AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzum nasil yetistirilir kisaca bilgi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üzüm nasıl yetiştirilir kısaca bilgi?​

Yazın kurak, az yağışlı topraklar bağ için ideal görülüyor. Bağ toprağının derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olması bekleniyor. Eğer toprak yapısı kök gelişimi için uygunsa, besin açısından fakir olan topraklarda bile üzüm yetiştirilebiliyor. Üzüm, alkali, asitli ve nötr topraklarda yetiştirilebiliyor.

1 dönüm bağ kaç ton kuru üzüm verir?​

Yurdumuzda en verimli bağlar Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yer almaktadır. Ülke geneli esas alındığında dekara verim 650 kg kadardır. Fakat iyi bakımlı bölgelerde 4.000 kg/da üzüm alan bağlar da mevcuttur (1).
Üzüm yetişme koşulları nelerdir?​
Yıllık sıcaklık toplamının en az 1600 °C olması gereklidir. 3000 °C seviyesine kadar üzüm yetiştiriciliği yapılabilir. Üzüm bağları çok fazla yağmur alan bölgelere kurulmamaktadır. Asma kökleri toprağın derinliklerine kadar uzanabildiği için hafifi yağmuru tolere edebilir.

Asma vejetasyon dönemi nedir?​

Asma vejetasyon dönemi nedir?
başlamakta ve vejetasyon dönemi olarak adlandırılan, gözlerin sürmesinden yaprak dökümüne kadarki dönem içerisinde ortalama +18ºC sıcaklık istemektedir. sıcaklık +9ºC’den aşağı düşmemelidir. üzüm çeşitlerine göre değişmekle beraber 900 gün- derecenin altına düşmemelidir.

Üzüm nerede ve nasıl yetişir?​

Üzüm nerede ve nasıl yetişir?
En yoğun olarak Ege bölgesi söylense bile, Marmara, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de üzüm yetiştirilmektedir. Üzüm Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Üzüm, en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Özellikle de İzmir ve Manisa illerinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Üzüm ekimi nasıl yapılır?​

Üzüm fidanları toprağa 2 metre mesafe ile sıralar arası 3 metre olacak şekilde dikilir. Güçlü olan topraklarda ise bu dikim mesafesini fidanlar ve sıralar arası 3 er metre olacak şekilde yapmak uygun olacaktır.

Üzüm hangi tür toprak sever?​

Ağır killi topraklar; düşük kaliteli fakat bol miktarda üzüm alınır. Tınlı topraklar; verimli ve kaliteli ürün için en uygun topraklardır. Kireç oranı yüksek olan topraklarda; verim çok yüksek olmaz, fakat üzümleri kalitelidir.
Asmanın Latincesi nedir?​
Vitis vinifera L. Asmagiller tırmanıcı çalı görünümünde sarılgan bitkileri içeren bitki familyası.

Üzüm her yerde yetişir mi?​

Üzüm her yerde yetişir mi?
Soğuğa dayanıklı olan üzümler ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilse de genellikle belli bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Bu bölgeler Ege Bölgesinde İzmir, Manisa illeridir. ayrıca Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu’da da yetiştirilmektedir.

Üzüm nerede hangi bölgede yetişir?​

Üzüm nerede hangi bölgede yetişir?
Ülkemizde üzüm üretimi hemen her bölgede yapılsa da, en çok üretim yapılan yer Ege Bölgesi’dir. Özellikle İzmir ve Manisa üzüm üretiminde en önemli yere sahip olan şehirlerimizdir.

Üzüm ekimi ne zaman yapılır?​

Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
 
Üzüm yetiştiriciliğine dair merak ettiğiniz konular hakkında detaylı bilgi vermekten mutluluk duyarım.

Üzüm yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Yazın kurak ve az yağışlı topraklar bağ için idealdir. Toprak derinliği ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklar tercih edilmelidir. Üzüm, alkali, asitli ve nötr topraklarda yetiştirilebilir. Ayrıca üzüm bağlarının kuraklık ile başa çıkabilme kapasitesi olduğu için çok fazla yağmur alan bölgelere kurulmamaktadır.

Üzüm fidanları genellikle 2 metre mesafe ile sıralar arası 3 metre olacak şekilde dikilmektedir. Güçlü topraklarda ise bu mesafe 3'er metre olacak şekilde ayarlanabilir. Üzüm dikim zamanı genellikle Kasım ayının ilk haftalarından Nisan ayının son haftalarına kadar değişebilir.

Üzüm çeşitleri ve iklim şartlarına göre üzüm yetiştiriciliği yapılır. Asma vejetasyon dönemi, gözlerin sürmesinden yaprak dökümüne kadarki dönemi içerir ve ortalama olarak +18ºC sıcaklık gerektirir.

Üzümün yetiştiği bölgelere gelince, Türkiye'de en yoğun üzüm üretimi Ege Bölgesi'nde yapılır, özellikle İzmir ve Manisa'da yoğun üzüm yetiştiriciliği vardır.

Üzüm toprak tercihi konusunda, ağır killi topraklar düşük kaliteli ancak bol miktarda üzüm verirken, tınlı topraklar verimli ve kaliteli ürünler için en uygun topraklardır. Ayrıca kireç oranı yüksek olan topraklarda verim yüksek olmasa da üzümler kaliteli olabilir.

Son olarak, üzüm yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin iklim, toprak ve çevre koşullarını dikkate alarak uygun şekilde planlama yapmaları önemlidir. Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Daha fazla sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst