AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzum hangi iklim kosullarinda yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.153
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üzüm hangi iklim koşullarında yetişir?​

Üzüm yetiştirilecek bölgenin çok fazla yağış almaması ve çok serin olmaması gerekir. Bazı üzüm türleri eksi 30 dereceye kadar dayanıklı olsa da, ülkemizde üretilen üzümler ılıman iklim koşullarına uygundur. Yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10 derece olması gerekir.

Üzümler ticari olarak kaça ayrılır?​

Üzüm üretiminin tüm meyve üretimimiz içindeki payı 0.7’dir. Üzüm sofralık, şaraplık, kurutmalık olarak üç şekilde değerlendirilir. Bunun yanında pekmez, pestil, köfter, sucuk, ezme gibi değerlendirme yolları da vardır.

Razakı üzümü nerede yetişir?​

Razakı üzümü nerede yetişir?
Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bağcılar köyünde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler, dağ eteklerinde yetişen ve soğuklar başlamadan toplanması gereken “razaki üzümü”nün pekmezini yapmak için gece gündüz demeden çalışıyor.

Kuru üzüm hasadı ne zaman yapılır?​

Genel olarak, kuzey yarımkürede çoğu çeşit Ağustos ile Kasım aylarında, güney yarımkürede ise Mart ile Ağustos aylarında olgunlaşır.

Üzüm nerede yetişir ve yetişme koşulları nedir?​

Soğuğa dayanıklı olan üzümler ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilse de genellikle belli bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Bu bölgeler Ege Bölgesinde İzmir, Manisa illeridir. ayrıca Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu’da da yetiştirilmektedir.

Üzüm nerede ve nasıl yetişir?​

Üzüm nerede ve nasıl yetişir?
En yoğun olarak Ege bölgesi söylense bile, Marmara, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de üzüm yetiştirilmektedir. Üzüm Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Üzüm, en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Özellikle de İzmir ve Manisa illerinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Üzüm bağ çeşitleri nelerdir?​

Şaraplık üzüm çeşidi olarak yerli çeşitlerden Papazkarası, Karasakız, Yapıncak, Vasilaki, Ada karası, Çal karası, Bornova Misketi, Kalecik karası, Emir, Beylerce, Narince, Öküzgözü, Boğazkere; yabancı çeşitlerden Cabernet Sauvignon, Carignan, Alicante Bouschet, Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc yetiştirilmekte …

Kaç tane üzüm çeşidi var?​

Bu şekilde yapılan çalışmalar 1960’lı yıllarda başlamıştır. Şu ana kadar bin 360 civarında üzüm çeşidi toplanmış durumdadır.

Tahannebi üzümü nerede yetişir?​

Tahannebi üzümü nerede yetişir?
Bertiz kabarcık üzüm çeşidi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin özellikle de Kahramanmaraş ilinin en önemli şıralık üzüm çeşitlerinden biridir. Kahramanmaraş ilinde de en fazla ve en kaliteli kabarcık üzümü şehrin kuzeyinde yer alan Ahır Dağı’nın doğu tarafında Bertiz adı verilen yerleşim yerlerinde yetiştirilmektedir.

Üzüm hangi rakımda yetişir?​

Buna uygun olarak sıcak ülkelerde bağcılık Page 3 RAKIMIN ÜZÜM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ 19 2500-3000m yüksekliklere kadar çıkmakta, soğuk ülkelerde ise 300m yükseklik bağcılık için sınır olmaktadır (Çelik 2007).

Üzüm hasadı ne zaman olur?​

Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir.

Asma hangi ayda üzüm verir?​

Asma hangi ayda üzüm verir?
Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.

Üzüm yetiştirme koşulları nelerdir?​

Yıllık sıcaklık toplamının en az 1600 °C olması gereklidir. 3000 °C seviyesine kadar üzüm yetiştiriciliği yapılabilir. Üzüm bağları çok fazla yağmur alan bölgelere kurulmamaktadır. Asma kökleri toprağın derinliklerine kadar uzanabildiği için hafifi yağmuru tolere edebilir.

Üzüm nasıl yetiştirilir kısaca bilgi?​

Yazın kurak, az yağışlı topraklar bağ için ideal görülüyor. Bağ toprağının derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olması bekleniyor. Eğer toprak yapısı kök gelişimi için uygunsa, besin açısından fakir olan topraklarda bile üzüm yetiştirilebiliyor. Üzüm, alkali, asitli ve nötr topraklarda yetiştirilebiliyor.

Üzüm her yerde yetişir mi?​

Üzüm her yerde yetişir mi?
 
Üzüm yetiştiriciliği belirli iklim koşullarına ve üretim tekniklerine ihtiyaç duyar. Bu sebeple üzüm her yerde yetişmeyebilir. Genellikle üzümün yetiştirilmesinde önemli olan bazı koşullar şunlardır:

1. İklim: Üzüm yetiştirilirken uygun bir iklim şartı gereklidir. Çok fazla yağış almayan, ılıman iklimlerde yetişmeye daha uygun olan üzüm, yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10 derece olması şartını arar.

2. Toprak: Üzümün yetiştirilmesi için verimli, drenajı iyi olan ve su geçiren topraklar tercih edilmelidir. Asma köklerinin derinlere inebilmesi ve topraktan gerekli besin maddelerini alabilmesi için uygun toprak yapısı önemlidir.

3. Güneş Işığı: Üzüm bitkisi için güneş ışığı oldukça önemlidir. Bol güneş ışığı alan bölgelerde daha kaliteli üzüm yetiştirilebilir.

4. Rakım: Üzüm bağlarının yetiştirilme rakımı da önemlidir. Soğuk iklim üzümleri genellikle yüksek rakımlarda yetiştirilirken, diğer üzüm türleri farklı rakımlarda da yetiştirilebilir.

5. Sulama: Üzüm bitkisi belli bir miktar suya ihtiyaç duyar. Sulama işlemi düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Üzüm yetiştirme konusunda daha fazla bilgi için uzman bir ziraat mühendisine danışmanız faydalı olabilir.
 
Geri
Üst