AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzman gorusu raporu Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uzman görüşü raporu Nedir?​

Kısaca “Uzman Görüşü” Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez. Hakim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir.

Uzman raporu nasıl yazılır?​

Bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir.

Uzman görüşü bağlayıcı mı?​

Uzman görüşü bağlayıcı mı?
Uzman mütalaası, uyuşmazlık konusu olayın, bilimsel ve teknik gerekçelerle açıklanarak objektif ve denetime elverişli bir belgedir. Uzmanın uyuşmazlığın teknik boyutu ile ilgi görüşleri hâkimi bağlayıcı değildir.

Uzman görüşü bir delil midir?​

Uzman görüşü bir delil midir?
“Uzman görüşü, resmi bilirkişi raporu gibi delil olmayıp, tarafın mahkemeye sunduğu yazılı belgeye bağlı beyanı, açıklamasıdır. Tanık ise, takdiri bir delildir.” (KARAMERCAN, Fatih, Medenî Usûl Hukukunda Tanık ve Tanıklık, Ankara Barosu Dergisi, Y: 2018, S: 3, s. 157).

Hukuki konularda uzman görüşü alınabilir mi?​

(1) Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez. (2) Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir.

Uzman görüşü kimden alınır?​

Bilindiği üzere; “Uzman Görüşü”nü düzenleyen 6100 Sayı’lı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 293üncü maddesi şöyledir;
- Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, Uzmanı’ndan Bilimsel Mütalaa alabilirler.
- Hâkim, talep halinde veya resen, kendisinden Rapor alınan Uzman Kişi’nin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir.

Kimler hukuki mütalaa verebilir?​

Kimler hukuki mütalaa verebilir?
Hukuki Dayanak (6) Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler.

Uzman görüşünü kimler yazabilir?​

Uzman görüşünü kimler yazabilir?
Yargıtay uygulaması ve doktrinde de ifade edildiği üzere mahkemeler adil yargılanma ve hukuki dinlenilme hakkının gereği olarak, taraflarca dosyaya sunulan uzman görüşünü değerlendirmek ve buna ilişkin kararını gerekçelendirmek zorundadır.
Kimler uzman mütalaası verebilir?​
CMK.m.67/6 uyarınca, Cumhuriyet Savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya yasal temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabileceklerdir[10].
Mütalaa kimden alınır?​

Uzman görüşü yargılama gideri midir?​

Uzman görüşü yargılama gideri midir?
Dava sonunda karşı taraftan talep edilebilir mi? Uzman görüşüne başvuracak tarafın bu konudaki gerekli masrafları kendisinin karşılayacağı doğaldır. Mahkemeden veya karşı taraftan bu giderlerle ilgili herhangi bir talepte bulunulamaz ve bu giderler yargılama giderleri içerisinde sayılmaz.

Uzman görüşü hangi aşamada sunulabilir?​

Uzman görüşü hangi aşamada sunulabilir?
Taraflar kendi menfaatlerini koruyabilmek ve alınan Bilirkişi Raporu’ndan tatmin olmamaları halinde olayın tam olarak aydınlanmasını sağlamak ve doğru ve adil kararın verilmesi için Uzman Görüşü alıp Mahkeme’ye ibraz edebilecektir.

Bilirkişileri kim denetler?​

MADDE 14- (1) Bilirkişiler, görevleriyle ilgili tutum ve davranışlarının veya hazırladıkları raporların ilgili mevzuata uygunluğu bakımından bölge kurulları tarafından resen veya başvuru üzerine denetlenir.

Uzman görüşü ne demek?​

Bu hükme göre uzman görüşü, davacı ve davalı tarafın mahkeme önünde bilirkişi dışında uzmanından bilimsel görüş alarak ve bu görüşleri bir rapor halinde düzenlettirerek iddia ve savunmalarını güçlendirdikleri ve ispata çalıştıkları hukuksal bir belgedir.

Mütalaa kimler yazabilir?​

Mütalaa kimler yazabilir?

Bilirkişiyi kim talep eder?​

Bilirkişiyi kim talep eder?
Bilirkişi Atanması Şartları Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına re’sen, Cumhuriyet savcısının, katılanın, vekilinin, şüphelinin veya sanığın, müdafiinin veya kanunî temsilcinin istemi üzerine karar verilebilir.

Bilirkişi hangi kuruma bağlı?​

Adli Bilimler/Tıp Enstitüsü; adli bilimlerle ilgili eğitim ve araştırma yaparak ayrıca inceleme ve bilirkişilik yapan üniversitelere bağlı resmi kurumlardır. Üniversiteler ve araştırma merkezleri yaptıkları araştırma ve incelemeler ile ilgili danışmanlık hizmetleri vermektedirler.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?​

Bilirkişi raporunun teslimi: Bilirkişi raporu tamamlandığında görevi tevdii eden mercie gecikmeksizin teslim edilmelidir. HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir.
 
Uzman Görüşü Raporu, tarafların dava konusu olayla ilgili olarak uzmanından bilimsel görüş alabilmelerini sağlayan bir belgedir. Bu raporda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenleme tarihi ve bilirkişilerin imzaları bulunmalıdır.

Uzman görüşleri hâkimi bağlamaz; zira uzmanın uyuşmazlığın teknik boyutuyla ilgili görüşleri objektif ve denetime elverişli olabilir, ancak hâkimin son kararı bağımsızdır.

Uzman görüşü, resmi bir bilirkişi raporu gibi delil olmayıp, tarafın mahkemeye sunduğu yazılı bir belgeye bağlı beyanı veya açıklamasıdır. Tanık ifadesi ise takdiri bir delil niteliğindedir.

Hukuki konularda da uzman görüşü alınabilir ve bu görüşler hâkime de sunulabilir. Bu sayede olayın tam olarak aydınlanması ve doğru bir karar verilmesi sağlanabilir.

Uzman görüşü alınabilecek kişiler arasında Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci yer alırken, uzman görüşü raporu da bu kişiler tarafından hazırlanabilir.

Bilirkişiler, görevleriyle ilgili tutum ve davranışlarının veya hazırladıkları raporların ilgili mevzuata uygunluğu bakımından bölge kurulları tarafından resen veya başvuru üzerine denetlenebilirler.

Uzman görüşleri için ödenen masraflar genellikle talep eden tarafça karşılanır ve bu giderler yargılama giderleri içerisinde sayılmaz.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanabilir; çünkü bu raporun tamamlanması ve mahkemeye veya ilgili merciye teslim edilmesi, hukuki sürecin ilerlemesi için önemlidir.
 
Geri
Üst