Uzun metinlerde bolumler arasindaki baglantiyi saglayan paragrafa ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
130.875
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Uzun metinlerde bölümler arasındaki bağlantıyı sağlayan paragrafa ne ad verilir?​

Geçiş Paragrafı : Bir yapıtın bölümleri arasında ya da dergi ve gazetelerde yayımlanan dizi düzyazılarda bağlantı kurmak, geçişleri sağlamak için giriş paragrafının önünde yer alan bir paragraf türüdür.

Bir paragraf hangi kelimelerle başlamaz?​

Paragrafı oluşturan tümceciklerin başlarında “zaten, ama, çünkü, ile, ne var ki, gerçi, yoksa” gibi ilgeç ve bağlaçlar bulunur. Fakat paragrafın giriş tümcesi bunlarla başlamaz. Ayrıca, giriş tümcesi kendinden önce bir tümce olduğunu sezdirecek bir bağlayıcı öğe taşımaz.
Konu tümcesi nasıl yazılır?
Bir konu cümlesi yaz. Paragrafının ilk cümlesi, konu cümlesi olmalıdır. Bir konu cümlesi, paragrafın ana fikrinin veya tezinin ne olacağını ele alan bir giriş satırıdır. Konuna uygun olarak yapmak istediğin en önemli ve ilgili noktayı içermeli, böylece paragrafı bir bütün olarak özetlemeli.
Paragrafın öğeleri nelerdir?
Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer. Nasıl yazıda giriş, gelişme, sonuç bölümleri varsa paragrafta da aynı bölümler vardır. Her paragrafta bir düşünce savunulur. Paragrafın bir bütün oluşturabilmesi için cümlelerin de yapı ve anlam yönüyle bütünlük oluşturması gerekir.

Paragrafın sonuç cümlesi nasıl bulunur?​

Paragrafın sonuna gelen cümle daha kesin yargılıdır. Gelişme bölümünde anlatılan olay, düşünce ya da duyguların bir sonuca bağlandığı bölümdür. “Özetle, sonuç olarak, demek oluyor ki” gibi ifadelerle başlayan cümlelerdir. Paragrafta anlatılan konuyu özetleyen nitelikte bir cümle olmalıdır.

Konu nasıl yazılır?​

Bir yazı ya da konuşma ile ilgili olarak “neden bahsediyor?” sorusuyla kastedilen o yazı ya da konuşmanın “konusu”; asıl neyi savunuyor, vurguluyor, açıklıyor ya da anlatıyor?” sorusuyla “ana fikri”; “nasıl bahsediyor?” sorusuyla da kastedilen “üslub“udur. Her yazı bir konu üzerine kurulur.
 
Geri
Üst