AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakif kurmak icin ne kadar para gerekli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.779
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?​

Vakıf kurmak için 2021 yılı için belirlenmiş olan asgari sermaye tutarı 80.000 TL’dir. Bu rakam bankaya nakit olarak yatırılıp, vakıf için bloke ettirilebileceği gibi, mal varlıkları da değer hesaplaması sonrası, kuruluş için tahsis edilebilir.

Vakıf kurmak için ne gerekiyor?​

Vakıf kurmak için ne gerekiyor?
Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Ancak vakfın kurulması için yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir.

Vakıflar nasıl gelir elde eder?​

Vakfın taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanacak gelirler, Her türlü toplantılar ve sosyal organizasyonlardan sağlanan gelirler, Yayıncılık gelirleri, Vakfın amacına uygun olan diğer gelirler.

Yeni bir vakıf nasıl kurulur?​

Yeni bir vakıf nasıl kurulur?
Vakıf kurmak 2 yolla mümkündür. Vakıflar, ya noterde resmi senet düzenlenerek ya da ölüme bağlı tasarruf yapılarak kurulabilir. Vakıflar kurulurken vakıflarda ise oluşturulacak olan vakıf senedi esas alınmaktadır. Her iki yolla vakıf kurulmasında da mahkemeye başvuru şarttır.

Vakıf Genel Kurulu Nasıl Yapılır?​

Genel kurul toplantıları Resmi Gazete’de ve en yüksek baskı yapan mahalli gazetede ilan edilir. Genel kurul toplantılarında Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisinin bulundurulması zorunludur. Temsilci bulunmasıyla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirlenecek miktarda ödeme vakıf tarafından yapılır.

Vakıflar hangi hizmetleri yerine getirir?​

Vakıflar hangi hizmetleri yerine getirir?
Osmanlı’da eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi bütün yardımı vakıflar yapmaktaydı. Yolları, hanları, çeşmeleri vakıflar yapmaktaydı. Her mahallenin bir vakfı olup bunların bütün işlerini vakıflar yapmaktaydı. Dolayısıyla Osmanlı bir vakıf medeniyetiydi.

Vakıf ne zaman kurulur?​

Vakıf kurma işlemi noterde resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla yapıldıktan sonra bunun tescili gerekir. Bu tescil işlemi vakfın yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde gerçekleştirilir. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğünce tutulan bir sicil daha vardır ki bu sicile de tescil gerçekleşir.

Vakıf kurmak için izin alınır mi?​

Vakıf kurmak için izin alınır mi?
Anayasa’nın 33.maddesine göre herkesin önceden izin almaksızın vakıf kurma hürriyeti mevcuttur. Vakıflarla ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Vakıflar ticaret yapabilir mi?​

Yani Türkiye’de kurulu dernek ve vakıflar ticaret yapabilir, iktisadi işletmeler kurabilir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunumuz da buna müsaade etmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1inci maddesi verginin konusunu işlemekte ve ‘Dernek ve Vakıflara ait iktisadi işletmelerin’ kazançlarının kurumlar …

Vakfedilen mala ne denir?​

Vakfedilen mala ne denir?
Vakıf tesis eden kişiye “vâkıf vakfedilen mala “mevkuf denir. Vakıf yapan kişinin amaçlarını, şartlarını ihtiva eden, kurulacak vakfın . nasıl yönetileceğine ilişkin esasları belirleyen ve mahkemece tesciliyle birlikte vakfın vücut bulduğu vesikaya (vakıf senedine) “vakfiye” adı verilir.

Vakıf Yönetim Kurulu Nasıl Seçilir?​

YÖNETİM KURULU: Madde 11- Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.

Vakıfların genel özellikleri nelerdir?​

Vakıfların genel özellikleri nelerdir?
–Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. -Vakıfa, özgülenen malların mülkiyeti ile haklar, tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer. -Vakfın bir yönetim organının bulunması zorunludur. Vakfeden, vakıf senedinde gerekli gördüğü başka organları da gösterebilir.

Vakıflar Osmanlı Devletinde hangi hizmetleri vermektedir?​

Osmanlı’da eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi bütün yardımı vakıflar yapmaktaydı. Yolları, hanları, çeşmeleri vakıflar yapmaktaydı. Her mahallenin bir vakfı olup bunların bütün işlerini vakıflar yapmaktaydı.
 
Vakıf kurmak için ne kadar para gerektiği konusunda bilgilendirme yapmışsınız. Vakıfların kuruluş aşamaları ve gerekli şartlar hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Ayrıca vakıfların gelir elde etme yöntemleri ve nasıl hizmetler sunduğu da vurgulanmış.

Vakıf yönetiminde ise genel kurul, yönetim kurulu, mütevelli heyet gibi organların nasıl oluşturulduğu ve nasıl işlediği hakkında bilgiler paylaşılmış. Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf", vakfedilen mala ise "mevkuf" denildiği belirtilmiş.

Son olarak Osmanlı Devleti'nde vakıfların verdiği hizmetler ve vakıfların genel özellikleriyle ilgili detaylar da verilmiş. Bu bilgiler ışığında vakıfların kuruluşu, işleyişi ve faaliyetleri hakkında geniş bir perspektif sunulmuş. Eğer daha fazla detay veya açıklama isterseniz yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst