AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakif nedir din kulturu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf nedir din kültürü?​

Sözlükte “durmak; durdurmak, alıkoymak” anlamındaki vakıf (vakf) kelimesi terim olarak “bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsisi” şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan ve İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müessesesini ifade eder.

Vakıf bilgisi nedir?​

Vakıf bilgisi nedir?
Vakıf, bir hizmet ve yarar sağlamak amacıyla kişilerin kendi arzusu doğrultusunda bağışladıkları para ve mülklerle oluşan bir kuruluşu ifade eder. Vakıflar, tüzel kişiliğe sahiptir ve kâr amacı gütmezler. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.Vakıflar yardımlaşma ve dayanışma amacıyla kurulur.

Mülhak vakıf ne demek?​

Mülhak vakıf ne demek?
MÜLHAK VE ESNAF VAKIFLAR. Mülhak vakıflar da Medeni Kanunu’ndan önce kurulan vakıflardandır. 5737 sayılı Vakıflar Kanununa göre, mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi’nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflara mülhak vakıflar denilir.

Osmanlı Devletinde vakıf ne demek?​

Vakıf : Bir kimsenin malının bir kısmını veya tamamını hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis etmesidir. Tarihin seyri içinde vakıflar sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık, sanat, mimari, ulaşım ve bayındırlık alanlarında önemli roller oynamıştır.

Vakıf gorevi nedir?​

Vakıf gorevi nedir?
Vakfın amacı; Hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve süreklilik arz etmelidir Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır. Geçmişin geleceğe taşınması ve yaşatılması vakıfların görevi arasındadır.

Icareteynli vakıf ne demektir?​

Icareteynli vakıf ne demektir?
(ﺍﺟﺎﺭﺗﻴﻦ) i. (Ar. icāre “kirâ bedeli” ve tesniye eki -eyn ile icāreteyn) Kirâsının bir kısmı peşin ödenmek (muaccel), bir kısmı da her yıl sonunda ödenen kirâlarla (müeccel) karşılanmak üzere kirâya verilen vakıflar hakkında kullanılan tâbir, iki kirâlı vakıf.
Vakıfların görevi nedir?​

Mazbut ve mülhak vakıflar ne demek?​

Mazbut ve mülhak vakıflar ne demek?
5737 sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca mazbut vakıf; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen ve temsil edilen, mülga 743 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun yürürlük tarihinden önce kurulmuş olan vakıfları; mülhak vakıf ise; yine 743 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi …

Mazbut vakıflar nelerdir?​

Mazbut vakıflar nelerdir?
MAZBUT VAKIFLAR 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca; Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıflara “Mazbut Vakıf” denilmektedir.

Osmanlı’daki vakıfların faaliyetleri nelerdir?​

Osmanlı’da eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi bütün yardımı vakıflar yapmaktaydı. Yolları, hanları, çeşmeleri vakıflar yapmaktaydı. Her mahallenin bir vakfı olup bunların bütün işlerini vakıflar yapmaktaydı.

Osmanlıda akar ne demek?​

Osmanlıda akar ne demek?
AKÂR: Bina, arazi, bağ ve bahçe gibi başka yere nakli mümkün olmayan maldır. Mesken olarak intifa olunan, bina ve meyvesinden şahsen istifade edilen bağ ve bahçelere akar denmektedir.
 
Vakıf kavramı, genel olarak bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsis edilmesi şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan hayır müessesesini ifade eder. İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından biri olan vakıflar, kişilerin kendi arzusu doğrultusunda bağışladıkları para ve mülklerle oluşan kuruluşlardır. Vakıflar, tüzel kişiliğe sahip olup kâr amacı gütmeyen ve genellikle yardımlaşma ve dayanışma amaçlarıyla kurulan kuruluşlardır.

Mülhak vakıflar ise Medeni Kanun'dan önce kurulan vakıflar olarak tanımlanabilir. 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre, mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflara mülhak vakıflar denilmektedir.

Osmanlı Devleti'nde vakıf kavramı da benzer şekilde bir malın hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis edilmesini ifade eder. Tarihin seyri içinde Osmanlı'da vakıflar, sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık, sanat, mimari, ulaşım ve bayındırlık alanlarında önemli roller üstlenmişlerdir.

Vakıfların görevi, bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı bir şekilde kalabilmesi ve korunmalarını sağlamak, geçmişin geleceğe taşınması ve yaşatılması gibi amaçları içermektedir. Vakıflar, belirli, anlaşılabilir ve sürekli bir amacı hedefleyerek faaliyet gösterirler.

"Mazbut" ve "mülhak" vakıflar ise Vakıflar Kanunu'na göre farklı anlamlara gelmektedir. Mazbut vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen ve temsil edilen vakıfları ifade ederken, mülhak vakıf ise 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıfları temsil eder.

Osmanlı'daki vakıfların faaliyetleri genellikle eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi birçok alanda yoğunlaşmıştır. Vakıflar yollar, hanlar, çeşmeler gibi yapıları inşa etmiş ve genel yardım faaliyetlerinde bulunmuşlardır.

Son olarak "akar" terimi, Osmanlı döneminde "bina, arazi, bağ ve bahçe gibi başka yere nakli mümkün olmayan maldır" anlamına gelir. Mesken olarak intifa olunan binalar ve meyvesinden şahsen istifade edilen bağ ve bahçeler "akar" olarak adlandırılır.
 
Geri
Üst