AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzlaşma suçu kabul etmek midir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Uzlaşmadan sonra ne olur?
Uzlaşma sonucunda şüphelinin edimini bir kerede yerine getirmesi halinde, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir. Edimin yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arzetmesi halinde, şüpheli hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilir.

Uzlaşma kabul edilmezse ne olur?
Uzlaşma olmazsa ne olur sorusunun yanıtı ise davanın mahkemede yargılanmasına devam edecek olmasıdır. Ceza Muhakemesi Kanununun 253. maddesine göre; mağdur kişinin özel hukuk tüzel kişisi olduğu suçlar, yani dernek, vakıf veya şirket vb. olduğu durumlardaki suçlar uzlaştırma kapsamına girmektedir.

Uzlaşma kaç gün sürer?
Kendilerine uzlaşma teklif edilen şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören kendilerine uzlaşma teklifinin kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren 3 gün içinde uzlaşma görüşmelerine ilişkin kararını bildirmek durumundadır. Aksi halde teklifi reddetmiş olur. Uzlaşma süresi kanunda 30 gün olarak öngörülmüştür.

Uzlaştırmada süre ne zaman başlar?
Süreler o Uzlaştırmacıya dosya içindeki uygun görülen (CMK 253/11) belgelerden örnek verildikten sonra başlayan uzlaştırma süresi, en fazla 30 gündür. Cumhuriyet savcısı bu süreyi en çok 20 gün uzatabilir (CMK 253/12). Sonuçsuz kalan uzlaştırmadan sonra tekrar uzlaşma yoluna gidilemez (CMK 253/18).

Uzlaştırma süreci nasıl işler?
Sanıklar uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde ceza almaktan kurtuluyor. Uzlaşma sürecinde mağdur herhangi bir ücret ödemiyor. Uzlaştırmacı ücreti ve diğer masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Uzlaşmanın olumlu sonuçlanması halinde sanıktan da herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Uzlaşmadan vazgeçilebilir mi?
Uzlaşma şikayetten vazgeçmek değildir. Ancak uzlaşmadan önce şikayetten vazgeçilir ise uzlaşmadan yararlanılamaz. Onun için “Şikâyetçi Değilim, Uzlaşmak İstiyorum” ifadesi yerine, eğer halen şikâyetçi olunacaksa ve fakat uzlaşmak da isteniyorsa ”Şikâyetçiyim, Fakat Uzlaşmak İstiyorum” denilmelidir.

Uzlaştırmacı parasını kim öder?
Uzlaştırmacıya Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tarifeye göre ücret ödenir. Uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri, yargılama giderlerinden sayılır. Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde bu giderler Devlet Hazinesi tarafından karşılanır.

Uzlaştırmada ne talep edilir?
Uzlaşma görüşmeleri sırasında mağdurların talep ettiği edimin konusunu en çok "maddi değerler" oluştururken, bunu "özür dileme", "kamu veya özel kuruma bağış" ve "kamu kurumunda hizmetli olarak çalışma" takip etti.
 
Geri
Üst