRÎNCÎ MADDE — 2762 sayılı vakıflar kanununun 10 ve 12 nci maddelerin de vazıh hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara aid akar ve topraklardan kıymetleri (2 000) liradan fazla olanları, be deli azamî beş senede alınmak üzere taksit le de satılabilir.
 
Vakıflar, özel hukuk tüzel kişileridir ve Türk Medeni Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen hak ve yetkilere sahiptirler. Vakıfların genel kurulu toplantıları, Resmi Gazete ve en yüksek tirajlı yerel gazetede ilan edilir ve Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisinin katılımı zorunludur. Vakıfların denetimi ise Genel Müdürlük tarafından yapılır.

Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilirken, mülhak vakıflar Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir kuruluştur. Yıllık bütçesi 2021 yılında 585.809.000 ₺ olarak belirlenmiştir. Genel Müdür ise Burhan Ersoy'dur.

Vakıf arazileri, genellikle tarım amacıyla kullanılan ve yerleşim alanlarından uzak olan arazilerdir. Vakıf arazileri mücavir alanların dışında bulunur ve tarla, bağ, bahçe, bostan, zeytinlik gibi alanları kapsar.

Vakıf Yönetim Kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur ve vakıf dışından da yöneticiler seçilebilir.

Vakıf Mütevelli Heyeti üyeleri, asıl kurumlarından maaş aldıkları gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden huzur hakkı ücreti alabilirler. Heyet üyesi eski milletvekilleri de emekli vekil maaşlarına ek olarak huzur hakkı alabilirler.

Vakıf şirketleri, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle bağımsız denetime tabi tutulmuştur. 27.02.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla vakıflarda zorunlu iç denetim uygulaması getirilmiş ve bağımsız denetim duruma göre zorunlu kılınmıştır.
 
Geri
Üst