AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzun sure suda kalan eller neden burusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.278
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzun süre suda kalan eller neden buruşur?​

Suda uzun süre kaldığında parmakların buruşma nedeninin derinin süngerimsi özelliğinden değil, ıslak nesneleri daha iyi kavrayabilmek için olduğu belirlendi. İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması buruşmuş parmakların ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi.

El parmak uçları neden buruşur?​

Bilim insanlarının araştırması buruşmuş parmakların ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi. Yani, suda uzun süre kalındığında parmakların buruşması derinin süngerimsi özelliğinden dolayı değil de ıslak nesneleri daha iyi kavrayabilmesi için olduğu anlaşıldı.
Avuç içi neden buruşur?​
“Buruşan parmaklar da ıslak ve kuru ortamlarda daha iyi kavrayış sağlamak içindir” İnsan derisinin tüysüz kısımları suda ilginç bir tepki gösterir. Diğer kısımlardan ayrı olarak avuç içi ve parmaklarımız ile ayak taban ve parmaklarımız beş dakika kadar suda bekleyince buruşur.

Suda neden buruşur?​

Suda neden buruşur?
Tüy ve kıl bulunmaması, keratin tabakasının olmamasını işaret eder. Keratin tabakasının bulunduğu bölgeler diğer bölgelere göre daha kalın bir deriye sahiptir. Derinin kalın olması, suyla temas edilmesiyle birlikte deriyi sadece yumuşatır. Yumuşayan deri, su geçirmeyeceğinden dolayı buruşmaya başlar.

El parmak uçları neden sararır?​

El parmak uçları neden sararır?
Sigara dumanında nikotin ve katran vardır. Bu nedenle, hem tırnaklar hem de parmak uçları sararır. Ayrıca fazla sigara içen kişilerde, kan dolaşımı yeterince oksijeni taşıyamayacağından sararmalar oluşur. Böbrek, akciğer ve karaciğer hastalıkları, diyabet, sarı tırnak sendromu tırnaklarda sararma oluşturur.

Avuç içi soyulması neden olur?​

Deri soyulması; derinizin epiderm tabakasının hasar görmesinden kaynaklanır.Deri soyulması, genellikle enfeksiyon veya güneş yanığı gibi, derinin doğrudanzarar görmesi halinde oluşur. Ancak, deri soyulması aynı zamanda, bağışıklıksistemi bozukluğunun veya bir başka hastalığın işareti de olabilir.

Beyaz parmak hastalığı kimlerde görülür?​

Soğuğa beyazlama ve morarma şeklinde aşırı tepki veren parmaklar (Raynaud fenomeni) toplumda sık ve her 100 kişinin 5’inde var. Raynaud saptandığında sorulması gereken ilk soru Raynaud’ya neden olan önemli başka bir hastalığın olup olmadığı.
Parmak neden morarır?​
Parmak uçlarında kandaki oksijen yoğunluğu çok düşüktür. Bu nedenle kanın rengi iyice koyulaşır. Biz bu renk değişikliğini, derinin morarması olarak görürüz. Derinin renginin koyu mavi ya da morumsu bir renk almasının nedeni kandaki oksijen miktarının azalmasıdır.

Sararan tırnağa ne iyi gelir?​

Sararan tırnağa ne iyi gelir?
Bir limonu ikiye kesin ve suyunu sıkın. Üzerine ılık su ekleyerek tırnaklarınızı beş dakika bu suyun içinde tutun. Ardından limonla tırnaklarınızı ovun ve işlemi tamamlayın. Ayrıca limon tırnakları güçlendirerek kırılmasını da engelleyecektir.
 
Ellerimizin suya uzun süre maruz kaldığında neden buruştuğunu merak edenler için yapılan araştırmalara dayanarak detaylı bir bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz gibi, suya uzun süre maruz kalan ellerimizdeki derinin buruşması genellikle derinin süngerimsi yapısından kaynaklanır sanılıyordu. Ancak İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, bu durumun aslında ellerimizin ıslak nesneleri daha iyi kavrama yeteneğini artırmak için olduğunu göstermiştir.

Bu araştırmaya göre, parmaklarımızın buruşmasının asıl sebebi, suya uzun süre maruz kaldığında derinin altındaki sinir sisteminden gelen bir tepkiye dayanmaktadır. Yani buruşmuş parmaklar, ıslak ortamlarda daha iyi bir kavrama sağlamak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, buruşmuş parmaklar aslında vücudumuzun suya maruz kalan bölgelerini koruma mekanizması olarak görev yapar.

Bununla birlikte, avuç içi derimizin de ıslak ve kuru ortamlarda daha iyi kavrama sağlamak amacıyla buruştuğunu biliyoruz. Bu durum, derimizin farklı bölgelerinin farklı tepkiler vermesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle avuç içi derisi ve parmaklar, suda beklediğinde buruşarak daha iyi tutunma sağlayacak şekilde tepki verir.

Sonuç olarak, suya uzun süre maruz kalan ellerin buruşmasının derinin süngerimsi özelliğinden değil, ıslak nesneleri daha iyi kavrama yeteneğini artırmak için olduğunu söyleyebiliriz. Ellerimizin ve avuç içimizin bu şekilde tepki vermesi, aslında vücudumuzun doğal bir koruma mekanizması olarak karşımıza çıkıyor.
 
Geri
Üst