AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vakif mali alinip satilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakıf malı alınıp satılabilir mi?​

BİRÎNCÎ MADDE — 2762 sayılı vakıflar kanununun 10 ve 12 nci maddelerin de vazıh hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara aid akar ve topraklardan kıymetleri (2 000) liradan fazla olanları, be deli azamî beş senede alınmak üzere taksit le de satılabilir.

Dernek nasıl vakfa dönüşür?​

Dernek nasıl vakfa dönüşür?
Vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Ancak vakfın kurulması için yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır.

Vakfın 4 temel unsuru nedir?​

Vakıf senedi, kuruluşun en temel belgesidir. Hukuki anlamda bağlayıcıdır ve vakfın bir çok hukuki işlemleri burada yer alan özelliklere göre belirlenir. Bu senet üzerinde vakfın adı, amacı, bu amaca özgülenen mal ve haklar, örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yeri bulunur.

Vakıf malları kime ait?​

Vakıf malları kime ait?
Sahih olmayan vakıflarda, gayrimenkulun çıplak mülkiyeti devlete ait olup; aa) Yalnız aşar ve rüsumatı (resimleri, vergileri) Sultan tarafından bir cihete (hizmete) vakıf ve tahsis olan arazidir.

Vakıf malı ne anlama gelir?​

TDK’ ya göre vakıf malı kelimesinin anlamı; vakfa devlet veya kişilerden devredilen ve üçüncü şahısların kullanması mümkün olmayan mal olarak verilmiştir. Vakıf senedi ise bir vakfın oluşumunu belgeleyen senet olarak verilmiştir.

Dernek vakıf kurabilir mi?​

Dernek vakıf kurabilir mi?
Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı. Tüzel kişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine dair hüküm olması gerekir.

Vakfın unsurları nelerdir?​

Vakfın temel unsurları olarak üç ana unsur söz konusudur. Bunlar; Vâkıf yani vakfeden olmalı, diğeri Mevkuf, yani vakfedilen şey ve sonuncusu ise Vakfın menfaatlerinin tahsis edildiği kişilerdir. Bir vakfın kurulmasında, oluşmasında bu üç ana unsur aynı anda bulunmak durumundadır (Ertem, 1999:111-112).

Vakıf malı ne demek?​

Vakıf malı ne demek?
 
Vakıf malı, genellikle vakıf kuruluşlarının varlıklarını oluşturan ve vakfa ait olan mülklerdir. Vakıf malı, vakfa devlet veya kişiler tarafından devredilen ve üçüncü şahısların kullanamayacağı şekilde vakfa ayrılan mal varlıklarını ifade eder. Bu mal varlıkları genellikle belirli bir amaca hizmet etmek üzere vakfa bağışlanır veya tahsis edilir. Vakıf malı, vakıfların faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve amaçları doğrultusunda projeler gerçekleştirebilmeleri için önemli bir kaynaktır. Bir vakıf malını işletme, satma veya devretme gibi işlemler genellikle vakfın hukuki belgelerine ve ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst