Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uzum agaci kac gunde bir sulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üzüm ağacı kaç günde bir sulanır?​

Üzüm fidanlarının sulama aralığı dikim yapılan bölgenin iklim yapısına bağlı olarak değişmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.

Üzüm verimi nasıl artırılır?​

Üzüm bağının verimi nasıl artırılır sorusunun en önemli cevaplarından birisi de sulama olmaktadır. Kararında gerçekleştirilen sulama ile birlikte elde edilecek verimde ciddim manada artış yaşanması söz konusu olacaktır. Özellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında sulamanın önemi daha da artmaktadır.
Asma ne kadar su ister? FAO’ya göre, asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır. Genel olarak, şaraplık çeşitlerin sofralık çeşitlerden daha az suya ihtiyacı vardır.
Asma ağacı ne zaman yeşerir?
Açık köklü aşılı asma fidanları, iklim koşullarına göre, geç sonbahar veya erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçen bölgelerde, toprağın ısınıp tava gelmesinden sonra ilkbahar dikimi; kışların ılıman olduğu bölgelerde ise, yaprak dökümünden sonra sonbahar dikimleri yapılması tavsiye edilir.
Asma ağacı ne zaman sulanır?
Özellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetişen ve Haziran-Temmuz aylarında hasat edilen sofralık üzümlerde asma hasattan sonra en az bir veya birkaç defa sulanmalıdır.

Üzüm ağacı nasıl sulanır?​

Araştırmalara göre yeni dikim yapılan bağlarda senede 2 ile 3 sefer sulama yapıldığı saptanmıştır. Bağlarda çiçeklenmenin hemen sonrasında ve tanelere ben düşme başlangıcında sulamaya özellikle dikkat etmek gerekir. Kurutmalık ve şaraplık bağlarda ise meyvenin olgunlaşmasından 3-4 hafta önce sulama kesilmelidir.

Üzüm bağına hangi gübre iyi gelir?​

Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Sulanan üzüm bağlarında ise, temel gübreleme olarak % 75 P ve Mg ile birlikte % 50 N ve K uygulanır. Bu gübreleme kalıbına göre ilk uygulama meyve tutumundan sonra N ve P içerir ve geri kalan K ile 3-4 değişik uygulama yapılır. Toprağın CaCO3 oranı yüksek olan bölgelerde, Fe eksikliği olabilir.
Asma ne zaman sulanmalı?
Çiçeklenmeden sonra asmalarda vejetatif gelişme yeniden hızlanmakta ve sürgün gelişimi hızla tamamlanmaktadır. Diğer taraftan tane gelişimindeki durgunluk safhasına kadar olan dönemde yaşanan su stresi olgunlaşmayı da geciktirmektedir. Bu nedenle çiçeklenme sonrası dönemde sulama öncelikle önem taşımaktadır.
Asma neyi sever?
Asma ağaçları sıcak iklimleri sever. Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Özellikle şaraplık üzüm asmalarının kuraklık karşısında daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Yaz aylarında yağan yağmur üzümlere zarar verebilir.

Asma kaç yılda yetişir?​

Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.

Üzüm bağı ne kadar sürede yetişir?​

Genel bir kural olarak, şaraplık çeşitler ekimden yaklaşık 7-8 yıl sonra olgunlaşır ve iyi bir verim verirler. Öte yandan ise, günümüzün sofralık üzüm çeşitleri ekim işleminden iki yıl sonra maksimum verim verebilirler.
 
Geri
Üst