AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vadesi biten varant ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vadesi biten varant ne olur?​

Vade sonunda değerde biten varant karşılığı nakit tutar V+3 günü yatırımcıların bir aksiyon almasına gerek kalmadan hesaplarına yatırılır. Varantın vade sonu değerinin olmaması durumunda yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olur.

Varant sıfırlanır mı?​

Varantların bir vadesi vardır. Vade içinde beklenti gerçekleşmezse varantlar para kaybettirebilir. Hatta “zararda varantların” (içsel değeri sıfır olan varantlar) değeri vade sonundan önce sıfıra inebilir. Varantlar hisse senedi değildir.
Varant neye göre yükselir?​
Varant fiyatının bir kuruş artması için;alım varantında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar yükselmesi; satım varatında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar düşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla dayanak varlık fiyatı duyarlılık değeri kadar değişim yaşamadıysa, varantın fiyatı sabit kalır.

Varantta kullanım fiyatı ne demek?​

Varantta kullanım fiyatı ne demek?
Kullanım Fiyatı: Varantın çeşidine göre alım yada satım hakkı verdiği fiyat seviyesidir. Kuruş Varant: Kuruş varantları vadesine az gün kalmış çok zararda varantlardır. Zararda tabir edilen varantlar içsel değeri olmayan, dayanak varlık fiyatının kullanım fiyatından uzakta olduğu varantlardır.

Vade sonunda ne olur?​

Vade sonunda ne olur?
Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. Bu gün sonunda açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır.

Varant satışı nasıl yapılır?​

Varant işlemlerinin gerçekleşmesi tıpkı Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Pay Piyasası’nda hisse işlemlerinde olduğu gibidir. Yatırımcının aynı piyasada seçmiş olduğu varantta alım veya satım emri vermesi ve emrin eşleşmesi ile varant işlemleri gerçekleşir.

Varantta çarpan nedir?​

Çarpan (Dönüşüm Oranı): Bir varantın kaç adet dayanak varlık üzerine alma ya da satma hakkı verdiğini gösteren orandır. Örneğin deltası 0,45(%45) olan bir call varantının fiyatı dayanak varlık 1TL değiştiğinde 0,45TL değişir. Delta, bir call varant için pozitif ve put varant için negatiftir.
Varantta kullanım fiyatı nedir?​

Varant alım satım nedir?​

Varant alım satım nedir?
Varant, elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da dayanak göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir tarihte ya da belirli bir tarihe kadar, alma ya da satma hakkı veren bir menkul kıymet türüdür. Bu nedenle varantlar, alım varantları ve satım varantları olarak işlem görürler.

Varant C ve P ne demek?​

Varant C ve P ne demek?
Alım varantları için “C” (call), satım varantları için ise “P” (put) kullanılır. Hane 7-12: Varantın uzun kodunun 7-12. hanesinde “GGAAYY” formatındaki rakamlarla varantın vadesi belirtilir.

VIOP hisse vade sonunda ne olur?​

Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. VİOP’ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir. Vadeye kadar olan sürede, Borsada aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak/almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılabilir.
 
Vadesi biten varantlar genellikle nakit olarak hesaplanır ve yatırımcıların hesaplarına V+3 günü yatırılır. Yatırımcıların herhangi bir aksiyon almalarına gerek kalmaz. Ancak, varantın vade sonunda değerinin olmaması durumunda, yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olur.

Varantlar vadesi olduğu için vade sonu geldiğinde varantlar sıfırlanabilir. Beklenen hareket gerçekleşmediği takdirde varantlar para kaybettirebilir ve hatta içsel değeri sıfır olan varantlar vade sonuna kadar sıfıra inebilir. Varantlar hisse senetleri değildir ve dayanak varlığa göre değerlenirler.

Varant fiyatının yükselmesi için alım varantında dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar yükselmesi, satım varantında ise dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar düşmesi gerekmektedir. Eğer dayanak varlık fiyatı duyarlılık değeri kadar değişmezse, varantın fiyatı sabit kalır.

Kullanım fiyatı, varantın türüne bağlı olarak alım ya da satım hakkı verdiği fiyat seviyesidir. Kuruş varantları, vadesine az gün kalmış ve zararda olan varantlardır. Zararda varantlar, içsel değeri olmayan varantlardır ve dayanak varlık fiyatı kullanım fiyatından uzaktadır.

Varant işlemleri, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Pay Piyasası'nda hisse işlemlerine benzer şekilde gerçekleşir. Yatırımcının seçtiği varant için alım veya satım emri vermesi ve emrin eşleşmesiyle varant işlemi gerçekleşir.

Varantın çarpanı, bir varantın kaç adet dayanak varlığa alma ya da satma hakkı verdiğini gösteren orandır. Delta, bir call varant için pozitif iken, put varant için negatiftir. Delta, varant fiyatındaki değişimi dayanak varlık fiyatındaki değişime oranlar.

Varant C (call) ve P (put) olmak üzere iki türde işlem görür. Alım varantları “C” olarak işaretlenirken, satım varantları “P” olarak belirtilir. Vade sonunda ise açık kalan pozisyonlar belirlenmiş olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır. VIOP'ta da sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir ve pozisyonlar ters işlemle kapatılabilir.
 
Geri
Üst