AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzlasmanin avantajlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uzlaşmanın avantajları nelerdir?​

Mağdur ve fail açısından faydaları; Mağdur ve failin birbirini tanımasına ve yüz yüze görüşmelerine olanak sağlar. Faile, suçun muhatabı üzerinde yarattığı etkiyi görmesi fırsatını sunar. Failin devlete karşı değil mağdura karşı şahsen sorumlu olmasını sağlar.

CMK 253 madde nedir?​

Madde 253.- (1) Cumhuriyet savcısı, yapılan soruşturmanın durumuna göre, kanunun uzlaşma yapılabilmesi olanağını verdiği hallerde, faili bu kanunun ön- gördüğü usullere göre davet ederek suçtan dolayı sorumluluğu kabul edip etme- diğini sorar.
Uzlaşma olunca ne olur?
Uzlaştırma bürosu taraflar arasında uzlaşmanın sağlanması için gerekli girişimlerde bulunur. Uzlaşma sağlanırsa, kamu davasının düşmesine karar verilir. Uzlaşma sağlanmazsa hükmün aynı şekilde infaz edilmesine karar verilir.
Kısmi uzlaşma nasıl olur?
Kısmi uzlaşma, müşteki / şüpheli tarafında birden fazla kişi olup da tarafın bazısı ile uzlaşılması halinde yapılan uzlaştırma işlemleridir. Durumunda A ve B kişilerinden uzlaşmak isteyen her bir müşteki diğerine bağlı kalmaksızın uzlaşabilirler. A ve C uzlaştı ise KYOK veya DÜŞME kararı verilir.

Uzlaşma amacı nedir?​

Uzlaştırmanın hedefi, suçun işlenmesinden sonra fail ve mağdur arasında meydana gelen çekişmeyi, bir uzlaştırmacının girişimiyle çözmektir. Bu nedenle uzlaşma, suçun faili bakımından cezanın “özel önleme” fonksiyonuna yardım ettiği gibi, mağdurun ve genel olarak kamunun da yararlarının korunmasını sağlar.

Uzlaşma tazminata engel mi?​

Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır.
253 kanun nedir?
5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NUN 253. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanun’unun 253. maddesinde, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenen bazı suçlara ilişkin, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırılması kavramı düzenlenmiştir.
Uzlaştırmayı kabul etmezse ne olur?
Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
Kesinleşmiş kararlar açısından -infaz edilmiş olsalar bile- uzlaştırma mümkündür. Uzlaştırma, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst