AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakif nedir nasil calisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vakıf nedir nasıl çalışır?​

Vakfın Amacı Vakıf malvarlığı değerlerinin belirli bir amaca tahsisi ile kurulur. Vakfın amacının sürekli olması gerekir. Geçici amaçlarla vakıf kurulamaz. Vakfın amacı vakıf kuran tarafından hukuk düzenin sınırları içerisinde kaldığı sürece serbestçe belirlenir.

Vakıf ne iş yapar?​

Vakıf ne iş yapar?
Yardıma ihtiyaç olan kişilere mali ve ekonomik olarak destek sağlandırır ve güçlendirir. Vakıflar, sosyal hizmetler, eğitim ve öğretim hizmeti, sanat ve kültür hizmetleri, ulaştırma hizmeti, sağlık hizmeti, aş evi hizmetleri ve iktisadi hizmetleriyle topluma yarar ve fayda sağlar.

Vakıf nasıl yönetilir?​

MADDE 6 – Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir. Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakıf yöneticileri kendilerine yardımcı tayin edebilirler.

Vakıf niye kurulur?​

Vakıf niye kurulur?
Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.
Vakıf nasıl para kazanır?​
Vakıfların kaynakları vakfedilen malların getirdiği gelirler, bağışlar, yardımlar ve yaptıkları iktisadi işletmelerden elde ettikleri gelirlerden oluşur. Vakıflar şirketlere ortak olabilir ve kâr payı elde edebilirler. Şirket kurmadan iktisadi işletme (tüzel kişiliği olmayan) de oluşturabilirler.

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?​

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?
Vakıf kurmak için 2021 yılı için belirlenmiş olan asgari sermaye tutarı 80.000 TL’dir. Bu rakam bankaya nakit olarak yatırılıp, vakıf için bloke ettirilebileceği gibi, mal varlıkları da değer hesaplaması sonrası, kuruluş için tahsis edilebilir.

Vakıfların genel özellikleri nelerdir?​

–Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. -Vakıfa, özgülenen malların mülkiyeti ile haklar, tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer. -Vakfın bir yönetim organının bulunması zorunludur. Vakfeden, vakıf senedinde gerekli gördüğü başka organları da gösterebilir.

Vakıf sistemi ne demek?​

Vakıf sistemi ne demek?
Osmanlı’da vakıf, bir malın Allah’ın malı olmak üzere ferdî mülkiyetten çıkartarak insanların faydasına sunmaktır. Buradaki iki önemli husustan biri öncelikle vakfedilen şeyin mal olması. Diğer bir unsur ise vakfedilen mal insanların faydasına olmasıdır.

Vakıflarda olağanüstü genel kurul nasıl yapılır?​

Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir.

Vakıf kâr amacı güder mi?​

Vakıf kâr amacı güder mi?
Sosyal politika fonksiyonlarını gören ve kâr amacı gütmeyen kuruluş niteliğini taşıyan vakıflar, insan hayatının korunması ve kolaylaştırılması gibi toplumsal düzenin temini amacıyla kurulmuş kuruluşlardır.
Vakıflar nasıl gelir elde eder?​
Vakfın taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanacak gelirler, Her türlü toplantılar ve sosyal organizasyonlardan sağlanan gelirler, Yayıncılık gelirleri, Vakfın amacına uygun olan diğer gelirler.

Vakıf para kazanır mı?​

Vakıf para kazanır mı?
Vakıflar Nasıl Para Kazanır Vakıflar tarafından sahip olunan mülklerde kira getirisi elde edilebileceği gibi aynı zamanda, bağış alınarak da gelir elde edilebilir.

Vakıf kurmak için en az kaç kişi gerekir?​

Dernek kişi topluluğu iken, vakıf kurmak ise mal varlığı topluluğudur. Dernek kuruluşunda en az 7 kişi olmanız gerekirken, vakıf kuruluşunda sadece gerekli asgari sermaye tutarını tahsis etme şartı aranır. Bu nedenle en az 1 kişi ya da daha fazla kişi ile vakıf kuruluşunu gerçekleştirmeniz mümkün.

Yeni bir vakıf nasıl kurulur?​

Yeni bir vakıf nasıl kurulur?
Vakıf kurmak 2 yolla mümkündür. Vakıflar, ya noterde resmi senet düzenlenerek ya da ölüme bağlı tasarruf yapılarak kurulabilir. Vakıflar kurulurken vakıflarda ise oluşturulacak olan vakıf senedi esas alınmaktadır. Her iki yolla vakıf kurulmasında da mahkemeye başvuru şarttır.

Vakıf deyince aklınıza ne gelir?​

Vakıf denilince benim aklıma öncelikle ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunan toplum içinde yardımlaşma ve dayanışmayı arttıran kurumlar gelmektedir. Çoğunlukla insanların bağışlarıyla ayakta kalabilen bu tür kurumlar bir toplumun içindeki sosyal dayanışmaya en güzel örneği oluştururlar.
 
Vakıfların ne olduğu ve nasıl çalıştığına dair verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve açıklayıcı. Vakıf, belirli bir amaca yönelik kurulan ve genellikle mali destek sağlayarak topluma fayda sağlayan kurumlar olarak tanımlanabilir. Vakıfların yönetim şekli, kaynakları ve kuruluş süreci gibi konularda detaylı açıklamalar yapmışsınız.

Vakıfların amaçlarının sürekli olması gerekliliği ve gelir elde etme yolları konusundaki açıklamalarınız da oldukça bilgilendirici. Ayrıca vakıf kuruluşu için gereken asgari sermaye tutarını da belirtmişsiniz.

Vakıfların genel özellikleri ve Osmanlı dönemindeki vakıf sistemi hakkında verdiğiniz bilgiler de oldukça değerli. Ayrıca vakıf yönetiminde olağanüstü genel kurulun nasıl yapıldığı ve vakıfların kâr amacı güdüp güdemediği gibi konuları detaylıca açıklamışsınız.

Son olarak, vakıf kuruluşu için gerekli kişi sayısı, yeni bir vakfın nasıl kurulacağı ve vakıfların gelir elde etme yöntemleri konularına da net ve açıklayıcı bir şekilde değinmişsiniz. Verdiğiniz bilgilerle vakıf kavramı ve kurumları hakkında geniş bir perspektif sunmuşsunuz.

Eğer daha fazla detaylı bilgi veya sorularınız varsa ben buradayım, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst