Uzum pekmezi donar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
230.896
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üzüm pekmezi donar mı?​

Cityfarm’ın gıda mühendisi Nur Dündar anlatıyor: “Pekmez ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Pekmez soğuk etkisi ile donar bu ürünün bozulduğu anlamına gelmez,benmari usulü eritildiğinde 70 C su banyosunda çözülür ve kalite kaybı yaşanmaz.”
Üzüm Pekmezinde asit var mı?
Araştırmada incelenen 3 katı üzüm pekmezi örneğinde toplam asit miktarı 0.30-0.40 g/100g arasında saptanmıştır.
Pekmezin gerçek olduğunu nasıl anlarız?
Doğallığını tespit etmek için bir bardağa pekmez alındıktan sonra üzerine su ilave edilmelidir. Su dökülme esnasında pekmezin rengi suya karışıyor ve rengini suya veriyorsa gerçek pekmezdir. Ancak suyu dökerken pekmez dipte kalıyor ise bu durumda şekerden yapılmıştır. Pekmez organik değildir.

Pekmez neden donmaz?​

Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir. Pekmezi buzdolabında saklamak mümkündür.
Pekmez ne tür besindir?
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Pekmezde asit var mıdır?
Dut pekmezi örneklerinde ortalama olarak kuru madde; %76.0, su; %36.9, toplam şeker; %70.89, invert şeker; %61.48, sakaroz; %20.29, titrasyon asitliği; %0.7, pH; 6.03, askorbik asit; 26 mg/100 g, protein; % 1.28, toplam kül; %2.05 olarak tespit edilmiştir.
Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrattır. Sadece enerji içerir. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer verilir ya da verilmez. Bununla beraber enerji ihtiyacı yüksek olan çocuklar şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)
Ev yapımı pekmez donar mı?
Pekmezin Donmamasi icin ne yapmali?
Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir. Pekmezin aşırı miktarı, ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle dengeli tüketilmelidir.
 
Geri
Üst