AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakiflar hangi hizmetleri yerine getirir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Vakıflar hangi hizmetleri yerine getirir?​

Osmanlı’da eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi bütün yardımı vakıflar yapmaktaydı. Yolları, hanları, çeşmeleri vakıflar yapmaktaydı. Her mahallenin bir vakfı olup bunların bütün işlerini vakıflar yapmaktaydı. Dolayısıyla Osmanlı bir vakıf medeniyetiydi.

Vakıfları kimler yapar?​

Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı. Tüzel kişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine dair hüküm olması gerekir.
MADDE 13 – (1) Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur. Yöneticilerin çoğunluğunun Türkiye’de yerleşik bulunması zorunludur. (2) Bu vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduğu takdirde vakıf senedindeki hükümlere göre eksiklik tamamlanır.
Hangi vakıflardan burs alabilirim?
2020-2021 Öğrenim Yılında Üniversite Öğrencileri İçin Burs Veren Kurumlar ve Gerekli Şartlar
- Toplum Gönüllüleri Vakfı
- 2. Vehbi Koç Vakfı
- 3. DASEV Darendeliler Kültür Sağlık ve Eğitim Vakfı
- Yüzyıl Eğitim Ve Kültür Vakfı
- Hacı Ömer Sabancı Vakfı
- İstanbul Sanayi Odası Vakfı
- 7. İstanbul Ticaret Odası
Vakıflar nasıl gelir elde eder?
Vakfın taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanacak gelirler, Her türlü toplantılar ve sosyal organizasyonlardan sağlanan gelirler, Yayıncılık gelirleri, Vakfın amacına uygun olan diğer gelirler.

Vakıf niye kurulur?​

Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.

Vakıf üyesi olmak için neler yapmak gerekir?​

Vakıf Üyeliği: Vakfın amaç ve faaliyetlerine hizmet edeceği kanaatine varılan ve vakfa müracaat ederek vakıfça hazırlanan üye kabul formunu doldurarak en az iki üyenin uygunluk onayını alan kişiler, Vakfa üye kabul edilir.
Dernek kişi topluluğu iken, vakıf kurmak ise mal varlığı topluluğudur. Dernek kuruluşunda en az 7 kişi olmanız gerekirken, vakıf kuruluşunda sadece gerekli asgari sermaye tutarını tahsis etme şartı aranır. Bu nedenle en az 1 kişi ya da daha fazla kişi ile vakıf kuruluşunu gerçekleştirmeniz mümkün.
Vakıf mütevelli heyeti kimlerden oluşur?
Bir il veya ilçede bulunan vakıfların mütevelli heyeti; Kaymakam Başkanlığında Belediye Başkanı, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Müftü, Muhtarlar ve de kendi aralarından seçmiş oldukları 1 Mahalle ve 1 Köy Muhtarı ile birlikte İl Genel Meclisi tarafından seçilmiş olan 3 hayırsever …
Vakıfta bulunması gereken zorunlu organ nedir?
Zorunlu organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruludur. Yardımcı birimler ise Vakıf Müdürü ve müdüre bağlı olarak çalışan personellerden oluşur.

Nereden burs alabilirim 2021?​

ÜNİVERSİTE ÖĞENCİLERİNE KARŞILIKSIZ BURS VEREN KURUMLAR.

Bir vakıf nasıl kurulur?​

Vakıf kurmak 2 yolla mümkündür. Vakıflar, ya noterde resmi senet düzenlenerek ya da ölüme bağlı tasarruf yapılarak kurulabilir. Vakıflar kurulurken vakıflarda ise oluşturulacak olan vakıf senedi esas alınmaktadır. Her iki yolla vakıf kurulmasında da mahkemeye başvuru şarttır.

Geri