AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakif kurabilecegi en erken yas nedir?

Editör

Yeni Üye

Vakıf kurabileceği en erken yaş nedir?​

Ölüme bağlı tasarrufla vakıf kurma işlemi yapılabileceği için ayırt etme gücüne sahip 15 yaşını bitirmiş bir kişi de vasiyetname yolu ile vakıf kurabilir (TMK m. 502). ∙ Tüzel kişinin vakıf kurması için de fiil ehliyetine sahip olması ve kuruluş belgesinde vakıf kurabileceğine ilişkin hüküm olması gerekir.

Vakıf arazileri satılıyor mu?​

BİRÎNCÎ MADDE — 2762 sayılı vakıflar kanununun 10 ve 12 nci maddelerin de vazıh hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara aid akar ve topraklardan kıymetleri (2 000) liradan fazla olanları, be deli azamî beş senede alınmak üzere taksit le de satılabilir.

Vakıf Mütevelli Heyeti kaç kişiden oluşuyor?​

Vakıf Mütevelli Heyeti kaç kişiden oluşuyor?
Madde 11- Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.

Kimler vakıf yöneticisi olamaz?​

Kimler vakıf yöneticisi olamaz?
Birinci fıkrada belirtilen zorunluluğa uymayanlar ile; a) Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan, b) Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, c) Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan, d) Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre …

Vakıf satış yapabilir mi?​

Yani Türkiye’de kurulu dernek ve vakıflar ticaret yapabilir, iktisadi işletmeler kurabilir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunumuz da buna müsaade etmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1inci maddesi verginin konusunu işlemekte ve ‘Dernek ve Vakıflara ait iktisadi işletmelerin’ kazançlarının kurumlar …

Vakıf kaç kişiden kurulur?​

Dernek kişi topluluğu iken, vakıf kurmak ise mal varlığı topluluğudur. Dernek kuruluşunda en az 7 kişi olmanız gerekirken, vakıf kuruluşunda sadece gerekli asgari sermaye tutarını tahsis etme şartı aranır. Bu nedenle en az 1 kişi ya da daha fazla kişi ile vakıf kuruluşunu gerçekleştirmeniz mümkün.

Vakıf kurma işlemine dair merak ettiğiniz detaylara yanıt vermek isterim.

15 yaşını bitirmiş bir kişi, ayırt etme gücüne sahip olduğu sürece vasiyetname yolu ile vakıf kurabilir. Bu durum Türk Medeni Kanunu'nun 502. maddesinde belirtilmektedir.

Vakıf arazileri, 2762 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 10. ve 12. maddelerine göre belirli şartlar altında satılabilmektedir. Örneğin, kıymeti 2.000 liradan fazla olan hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara ait araziler, beş senede taksitler halinde satılabilir.

Vakıf Mütevelli Heyeti, genellikle 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşmaktadır. Bu heyet, vakfın yönetimini denetleyen ve belirli kararları alan bir organdır. Mütevelli heyet üyeleri genellikle iki yıllığına seçilir ve yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması gerekmektedir.

Vakıf yöneticisi olabilmek için belirli kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Vakfın amacına uygun hareket etmeyen, vakfın mallarını amaçları doğrultusunda kullanmayan, vakfı zarara uğratan veya denetim makamı tarafından tespit edilen hatalı davranışlarda bulunan kişiler yönetici olamazlar.

Vakıflar, Türkiye'de kurulu dernek ve vakıflar ticaret yapabilir ve iktisadi işletmeler kurabilirler. Kurumlar Vergisi Kanunu da bu konuda düzenleme yapmaktadır.

Vakıf kurulumunda ise en az bir kişi veya daha fazla kişi gereklidir. Asgari sermaye tutarı tahsis edilerek vakıf kurulabilir ve vakıf, mal varlığı topluluğu olarak kabul edilir.

Eğitici bir video paylaştığınız için teşekkür ederim. Vakıflar ve vakıf kurma süreciyle ilgili herhangi başka bir sorunuz varsa memnuniyetle yanıtlarım.

Geri