AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakif tuzel kisiligi nasil kazanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.931
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vakıf tüzel kişiliği nasıl kazanılır?​

TMK 102. maddesinde belirtildiği üzere, “Vakıf kurma iradesi, resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kamu kurumu mu?​

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, kamu tüzel kişiliğini haiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ve özel bütçeli Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu.

Vakıf şirketleri bağımsız denetime tabi mi?​

Vakıf şirketleri bağımsız denetime tabi mi?
27.02.2008 tarih ve 26800 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5737 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte vakıflarda zorunlu iç denetim uygulaması getirilmiş bunun bir parçası olarak da duruma göre bağımsız denetime tabi kılınmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü hangi bakanlığa bağlıdır?​

Vakıflar Genel Müdürlüğü hangi bakanlığa bağlıdır?
Vakıflar Genel Müdürlüğü
VGM
Bağlılığı | Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Adres | Ankara, Türkiye
Yıllık bütçe | ₺585.809.000 (2021)
Yönetici(ler) | Burhan Ersoy, Genel müdür

Vakıf hizmetleri nelerdir?​

Yardıma ihtiyaç olan kişilere mali ve ekonomik olarak destek sağlandırır ve güçlendirir. Vakıflar, sosyal hizmetler, eğitim ve öğretim hizmeti, sanat ve kültür hizmetleri, ulaştırma hizmeti, sağlık hizmeti, aş evi hizmetleri ve iktisadi hizmetleriyle topluma yarar ve fayda sağlar.

Vakıf üniversiteleri kamu idaresi mi?​

Vakıf üniversiteleri, kamu tüzel kişisidir. Bu sebeple, kurumsal işlemleri kamu işlemi olarak nitelenir ve bu tür uyuşmazlıklar idare mahkemesinde çözümlenir.

Türkiyedeki vakıflar nereye bağlı?​

Türkiyedeki vakıflar nereye bağlı?
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı.
 
Vakıf tüzel kişiliği kazanmak için, Türk Medeni Kanunu'nun 102. maddesine göre vakıf kurma iradesinin resmi bir senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanması ve yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil edilmesi gerekmektedir. Böylece vakıf, tüzel kişilik kazanmış olur.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumudur. Özel bütçeli olduğu için kamu tüzel kişiliğine haizdir.

Vakıf şirketleri, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu iç denetim uygulamasına tabi tutulmuştur. Bu bağlamda, vakıf şirketleri duruma göre bağımsız denetime tabi olabilirler.

Vakıf hizmetleri, yardıma ihtiyaç duyan bireylere mali ve ekonomik destek sağlamanın yanı sıra sosyal hizmetler, eğitim, sanat, kültür, ulaştırma, sağlık, aş evi ve iktisadi hizmetler gibi çeşitli alanlarda topluma fayda sağlayan faaliyetleri kapsar.

Vakıf üniversiteleri, kamu tüzel kişisi olarak kabul edilirler. Bu nedenle, kurumsal işlemleri kamu işlemi olarak nitelenir ve çıkan uyuşmazlıklar genellikle idare mahkemelerinde çözümlenir.

Türkiye'deki vakıflar, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumlara bağlanmıştır. Bu kurumların genellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olduğu bilinmektedir.
 
Geri
Üst