AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzun sureli kulak tikanikligi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.461
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzun süreli kulak tıkanıklığı neden olur?​

Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir.

Uzun süreli kulak tıkanıklığı nasıl geçer?​

Uzun süreli kulak tıkanıklığı nasıl geçer?
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.

Ani kulak tıkanması nasıl geçer?​

Ani kulak tıkanması nasıl geçer?
Sıcak kompres uygulamasında tıkanıklık olan kulağa sıcak su torbası tutulmaktadır. Uygulanan sıcak kompres, östaki borusunun genişleyerek rahatlamasını sağlamaktadır. Esneme de kulak tıkanıklığını açan etkili yöntemlerden biridir. Kulak tıkanıklığını açan en faydalı maddelerden biri hidrojen peroksittir.

Geçmeyen kulak çınlaması neden olur?​

Kulak çınlaması bazen de diğer hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle kulak burun boğaz alanında işitme kaybı yapabilecek olan her türlü hastalığın temel olarak belirtisi olabilir. İç kulak iltihabı, kulak zarında delik olması, iltihap olması veya işitme sinirindeki tümör sonucunda meydana gelebilir.

Kulak Kapanmasi nasıl açılır?​

Kulak Kapanmasi nasıl açılır?
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.

Kulak tıkanıklığı neye işaret?​

Kulak tıkanıklığı neye işaret?
Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden oluyor ve orta kulak basınçları eşitlenemiyor. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratıyor ve kulak tıkanıyor.
Evde kapanan kulak deliği nasıl açılır?​
Deliği nazikçe yeniden açmayı denemek için, cildi yumuşatmak için bir banyo veya duşta ılık suyla ıslatın. Vazelin gibi nazik bir merhem kullanarak, deliği açmaya çalışmak için kulak memenizi nazikçe aşağı ve yanlara doğru gerin. Bu noktada, delikten küçük bir küpeyi itmeyi deneyin; olmuyorsa zorlamayın.
 
Kulak tıkanıklığı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Öncelikle, kulakta oluşan birikmiş kir veya kükürt tıkanıklığa yol açabilir. Bu durum genellikle kulak temizliği sırasında oluşabilir. Ayrıca, östaki borusunun kapanması da kulak tıkanıklığına neden olabilir. Östaki borusu kulak içindeki hava basıncını dış basınçla dengelemeye yardımcı olurken, tıkanması durumunda kulak tıkanıklığı hissedilebilir.

Kulak tıkanıklığı ayrıca alerjik reaksiyonlar, sinüzit gibi rahatsızlıklar, sıvı birikmesi, basınç değişiklikleri (örneğin uçak yolculuğu sırasında), yabancı cismin kulak kanalına kaçması veya orta kulak enfeksiyonu gibi durumlar sonucunda da meydana gelebilir.

Uzun süreli kulak tıkanıklığına yol açan faktörler incelendiğinde, bu durumun altında yatan sebepleri belirlemek ve uygun tedaviyi uygulamak önemlidir. Kulak tıkanıklığı uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak doğru bir adım olacaktır. Tedavi yöntemleri genellikle tıkanıklığa yol açan temel nedene yönelik olabilir. Bu nedenle, teşhis için doktora başvurmak önemlidir.
 
Geri
Üst