AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzun pozlama nerelerde kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uzun pozlama nerelerde kullanılır?​

fotoğrafçılıkta en çok kullanılan tekniklerden biri olan “uzun pozlama” çoğunlukla gece çekimlerinde kullanılmakla beraber bir çok farklı durumda da etkili fotoğraflar çıkartmanız için kullanılır.

Uzun pozlama hangi ayar?​

Uzun pozlama hangi ayar?
En uzun pozlama seçeneğiniz makinenizin modeline göre farklılık gösterse de genellikle 30 sn’dir. Makinenizin size izin verdiğinden daha uzun pozlama yapmak isterseniz ‘Bulb’ (kısaca ‘B’ olarak gösterilir) modunu kullanarak daha uzun pozlamalar yapabilirsiniz.

Fotoğrafta uzun pozlama nedir?​

Uzun pozlama nedir sorusuna yanıtlayacak olursak; Uzun Pozlama (long expousure) ışığın az olduğu ortamlarda çekeceğimiz nesnenin fotoğrafta uyandırdığı hareket hissidir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir.

Uzunpozlama nedir?​

Uzunpozlama nedir?
Uzun pozlama, birkaç saniye ile birkaç saat arasında enstantane hızlarıyla fotoğraf çekmeyi ifade eder ve etkileyici manzara fotoğrafları çekmek için harika bir tekniktir.

Uzun pozlama genellikle hangi çekimlerde kullanılır?​

Uzun pozlama ise ışığın düşük olduğu ortamlarda pozlama süresinin arttırılarak fotoğraf çekilmesidir. Yetersiz ışık ortamında kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Hafif ışıkta hareket eden objelerin yaydığı hareket hissini fotoğrafa yansıtarak estetik görüntüler elde etmek için de uzun pozlamadan yararlanılır.

Çok yüksek ışık şartlarında uzun pozlama yapmak için hangi filtre kullanılmalıdır?​

Çok yüksek ışık şartlarında uzun pozlama yapmak için hangi filtre kullanılmalıdır?
ND filtrelerin lense giren ışık miktarını azalttığını hepimiz biliyoruz; obtüratör hızını, gün ışığında bile birkaç dakika veya daha uzun sürelere kadar yavaşlatmamıza izin veren uzun pozlamanın vazgeçilmezlerindendir.

Uzun pozlama gerektiren fotoğraf çekimlerinde makinenin titreşimini engellemek için ne kullanılır?​

Eğer makinenizi bir tripot üstüne koyarsanız , makinenin titreme tehlikesi ortadan kalkacağından, saniyeler süren uzun enstantaneler kullanabilirsiniz. Buna karşın makineyi elinizde tutuyorsanız genel kural, hiç değilse objektifinizin odak uzaklığına denk bir enstantane seçmektir.

Enstantane ayarı nasıl yapılır?​

Enstantane ayarı nasıl yapılır?
Çevirmeli ayar düğmesini M konumuna çevirin. Diyaframı ve enstantane hızını seçin. Pozlama göstergesini (aşağıya bakın) kontrol ederek, enstantane hızı ve diyaframı ayarlayın. Enstantane hızı ayar kadranını çevirerek seçilir (daha yüksek hızlar için sağa, daha yavaş hızlar için sola).

Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır?​

ND 3.0 (10 stop) bir filtre ile güneşli bir günde parlak öğle ışığında 15-20 sn kadar pozlama yapabililmemize olanak tanır. Pozlama sürenizi birkaç saniyeden uzun tutacağınız zamanlarda makinemizin “Uzun Pozlama” (Long Exposure Number) seçeneğini aktif hale getirin.

Çekim modu ne demek?​

Çekim modu ne demek?
Manuel çekim modu, fotoğrafçının diyafram, enstantane hızı ve ISO değerini birbirinden bağımsız bir şekilde kullanarak istediği pozlamayı yapabildiği bir çekim modudur. Manuel çekim modu, fotoğrafçıya mevcut ışık ve ortama göre diyafram, enstantane ve ISO’yu beraber kullanabileceği bir özgürlük verir.

Kamerada ev ne demek?​

EV, Poz Telafisi ve Pozlama çekilen fotoğrafın doğru değerlerdeki ışığı alıp almama durumudur. Genel olarak bu terimleri Pozlama diye belirtirsek buda teknik olarak Sensöre düşen ışık miktarıdır, yani fotoğrafın aydınlık veya karanlık olarak çıkması diye de tarif edebiliriz.
 
Uzun pozlama, fotoğrafçılıkta çeşitli teknikler kullanılarak çekilen fotoğraflarda ışık miktarının az olduğu durumlarda nesnelerin uyandırdığı hareket hissini yakalamayı sağlayan bir tekniktir. Genellikle gece çekimlerinde ve düşük ışıklı ortamlarda kullanılan uzun pozlama tekniği, enstantane hızının düşürülerek fotoğrafın belirli bir süre boyunca pozlanmasını sağlar. Bu sayede hareket eden nesnelerin izleri fotoğraf karesine yansır ve estetik görüntüler elde edilir.

Uzun pozlama için enstantane süresini ayarlamak önemlidir. Makinenin genellikle 30 saniyeye kadar olan otomatik uzun pozlama seçeneği bulunurken, daha uzun pozlamalar için "Bulb" modunu kullanabilirsiniz. Bu modda elinizle enstantaneyi kontrol ederek istediğiniz kadar uzun pozlama yapabilirsiniz.

Çok yüksek ışık şartlarında uzun pozlama yaparken ND filtrelerden faydalanabilirsiniz. Bu filtreler, lense giren ışık miktarını azaltarak uzun pozlama sürelerinde kullanılmasını sağlar.

Makinenin titreşimini engellemek için uzun pozlama çekimlerinde tripod kullanmak önemlidir. Tripod sayesinde kamera sabitlenir ve titreme riski en aza indirilir. Eğer tripod kullanamıyorsanız, en azından objektifinizin odak uzunluğuna uygun bir enstantane seçmeye çalışabilirsiniz.

Uzun pozlama çekimlerinde enstantane ayarını yapmak için manuel modu tercih edebilirsiniz. Manuel modda enstantane hızını seçerek istediğiniz pozlama süresini belirleyebilirsiniz.

Gündüz uzun pozlama yaparken ND filtreler kullanarak parlak gün ışığında uzun pozlama çekebilirsiniz. ND 3.0 filtre, güneşli günlerde uzun pozlama için ideal olabilir.

Çekim modu, fotoğraf makinesinin hangi ayarlarda fotoğraf çekeceğini belirlediği bir moddur. Manuel çekim modu, fotoğrafçıya diyafram, enstantane hızı ve ISO değerlerini bağımsız olarak ayarlayarak istediği pozlamayı yapma özgürlüğü sağlar.

EV (Exposure Value) ise poz telafisi ve pozlama konseptlerini ifade eder. Fotoğrafın doğru ışık değerlerini alıp almadığını belirlemek için kullanılır. Sensöre düşen ışık miktarını ifade eden bir terimdir.

Uzun pozlama tekniği, fotoğrafçılıkta yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz ve farklı ve etkileyici fotoğraflar çekebileceğiniz bir yöntemdir.
 
Geri
Üst