AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakif nasil ortaya cikmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf nasıl ortaya çıkmıştır?​

Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.
Vakıf tarihte ne demek?
Vakıf, gerçek ve tüzel kişi veya kişilerin, belirli bir mülk ve hakla belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilmesi ile oluşan müessesedir. Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya “vakfiye” denir.

Vakıf sistemini kim kurdu?​

Osmanlı’da kurulan ilk vakıf Orhan Bey’in Bursa’yı almasıyla burada kurduğu vakıf olarak bilinmektedir( Tuş, 1999, s.191).
Ilk vakıf ne zaman kuruldu?
İslam âleminde ilk vakıf, 706 yılında Emevî Halifesi Velîd b. Abdülmelik (705-715) tarafından Şam’da yaptırılan “Ümeyye Camii” için kurulmuştur.

Vakfın 4 temel unsuru nedir?​

Vakıf senedi, kuruluşun en temel belgesidir. Hukuki anlamda bağlayıcıdır ve vakfın bir çok hukuki işlemleri burada yer alan özelliklere göre belirlenir. Bu senet üzerinde vakfın adı, amacı, bu amaca özgülenen mal ve haklar, örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yeri bulunur.
Vakıf tanımı nedir?
Türk Medeni Kanununun 101. maddesinde vakfın tanımı “gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal toplulukları” olarak yapılmıştır.

Ilk vakıf sistemi ne zaman kuruldu?​

Vakfın unsurları nelerdir?
Vakfın temel unsurları olarak üç ana unsur söz konusudur. Bunlar; Vâkıf yani vakfeden olmalı, diğeri Mevkuf, yani vakfedilen şey ve sonuncusu ise Vakfın menfaatlerinin tahsis edildiği kişilerdir. Bir vakfın kurulmasında, oluşmasında bu üç ana unsur aynı anda bulunmak durumundadır (Ertem, 1999:111-112).
 
Geri
Üst