AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vadi nedir cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.686
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vadi nedir çeşitleri nelerdir?​

Vadi Çeşitleri Nedir
- Çentik Vadi:
- Boğaz (Yarma) Vadi:
- Geniş Tabanlı Vadi:
- Kanyon Vadi:
- Asimetrik (Yatık Yamaçlı) Vadi:
- Kaygan Vadiler:

Kertik vadi ne demek?​

Kertik vadi ne demek?
Çentik vadi, (kertik vadi) veya V şekilli vadi, akarsuların derine aşındırması ile gelişen, dağların yüksek bölümlerinde bulunan vadilerdir.

Geniş tabanlı vadi nerelerde görülür?​

Yana doğru aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur. Akarsuyun yatağında alüvyonların birikmesi ile verimli tarım alanları oluşur. Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Gediz akarsularının vadilerinin orta ve aşağı kesimleri bu tip vadilerdir.

Vadinin diğer adı nedir?​

Vadinin diğer adı nedir?
Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır.
Boğaz Vadi hangi bölgededir?​
Boğaz Vadi, dağları enine yarıp geçen akarsular üzerinde görülen dik yamaçlı ve tabanı dar olan vadilere boğaz vadi denir. Genellikle iki düzlük arasında bulunan yüksek sahayı derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Türkiye’de Kuzey Anadolu ve Toros dağlarını aşıp geçen birçok akarsu üzerinde görülürler.

Vadi nedir ve nasıl oluşur?​

Vadi nedir ve nasıl oluşur?
Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir.

Akarsularda vadi tiplerinin farklı olması nelere bağlıdır?​

Vadiler; akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan sürekli ağıza doğru inen uzun çukurluklardır. Akarsuların, aşındırma gücüne bağlı, zeminin yapısına ve aşınım sürecine bağlı olarak çeşitli vadiler oluşabilmektedir.

Çentik ne demek coğrafya?​

Çentik ne demek coğrafya?
Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli, tabansız, genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir. Türkiye’nin bugünkü görünümünü 3. ve 4. zamanda kazanmış olması nedeniyle, Türkiye akarsuları henüz denge profiline ulaşmamış, geç akarsulardır. Bu nedenle ülkemizde çok sayıda çentik (kertik) vadi bulunmaktadır.

Vadi nasıl olur?​

Geniş tabanlı vadi Türkiyede nerelerde görülür?​

Geniş tabanlı vadi Türkiyede nerelerde görülür?
Çentik Vadi Türkiye’de Nerelerde Görülür? Çentik Vadi, V biçiminde oluşum gösteren derin ve dar akarsu yataklarıdır. Karadeniz Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Çentik Vadiler oldukça yaygın bir şekilde görülür.
Yatık yamaçlı vadi nedir?​
Yatık Yamaçlı Vadi, akarsuların orta ve aşağı çığırlarında görülen yana aşındırmanın fazla olduğu ve yamaçların yatıklaştığı vadilerdir.
 
Vadiler, coğrafi alanlarda akarsuların aşındırma gücüyle oluşan çukurluklardır. Akarsuların, aşındırma gücüne, zeminin yapısına ve aşınım sürecine bağlı olarak farklı vadi tipleri oluşmaktadır. Örneğin, çentik vadiler veya kertik vadiler, akarsuların derine aşındırması sonucunda V şeklinde oluşan genç vadilerdir.

Geniş tabanlı vadiler ise yana doğru aşındırmanın artmasıyla oluşurlar ve akarsuyun yatağında alüvyonların birikmesi sonucu verimli tarım alanları haline gelirler. Özellikle Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Gediz gibi akarsuların orta ve aşağı kesimlerinde geniş tabanlı vadilere sıkça rastlanır.

Boğaz vadileri ise dik yamaçlı ve tabanı dar olan vadilerdir. Bu vadiler genellikle iki düzlük arasında bulunan yüksek sahanın akarsular tarafından derinlemesine aşındırılması sonucunda oluşur. Türkiye'de Kuzey Anadolu ve Toros Dağları'nı aşıp geçen birçok akarsu üzerinde boğaz vadileri görülebilir.

Yatık yamaçlı vadiler ise akarsuların orta ve aşağı kesimlerinde görülen, yamaçların yatıklaştığı vadilerdir. Bu vadilerde yana doğru aşındırma fazladır ve genellikle tarıma elverişli alanlar oluştururlar.

Vadinin diğer adı "koyak" da denilmektedir. Akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve farklı coğrafi özelliklere sahip olabilen bir yapıdır. Akarsuların aşındırıcı etkisiyle vadiler, zamanla şekillenir ve farklı şekillere bürünürler.
 
Geri
Üst