AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vahiy Kuranda ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.296
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vahiy Kuranda ne demek?​

Kelime olarak gizli konuşmak, ilham etmek, telkinde bulunmak, fısıldamak ve benzeri anlamlara gelen vahiy, dini bir terim olarak Allah’ın, insanlar arasından seçtiği peygamberlere, Cebrail (a.s.) vasıtası ile emir ve yasaklarını iletmesi demektir.

Din Kültürü 6 sınıf vahiy nedir?​

Din Kültürü 6 sınıf vahiy nedir?
Vahiy kavramı İslami literatürde ise; Allahü Teala’nın yeryüzüne peygamberler aracılığıyla bağlanması ve insanlara gönderilen peygamberler yardımıyla da hayatın iyi veya kötü, doğru ya da yanlış kavramlarının iyice kavranıp, sorgulanması sağlanmaya çalışılmıştır.

Vahiy hangi bilgi kapsamındadır?​

Vahiy hangi bilgi kapsamındadır?
Sözlükte “gizli konuşma, gönderme, emir, işaret, ilham” gibi anlamlara gelen vahiy, Allah Teâlâ’nın dilediği şeyleri peygamberlerine, mahiyeti bizce tam bilinemeyen bir yolla bildirmesi, Allah’la elçisi arasında bir çeşit gizli ve süratli haberleşme, Allah’ın elçisinin kalbine indirdiği şey demektir.

Vahiy ne demek Din Kültürü 5 sınıf?​

Sözlükte “hızlı bir şekilde ve gizlice söylemek, işaret etmek, ilham etmek” anlamındaki vahiy (vahy) terim olarak “Allah’ın bir emri, bir hükmü veya bilgiyi peygamberine gizli olarak bildirmesi” demektir.

Peygamber ne anlama gelmektedir açıklayınız?​

Peygamber ne anlama gelmektedir açıklayınız?
Peygamber (Farsça: پیامبر) veya yalvaç, Tanrı tarafından bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide ayet, işaret veya mucize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır.

Vahyi Gayri ne demek?​

Vahyi Gayri ne demek?
Ehl-i Sünnet’e göre vahyin iki çeşidi vardır: Vahy-i metlüv (tilâvet edilen/ okunan vahiy): Kur’an’ı meydana getiren ayetlerin tamamı. Bu vahiy, İslam’a göre Allah kelamı olup namazda okunur. Vahy-i gayri metlüv (tilâvet edilmeyen/ okunmayan vahiy): Hadislerle bugüne gelen ve lafzı Peygamber’e ait olan vahiy.

Gayri Metluv hadis ne demek?​

peygamberin her söylediği vahiydir. 53. sure’nin 3. ve 4. ayetleri der ki, peygamber arzusuna göre konuşmaz; söyledikleri vahiy edilenden başkası değildir. bu yüzden peygamberin hayatı boyunca söylediği her söz ve yaptığı her şey allah’tan gelen vahiydir.
 
Vahiy kavramı, genel anlamda gizli konuşma, ilham, telkinde bulunma gibi anlamlara gelmektedir. Dini bir terim olarak ise vahiy, Allah'ın insanlar arasından seçtiği peygamberlere Cebrail vasıtasıyla gönderdiği emir ve yasaklarını ifade etmektedir. Bu sayede insanlara doğru ve yanlışın, iyi ve kötünün anlaşılması ve sorgulanması sağlanmaktadır.

Din Kültürü 5. sınıf seviyesinde vahiy, Allah'ın bir emri, hükmü veya bilgiyi peygamberine gizlice bildirmesi olarak tanımlanmaktadır. Peygamberler, Tanrı tarafından bir din ya da dinî öğretiyi yaymakla görevlendirilen kişilerdir. Dinî terminolojide peygamberlere ayet, işaret veya mucize gibi doğaüstü güçler atfedilebilir.

Ehl-i Sünnet'e göre vahyin iki çeşidi bulunmaktadır: Vahy-i metlüv, yani Kur'an'ı oluşturan ayetlerin tamamı ve vahy-i gayri metlüv, yani hadislerle günümüze gelen ve lafzı peygambere ait olan vahiy türüdür. Gayri Metluv hadis de, peygamberin sözlerinin vahiy olduğunu ifade eder. Peygamber, isteği dışında konuşmaz ve söyledikleri Allah tarafından vahiy edilmiştir.

Bu kavramlar, İslam dininde önemli bir yer tutar ve müminlerin inançları ile ibadetlerine yön veren temel prensipleri oluştururlar.
 
Geri
Üst