AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vakfin temelinde ne bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vakfın temelinde ne bulunur?​

Vakfın temel unsurları olarak üç ana unsur söz konusudur. Bunlar; Vâkıf yani vakfeden olmalı, diğeri Mevkuf, yani vakfedilen şey ve sonuncusu ise Vakfın menfaatlerinin tahsis edildiği kişilerdir. Bir vakfın kurulmasında, oluşmasında bu üç ana unsur aynı anda bulunmak durumundadır (Ertem, 1999:111-112).

Osmanlı döneminde hangi amaçla vakıflar kurulmuştur?​

Varlıklı kişilerin, İslam’da yer alan sadaka düşüncesini sağlamak amacıyla kendilerine ait mallarını, mülklerini kendilerinin belirledikleri amaçlara adamaları ile bu vakıflar kurulmaya başlamış daha sonra da hukuksal bir boyut kazanmıştır. Bu vakıflar ilk zamanlarda hayır amaçlı olarak kurulmaktaydı.
Ülkelerin gelişmesinde vakıfların rolü ne olmuştur?
Vakıflar, toplumda yardıma muhtaç olanlara yardım amacı gütmesi sayesinde ülkede zor durumda olan kişi sayını azaltarak ve kişinin yanında olarak ülke dayanışmasını, sosyaleşmesine büyük katkı sağlar.
Vakıflar ticari faaliyette bulunabilir mi?
Yani Türkiye’de kurulu dernek ve vakıflar ticaret yapabilir, iktisadi işletmeler kurabilir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunumuz da buna müsaade etmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1inci maddesi verginin konusunu işlemekte ve ‘Dernek ve Vakıflara ait iktisadi işletmelerin’ kazançlarının kurumlar …

Vakfın faydaları nelerdir?​

Toplumda dayanışma, yardımlaşma, paylaşma değerlerinin yerleşik hale gelmesini sağlamışlardır. Dini, siyasi, iktisadi ve idari işlerin gelişmesini sağlamışlardır. Sosyal refahın ve ekonomik refahın da oluşmasını sağlamışlardır.

Osmanlı döneminde hangi vakıflar kurulmuştur?​

Orhan Gazi’nin Adapazarı, Kandıra ve Bursa’da inşa ettirerek vakfettiği cami, medrese, zaviye, imaret, aşevi, misafirhaneler ilk Osmanlı vakıfları olarak anılmaktadır.
Vakıfların yararları nelerdir?
Osmanlı Devleti’nde vakıfların sağladığı faydalar şu şekildedir:
Vakıf üniversiteleri tacir mi?
Türk Ticaret Kanununun 16. maddesi ticari işletme işleten dernek ve vakıfların tacir sıfatını düzenlemektedir. Bu maddeye göre dernek ve vakıflar, bir ticari işletmenin varlığı ve bu ticari işletmenin kendileri tarafından işletilmesi halinde kural olarak tacir sayılırlar.

Vakıf şirket kurabilir mi?​

Nitekim 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu m.26/I hükmüne göre “Vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel Müdürlüğe bilgi vermek şartıyla iktisadî işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler.

Osmanlı devletinde vakıfların sağladığı faydalar nelerdir?​

Ulaşım hizmetlerinin gelişmesini sağlamışlardır. Ekonomik faaliyetlerin kalkınma oluşturmasını sağlamışlardır. Toplumda dayanışma, yardımlaşma, paylaşma değerlerinin yerleşik hale gelmesini sağlamışlardır. Dini, siyasi, iktisadi ve idari işlerin gelişmesini sağlamışlardır.
Vakıfların ekonomik hayata katkıları nelerdir?
Vakıflar, gelir-servet dağılımına katkıda bulunmak, devletin ekonomik yükünü azaltmak, istihdamı artırmak gibi sosyal ve ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra hastane, kervansaray, imaret ve benzeri kurumlar açmak suretiyle sağlık ve sosyal faaliyetlere; sıbyan mektepleri, medreseler, darü’l-harisler, kütüphaneler …
Osmanlıda ilk vakıf ne zaman kuruldu?
İslam âleminde ilk vakıf, 706 yılında Emevî Halifesi Velîd b. Abdülmelik (705-715) tarafından Şam’da yaptırılan “Ümeyye Camii” için kurulmuştur.
 
Geri
Üst