Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakif universitelerine yapilan egitim harcamalari gelir vergisi matrahindan indirilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf üniversitelerine yapılan eğitim harcamaları gelir vergisi matrahından indirilebilir mi?​

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer husus, Vakıflar tarafından kurulan vakıf üniversiteleri kurumlar vergisinden muaf olduklarından, anılan kurumlara yapılmış olan eğitim harcamaları gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılamaz.
Eğitim ve sağlık harcamaları geçici vergiden düşülür mü?
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ”Diğer indirimler” başlıklı 89. Maddesinde eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahı tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Özel okul harcamaları vergiden düşülür mü?
Ödediğim okul ücretlerini vergiden düşebilir miyim? Cevap: Hayır maalesef. Okulun yurt içinde olması gerekmektedir. Vergi indirimine konu olabilmesi için harcamaların Türkiye’de ve gelir veya kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden yapılması gerekmektedir.

Şirket ortaklarının sağlık harcamaları gider yazılabilir mi?​

(Kurumlar Vergisi Kanunu 8/1) Her ne kadar şirket ortakları çocukları için yapılan eğitim ve sağlık harcamalarını şirketlerinden ödeyip şirketleri adına fatura ettirseler de şirketlerin bu harcamaları indirim konusu yapması mümkün değil. Çünkü bu tür harcamalar GVK 89/1. maddesine göre indirim konusu yapılabiliyor.
Personel sağlık harcamaları gider yazılır mi?
Diğer taraftan, sağlık giderlerinin hizmet erbabına sağlanan bir menfaat olarak kabul edilmesi nedeniyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1.maddesi uyarınca ücret olarak ücret bordrosu üzerinden gider olarak kaydedilmesi mümkündür.
Eğitim harcamaları gider yazilir mi?
Kurumlar Vergisi Mükellefleri (Şirketler )Açısından; Bu şirketlerin elde ettikleri tüm kazançlar, kurum kazancıdır. Bu yüzden, şirket ortaklarının çocukları için yapmış oldukları eğitim harcamaları şahsi giderler olduğundan, gider ya da indirim konusu edilemeyecektir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/2 maddesine göre; gelir vergisi beyannamesi verenler, beyan ettikleri gelirin %10’unu aşmamak şartıyla, Türkiye’de yaptıkları ve tevsik ettikleri, kendilerine, eşlerine ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık giderlerini, beyan ettikleri gelirlerinden indirme hakkına sahiptirler.
Özel okullarda fatura kimin adina düzenlenir?
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst