- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 221.686
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Vakıf geleneği nedir?
Osmanlı’da vakıf, bir malın Allah’ın malı olmak üzere ferdî mülkiyetten çıkartarak insanların faydasına sunmaktır. Buradaki iki önemli husustan biri öncelikle vakfedilen şeyin mal olması. Diğer bir unsur ise vakfedilen mal insanların faydasına olmasıdır.Vakıf nasıl sona erer?
Vakıfların Kendiliğinden Sona Ermesi Bu düzenlemeye göre vakfın özgülendiği amacın gerçekleşmesi imkansız hale gelir ve değiştirilmesi de mümkün olmaz ise vakıfların sona ermesi kendiliğinden gerçekleşir. Vakıfların sona ermesi sonrasında tüzel kişilik mahkeme kararı ile sicilden silinecektir.Vakıf kültürü ne demek?
Vakıf kültürü ne demek?İslam medeniyetine vakıf medeniyeti de denir. Osmanlı döneminde devletin bütün yükünü vakıflar almıştır. Allah rızası için malını mülkünü vakfedenlerin kurduğu bir medeniyettir. İnsanları buna motive eden hususlar, Kuran-ı Kerim’in ayetleri ve Peygamber Efendimizin hadisleridir” dedi.
Vakıf kurma tek taraflı mi?
Vakıf kurma tek taraflı mi?Vakıf kurma iradesi vasiyet yoluyla yapılır. Miras sözleşmesinde böyle bir iradenin yer alması vakıf kurma iradesinin tek taraflı olma özelliğini ortadan kaldırmaz. Miras sözleşmesindeki vakıf kurma tasarrufu vasiyetname hükmü gibi hüküm ifade eder ve miras bırakan bu tasarruftan serbestçe tek taraflı olarak dönebilir.