AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vadesi gelmemis senet bankaya verilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vadesi gelmemiş senet bankaya verilir mi?​

Ödenmeyen senetlerin tahsili konusunda bir başka yol, senetlerin bankaya verilmesidir. Bankaya başvuran alacaklı, senedi iskonto ettirir ve senedin borcunu alır. Senet borçlusu, ödemesini bankaya yapacaktır.

Vadesi gelmemiş senet tahsili nasıl yapılır?​

Vadesi gelmemiş senet tahsili nasıl yapılır?
Senet alacaklısı, ödemelerini alamadığı zaman, icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi’ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi’nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider.

Senet vadesinden önce tahsil edilebilir mi?​

Senet vadesinden önce tahsil edilebilir mi?
Zamanında ödenmemiş ve günü geçmiş senetler icra yolu ile tahsil edilebilir. Tabi buradaki en önemli etken de senet üzerinde yazılı olarak belirtilen vadenin gelip gelmemesidir. Eğer senet tarihi geçtiyse alacaklı kişi icra davasına başvurabilir. Bu durumda borçlu kişiye icra takibi başlatılır.

Senet protesto olmadan icraya verilir mi?​

Usulüne uygun ibrazı gerçekleşmiş bir senette hamil asıl borçlulara karşı protesto çekmeden doğrudan müracaat edebilir ve icra takibi yapabilir. Bu halde protesto şartı aranmaz.

Vadesi gelmeyen senet icraya konulabilir mi?​

Vadesi gelmeyen senet icraya konulabilir mi?
Vadesi gelmeyen bono senetlerini takibe koymak mümkün değildir. İstisnası taraflar arasında bonoların ilişkin olduğu işe ilişkin bir sözleşme aktedilmişse ve “sözleşmede bonolardan biri vadesinde ödenmediği takdirde diğer bonolar muacceliyet vaadedecektir” hükmü bulunmadıkça diğer bono senetleri takibe konulamaz….

Senet tahsil edilmezse ne olur?​

Senet tahsil edilmezse ne olur?
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
Ödememe protestosu şart mı?​
Türk Ticaret Kanunu 714. maddesine göre; kabul etmemenin veya ödememenin, kabul etmeme veya ödememe protestosu denilen resmî bir belge ile belirlenmesi zorunludur. Kanunun 715. maddesine göre protestonun 716. maddede belirtilen şekil ve surette noterlikçe düzenlenmesi gerekir.
 
Vadesi gelmemiş senetlerin bankaya verilmesi konusunda bilgi veren ilk paragrafta, ödenmemiş senetlerin tahsil edilmesi için alacaklının bankaya başvurabileceği ve senetin iskonto ettirilerek borcunun tahsil edilebileceği açıklanmaktadır. Bu yöntemde, senet borçlusunun ödemeyi bankaya yapması gerekmektedir.

İkinci başlıkta, vadesi gelmemiş senet tahsilinin nasıl yapılabileceği anlatılmaktadır. Senet alacaklısının ödemelerini alamadığı durumlarda icra takibi başlatma hakkına sahip olduğu ve icra işlemlerinin başlatılabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği belirtilmektedir.

Üçüncü başlıkta, senetin vadesinden önce tahsil edilip edilemeyeceği konusuna değinilmektedir. Senet vadesi geçmiş ve ödenmemişse, alacaklının icra yoluyla tahsil edebileceğine dikkat çekilmektedir. Senetin vadesine uyulmaması durumunda alacaklının icra davası açabileceği vurgulanmaktadır.

Dördüncü başlıkta, senet protesto edilmeden doğrudan icra yoluna gidilebilir mi sorusu ele alınmaktadır. Usulüne uygun ibraz edilmiş bir senette protesto şartı aranmadan icra takibi başlatılabileceği ifade edilmektedir.

Beşinci başlıkta, vadesi gelmeyen senetlerin icraya konulup konulamayacağına dair açıklamalara yer verilmektedir. Vadesi gelmeyen bono senetlerinin takibe konulamayacağı belirtilmekte ve istisnai durumlar açıklanmaktadır.

Altıncı başlıkta, senet bedelinin tahsil edilememesi durumunda neler olabileceğiyle ilgili bilgiler paylaşılmaktadır. Senet bedelinin ödenmemesi durumunda borçlu için hapis cezası uygulanmayacağı, ancak icra işlemlerinin devam edeceği ve borçlunun taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşabileceği belirtilmektedir.

Son başlıkta, ödememe protestosunun zorunlu olup olmadığı ve nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler verilmektedir. Türk Ticaret Kanunu'na göre, kabul etmeme veya ödememe durumunun resmi bir belge olan protesto ile belirlenmesi gerektiği ve protestonun noterlikçe düzenlenmesi gerektiği açıklanmaktadır.
 
Geri
Üst