AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzlasmanin kesinligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzlaşmanın kesinliği nedir?​

Uzlaşmanın Kesinliği Uzlaşma, uzlaşmaya taraf olan idare bakımından da kesin nitelikte olup, uzlaşılan dönem hakkında yeniden inceleme yapılarak cezalı vergi salınamaz ve yeni bir tarhiyat yapılamaz. Bununla birlikte uzlaşmanın gerçekleşmemesi halinde, gerek mükellef gerekse idare tarafından dava yoluna gidilebilir.

CMK 253 madde nedir?​

CMK 253 madde nedir?
Madde 253.- (1) Cumhuriyet savcısı, yapılan soruşturmanın durumuna göre, kanunun uzlaşma yapılabilmesi olanağını verdiği hallerde, faili bu kanunun ön- gördüğü usullere göre davet ederek suçtan dolayı sorumluluğu kabul edip etme- diğini sorar.

Uzlaşma hangi vergilerde olur?​

Uzlaşma hangi vergilerde olur?
Vergi Usul Kanunu (VUK)’na göre ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları uzlaşma kapsamındadır.

Tarhiyat sonrası uzlaşma ne demek?​

Tarhiyat sonrası uzlaşma nedir? Mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce, vergi idaresi ile tahakkuk edecek vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yolu “uzlaşma” olarak tanımlanıyor.

Cezalardan hangisi tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamında yer alır?​

Cezalardan hangisi tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamında yer alır?
Tarhiyat sonrası uzlaşmanın kapsamına, konu hakkında yayımlanan Uzlaşma Yönetmeliğinde de belirtildiği üzere; ikmalen, re’sen veya idarece salınan ve vergi dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezaları (usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları …

253 kanun nedir?​

253 kanun nedir?
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanun’unun 253. maddesinde, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenen bazı suçlara ilişkin, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırılması kavramı düzenlenmiştir.

Hangi cezalara uzlaşma talep edilir?​

Tarhiyat sonrası uzlaşma hangi cezaları kapsar?​

Tarhiyat sonrası uzlaşma hangi cezaları kapsar?
5.000,00 (beş bin) TL’yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına alınmış, yine uzlaşılan bu cezaların %75 inin kanuni süresinde ödenmesi halinde bunlar için de ilave %25 indirim imkânı getirilmiştir.
 
Uzlaşmanın kesinliği, vergi mükellefi ve vergi idaresi arasında yapılan uzlaşmanın taraflar bakımından kesin nitelikte olması anlamına gelir. Bu uzlaşma sonucunda belirlenen vergi miktarı ve cezalar üzerinde yeniden inceleme yapılarak cezalı vergi salınamaz ve yeni bir tarhiyat yapılamaz. Eğer uzlaşma gerçekleşmemişse, hem mükellef hem de vergi idaresi dava yoluna başvurabilir.

CMK 253. madde, Cumhuriyet Savcısının faili kanunun uzlaşma yapılabilmesi olanağını veren hallerde davet ederek suçtan dolayı sorumluluğu kabul edip etmeyi sorguladığı bir maddedir.

Uzlaşma genellikle Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları kapsamında gerçekleşir.

Tarhiyat sonrası uzlaşma ise vergi idaresi ile mükellefler arasında vergi ve cezalar konusunda anlaşmaya varılması için kullanılan bir idari çözüm yoludur. Bu durumda, mükellefler adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce uzlaşma yoluna başvurabilirler.

Tarhiyat sonrası uzlaşmanın kapsamına ise yayımlanan Uzlaşma Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere, ikmalen, re'sen veya idarece salınan vergiler ve vergi ziyaı cezaları dahildir.

5.000 TL'yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamında yer almaktadır. Bu cezalar için uzlaşma sağlandığında cezanın %75'inin kanuni süresinde ödenmesi halinde ilave %25 indirim uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst