AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakif nasil sona erer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf nasıl sona erer?​

Vakıfların Kendiliğinden Sona Ermesi Bu düzenlemeye göre vakfın özgülendiği amacın gerçekleşmesi imkansız hale gelir ve değiştirilmesi de mümkün olmaz ise vakıfların sona ermesi kendiliğinden gerçekleşir. Vakıfların sona ermesi sonrasında tüzel kişilik mahkeme kararı ile sicilden silinecektir.

Vakıf arazisi satın alınır mı?​

MADDE 12 – Vakıflar; mal edinebilirler, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler. Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesine, paraya çevrilmesine veya değerlendirilmesine Meclis yetkilidir.
Vakıfların sona erme sebepleri nelerdir?
Vakfın kendiliğinden sona ermesi, amacının gerçekleşmesinin imkânsız hâle gelmesi ve bu amacın değiştirilememesi durumunda söz konusu olur. Vakfedenin mirasçılarının ve/veya alacaklılarının açacakları dava neticesinde sona eren vakıf, mahkeme kararı ile değil kendiliğinden son bulmaktadır.
Vakıf malları satılabilir mi?

15 yaşını dolduran vakıf kurabilir mi?​

Fiil ehliyetine sahip her kişi vakıf kurabilir. Sınırlı ehliyetli kişiler ise ancak vasiyetname ile vakıf kurabilir ancak bunun için 15 yaşını doldurmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak şartı aranmaktadır. Bununla birlikte tam ehliyetsiz kişiler vakıf kuramazlar. Tüzel kişiler de vakıf kurabilirler.

Vakıf organları nelerdir?​

Zorunlu organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruludur. Yardımcı birimler ise Vakıf Müdürü ve müdüre bağlı olarak çalışan personellerden oluşur.
Vakıf çalışanları hangi kanuna tabi?
Vakıf personeli belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılıyor. Vakıf çalışanları imzaladıkları sözleşme neticesinde de 4857 Sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışıyor.
Kişiliği mahkeme kararı ile son bulan bir vakfın malları aşağıdakilerden hangisine gider?
Kendiliğinden sona eren vakfın malvarlığı, senedinde yer alan hükme göre, böyle bir hükmün bulunmaması hâlinde ise hâkim kararı ile benzer amaçlı bir vakfa özgülenecektir. Mahkeme kararı ile son bulan vakıf malları ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne özgülenecektir.
Vakfın Amacı Vakıf malvarlığı değerlerinin belirli bir amaca tahsisi ile kurulur. Vakfın amacının sürekli olması gerekir. Geçici amaçlarla vakıf kurulamaz. Vakfın amacı vakıf kuran tarafından hukuk düzenin sınırları içerisinde kaldığı sürece serbestçe belirlenir.
 
Geri
Üst