AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzlasma teklifi ilk kime yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
120.820
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzlaşma teklifi ilk kime yapılır?​

Büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur. Şüphelinin, mağdurun veya suçtan zarar görenin reşit olmaması halinde, uzlaşma teklifi kanunî temsilcilerine yapılır.

TCK 106 uzlaştırmaya tabi mi?​

TCK 106 uzlaştırmaya tabi mi?
Taksirle yaralama suçu bilinçli taksirle işlense dahi uzlaştırma kapsamında olan suçlar arasındadır. Tehdit suçu (m.106/1). Konut dokunulmazlığını ihlal Suçu (m. 116).

Uzlaşma teklifi vekile yapilabilir mi?​

Uzlaşma teklifi vekile yapilabilir mi?
UZLAŞMA TEKLİFİ AVUKATA YAPILABİLİR Mİ? Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği Madde 29/2’ye göre Müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması halinde vekaletnamede özel yetki var ise vekile de uzlaştırma teklifinde bulunabilir.

Uzlaşma sürecinde savunma nasıl yapılır?​

Uzlaştırmacı, yazılı savunmada bulunması için kendisine yapılan yazılı bildirimin tebliğinden itibaren on günlük süre içinde savunmasını vermek zorundadır. Tebliğden imtina eden veya bu süre içinde savunmada bulunmayan uzlaştırmacı savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

TCK 106 şikayete tabi mi?​

TCK 106 şikayete tabi mi?
CMK’nın 253/1-a,b maddelerindeki düzenlemeye göre tehdit suçunun TCK m.106/1 maddesindeki şekli uzlaştırmaya tabidir. Yani TCK’nın 106/1 maddesinde düzenlenen basit tehdit şikayete tabi iken; TCK’nın 106/2 maddesinde düzenlenen nitelikli tehdit şikayete tabi değildir.

Uzlaştırma raporunu kimler imzalar?​

Uzlaştırma raporunu kimler imzalar?
Kanuni temsilci veli yada vasi olabilir. Ayrıca müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması hâlinde vekâletnamede özel yetki var ise vekile de uzlaşma teklifinde bulunulabilir. Özel hukuk tüzel kişisi söz konusu ise uzlaşma imza sirküleri olan şirket yetkilisi ile de yapılabilecektir.

Uzlaştırmada zaman aşımı ne zaman başlar?​

(5) Uzlaştırıcı, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde uzlaşmayı sonuçlandırır. Cumhuriyet savcısı bir defaya mahsus olmak üzere bu süreyi otuz gün daha uzatabilir. Uzlaştırma süresince zamanaşımı durur.
 
Uzlaşma sürecinde belirli yasal prosedürler ve kurallar bulunmaktadır. Uzlaşma teklifi genellikle büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı tarafından şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene yapılır. Eğer şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören reşit değilse, uzlaşma teklifi kanuni temsilcilerine yapılır.

TCK 106'da, taksirle yaralama suçu bilinçli taksirle işlense dahi uzlaştırma kapsamında olan suçlar arasında yer almaktadır. Tehdit suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu da uzlaştırmaya tabi suçlar arasında bulunmaktadır.

Uzlaşma teklifi avukata yapılabilir mi sorusunun cevabıyla ilgili olarak, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği Madde 29/2'ye göre müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması halinde vekaletnamede özel yetki varsa, vekile de uzlaşma teklifinde bulunulabileceği belirtilmektedir.

Uzlaşma sürecinde savunma nasıl yapılır sorusuna ise uzlaştırmacının yazılı savunmada bulunması için kendisine yapılan yazılı bildirimin tebliğinden itibaren on günlük süre içinde savunmasını vermesi gerektiği ve tebliğden imtina eden veya bu süre içinde savunmada bulunmayan uzlaştırmacının savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı cevabı verilmektedir.

TCK 106'nın şikayete tabi olup olmadığı konusuyla ilgili olarak, CMK’nın 253/1-a,b maddeleri ve TCK m.106/1 ve m.106/2 maddelerine göre tehdit suçunun şikayete tabi olduğu veya olmadığı açıklanmaktadır.

Uzlaştırma raporunu kimlerin imzaladığına dair bilgi verilirken, kanuni temsilci, veli, vasi veya özel hukuk tüzel kişisinin vekilinin imza atabileceği belirtilmektedir.

Son olarak, uzlaşmada zaman aşımının ne zaman başladığı konusu hakkında detaylı açıklama yapılmış; uzlaştırıcının başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde uzlaşmayı sonuçlandırması gerektiği ve cumhuriyet savcısının bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere otuz gün daha uzatabileceği ifade edilmiştir. Aynı süreçte zamanaşımının duracağı bilgisi de verilmiştir.
 
Geri
Üst