AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakif universiteleri satilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf üniversiteleri satılabilir mi?​

Kurulan vakıf üniversiteleri Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre satılamıyor. Yönetmeliğin 28. Maddesinde, “Vakıflar kendilerine kazanç sağlamak amacı ile yükseköğretim kurumu kuramazlar. Kurmuş oldukları yükseköğretim kurumundan herhangi bir surette gelir, kazanç ve hak elde edemezler.

Özel üniversiteler nasıl açılır?​

Özel üniversiteler nasıl açılır?
İşte özel üniversite açmak için yapmanız gerekenler:
- İsim Koymak. Üniversitenize koyacağınız isim oldukça önemli.
- Yerleşke Bulmak. Yerleşke dedim diye hemen gözünüz korkmasın.
- Reklam Yapmak.
- Fiyakalı Bölümler Açmak.
- Akademik Kadro Oluşturmak.
- Üniversite Kantini Açmak.

Vakıf üniversiteleri nasıl para kazanıyor?​

Vakıf üniversiteleri nasıl para kazanıyor?
Güran, “Öğrenci gelirlerini yurt dışında üniversite kurmak üzere ortakları bulundukları şirketlere transfer ederek kaynak aktarımı da yapılıyor. Mütevelli heyeti başkan ve üyeleri ile yakınlarının bağlantılı olduğu firmalardan emsaline göre yüksek bedellerle mal ve hizmet alımı, inşaat işleri yapıyorlar.

Vakıf üniversiteleri kamu kurumu mudur?​

Madde 5 — Vakıf üniversitesi gelirlerini sadece kendi üniversitelerini ve mülkiyeti üniversitelere ait kurum ve kuruluşları geliştirmek amacıyla harcamak kaydıyla, vakıflar tarafından kanunla kurulmuş bulunan kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık …

Vakıf üniversiteleri YÖK e bağlı mı?​

Vakıf üniversiteleri YÖK e bağlı mı?
Yükseköğretim Kanununun Ek 10. maddesine göre; Vakıflar tarafından kuru- lacak yükseköğretim kurumları çalışmalarını Devlet yükseköğretim kurumları gibi, her ders yılı sonunda Yükseköğretim Kuruluna sunarlar. Bu kurumlar mali, idari ve ekonomik konularda Yükseköğretim Kurulunun gözetim ve denetimine tabidirler.

Vakıf üniversitelerine kayıt nasıl yapılır?​

Vakıf üniversitelerine kayıt nasıl yapılır?
2014 yılından bu yana e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan e-kayıt hizmeti ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenci adayları üniversite kayıtlarını gerçekleştirebiliyor.

Üniversite kamu mu özel mi?​

İkinci madde ise, insana düzelme yönünde önemli bir mesafenin alınabileceği hissini veriyor. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanununda, üniversiteler merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri gibi görülmüş ve II nolu cetvel kapsamında diğer kamu idareleri ile birlikte değerlendirilmiştir.

Özel üniversite resmi kurum mudur?​

Özel üniversite resmi kurum mudur?
Türkiye’de gelirlerinin %50’sinden fazlasını devletten sağlayan yükseköğretim kurumu bulunmadığından devlete bağımlı özel yükseköğretim kurumu bulunmamaktadır. Vakıf Üniversiteleri bazı yönetsel ve mali konular dışında devlet üniversiteleri ile aynı yasal mevzuata tabidirler.

Özel üniversiteler hangi kuruma bağlı?​

Özel üniversiteler hangi kuruma bağlı?
Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır.

Üniversite için e kayıt nasıl yapılır?​

Elektronik kayıt zorunlu değildir ancak birebir başvuru ile asıl kayıt zorunludur. Elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden alınıyor. YÖK’ün e-Devlet üzerinden sunduğu “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” adresi üzerinden üniversite e-kayıt işlemi gerçekleştirilir.

E devletten üniversite kaydı nasıl yapılır 2021?​

E devletten üniversite kaydı nasıl yapılır 2021?
www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, sitede bulunan arama kutucuğuna üniversite ‘e-Kayıt’ yazarak kayıt işlem sayfasına erişebilirsiniz. Kayıt işlemlerini gerçekleştirmek için kişisel bilgilerinizin e-posta veya telefon numarası ile onaylanmış olmalıdır.
 
Vakıf üniversiteleri satılabilir mi konusuna değinecek olursak, Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kurulan vakıf üniversiteleri satılamamaktadır. Yönetmeliğin 28. maddesinde vakıfların yükseköğretim kurumu kurarak kazanç amacı taşıyamayacakları belirtilmektedir. Dolayısıyla vakıf üniversiteleri satışa konu olamazlar.

Özel üniversitelerin nasıl açılabileceğine dair bilgiler vermişsiniz. İsim koymaktan yerleşke bulmaya, reklam yapmaktan akademik kadro oluşturmaya kadar birçok adımı içeren süreçte, özel üniversite açmak isteyenlerin belirli kurallara ve prosedürlere uymaları gerekmektedir.

Vakıf üniversitelerinin nasıl para kazandığı konusu da önemlidir. Vakıf üniversiteleri, öğrenci gelirlerinden elde ettikleri gelirlerin yanı sıra yurt dışında üniversite kurmak için ortak oldukları şirketlere gelir transferi yapabilmektedirler. Ayrıca vakıf üniversiteleri, mütevelli heyeti üyelerinin ve yakınlarının bağlantılı olduğu firmalardan mal ve hizmet alımı gibi kaynaklardan da gelir elde edebilirler.

Vakıf üniversitelerinin kamu kurumu olup olmadığı konusunda da bir bilgi paylaşılmış. Vakıf üniversiteleri kanunla kurulmuş kamu tüzel kişiliğine sahip üniversitelerdir ve gelirlerini sadece kendi kurumlarını ve mülkiyetlerini geliştirmek için harcayabilirler.

Vakıf üniversiteleri Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlıdır. Vakıf üniversiteleri, kuruluş sürecinden itibaren her ders yılı sonunda YÖK'e çalışmalarını rapor etmekle yükümlüdür. Ayrıca mali, idari ve ekonomik konularda da YÖK'ün denetim ve gözetimine tabidirler.

Özel üniversitelerin hangi kuruma bağlı olduğu konusunda da bilgi verilmiş. Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmıştır ve bu kurumlar YÖK'e bağlıdırlar.

Son olarak, e-devlet üzerinden üniversite kaydı nasıl yapılır konusunda bilgi verilmiş. 2014 yılından itibaren e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan e-kayıt hizmeti ile öğrenci adayları, ÖSYM sınavlarına girerek bir yükseköğretim programına yerleştiğinde üniversite kayıtlarını gerçekleştirebilmektedirler. E-devlet üzerinden sağlanan bu hizmet, kayıt sürecini kolaylaştırmaktadır.
 
Geri
Üst