AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uzlasma kurumu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzlaşma kurumu nedir?​

Uzlaşma/uzlaştırma yasası, kamu davasının düşmesine yol açtığı için bir ceza usul hukuku kurumu; devlet ile birey arasındaki ceza ilişkisine son verdiği için de bir maddi ceza hukuku kurumudur. Maddi ceza hukukunda, her zaman hükümlünün lehine olan kanunun uygulanması temel kuraldır (TCK md.7/2).

Uzlaştırmacı nedir ne iş yapar?​

Uzlaştırmacı ne demektir? Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir.

Hükümlüye uzlaşma teklifi yapılır mı?​

Hükümlüye uzlaşma teklifi yapılır mı?
Uzlaştırma teklifi hükümlünün vasisi yani kanuni temsilcisine yapılmalıdır. Kısıtlı şahsın bir edimi yerine getirmesi mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda vasiye ulaşılamadığından edimsiz uzlaşmalarda evrakların cezaevine gönderilerek imzalatılması mümkün olabilmektedir.

Uzlaştırmacı hangi konulara bakar?​

Suçun mağduru ve faali arasında anlaşmayı sağlayacak iletişim süreçlerini arabulucu yönetir. Uzlaştırmacı ceza soruşturmalarında iki taraf arasında uyuşmazlığın çözülmesi için tarafsız olarak iletişim sağlayan kişidir.

Uzlaştırmacı ne kadar maaş alır?​

2) 4-6 kişinin taraf olması durumunda 320-400 TL, 3) 7-9 kişinin taraf olması durumunda 400-481 TL, 4) 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 481-560 TL, arasında ücret ödenir.

Uzlaştırmacı tanıklık yapabilir mi?​

Uzlaştırmacı tanıklık yapabilir mi?
(3) Uzlaştırma sürecinde yapılan açıklamalar herhangi bir soruşturma, kovuşturma ya da davada delil olarak kullanılamaz. Müzakerelere katılanlar bu bilgilere ilişkin olarak tanık olarak dinlenemez.
Edimsiz olarak uzlaşma ne demek?​
Genellikle, fiilden kaynaklanan maddi veya manevi zararın tamamen ya da kısmen tazmin edilmesi veya eski hale getirilmesi halinde veya Mağdurdan veya suçtan zarar görenden özür dilenmesi şeklinde edimli uzlaşmak mümkündür. Taraflar uzlaştırma süreci sonunda edimsiz olarak da uzlaşabilirler.
Uzlaşma bedeli nedir?​

Hükümlüye uzlaşma teklifi nasıl yapılır?​

Hükümlüye uzlaşma teklifi nasıl yapılır?

Uzlaşma teklifi vekile yapılabilir mi?​

UZLAŞMA TEKLİFİ AVUKATA YAPILABİLİR Mİ? Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği Madde 29/2’ye göre Müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması halinde vekaletnamede özel yetki var ise vekile de uzlaştırma teklifinde bulunabilir.

Uzlaştırma işlemi nedir?​

Ceza hukukunda uzlaştırma, ceza yargılaması sırasında belirli suçlar bakımından şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenlerin görevlendirilen bağımsız bir uzlaştırmacı aracılığıyla anlaştırılmaları sürecidir.

Uzlaşma süreci nasıl işler?​

Uzlaşma süreci nasıl işler?
Sanıklar uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde ceza almaktan kurtuluyor. Uzlaşma sürecinde mağdur herhangi bir ücret ödemiyor. Uzlaştırmacı ücreti ve diğer masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Uzlaşmanın olumlu sonuçlanması halinde sanıktan da herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Ssç uzlaşma teklifi kime yapılır?​

Şüpheli, sanık, katılan, mağdur veya suçtan zarar görenin reşit olmaması ya da kısıtlı olması hâli ile mağdur veya suçtan zarar görenin ayırt etme gücü bulunmaması durumunda, uzlaşma teklifi kanunî temsilcilerine yapılır.

Uzlaştırma teklif formunu vekil imzalar mı?​

Ceza Dairesi’nce verilen bir kararla, uzlaşma teklifinin avukatlara yapılabileceğine hükmetti. Karara göre ; kişinin uzlaştırma hususundaki beyanı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olup, hak sahibinin açık beyanı ya da açıkça (varlığı halinde) vekaletnamede bu hususta vereceği yetki ile vekili kullanabilecektir.

Uzlaşma Teklifini Kim Yapar?​

Uzlaşma Teklifini Kim Yapar?
Uzlaşma teklifini kim yapar? Uzlaştırma bürosundan sorumlu Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur.
Uzlaştırma nasıl olunur?​
Uzlaştırmacı eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkum olmamaları gerekmektedir. Ehliyetlerinin olması gerekir. Hukuk fakültesinden ya da hukuk programlarına yer veren iktisat, siyasal bilgiler, idari bilimler, maliye ya da polis akademisinden mezun olmaları gerekmektedir.
Uzlaştırma süresi ne kadar?​
Süreler o Uzlaştırmacıya dosya içindeki uygun görülen (CMK 253/11) belgelerden örnek verildikten sonra başlayan uzlaştırma süresi, en fazla 30 gündür. Cumhuriyet savcısı bu süreyi en çok 20 gün uzatabilir (CMK 253/12). Sonuçsuz kalan uzlaştırmadan sonra tekrar uzlaşma yoluna gidilemez (CMK 253/18).

Uzlaşma sağlanamazsa ne olur?​

Uzlaşma sağlanamazsa ne olur?
Uzlaşma, bir davada davacı ve davalının anlaşması sonucunda yargılamanın sona ermesidir. Uzlaşma olmazsa ne olur sorusunun yanıtı ise davanın mahkemede yargılanmasına devam edecek olmasıdır.

Uzlaştırma ücretini kim belirler?​

Uzlaştırmacıya Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tarifeye göre ücret ödenir. Uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri, yargılama giderlerinden sayılır. Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde bu giderler Devlet Hazinesi tarafından karşılanır.
 
Uzlaşma kurumu, ceza hukuku alanında önemli bir yere sahip olup, devlet ile birey arasındaki ceza ilişkisine son veren bir maddi ceza hukuku kurumudur. Uzlaşma/uzlaştırma yasası, kamu davasının düşmesine yol açarak ceza yargılamasında belirli bir süreci başlatır. Bu süreçte, uzlaştırmacılar devreye girer ve şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasında uzlaşma müzakerelerini yönetirler. Uzlaştırmacılar genellikle avukatlar veya hukuk öğrenimi görmüş kişilerdir ve Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilirler.

Uzlaştırmacılar, suçun mağduru ve faili arasında anlaşmayı sağlayacak iletişim süreçlerini arabulucu olarak yönetirler. Bu süreçte tarafsızlık ve adalet ilkesine uygun bir şekilde taraflar arasında iletişimi sağlarlar. Uzlaştırmacılar, ceza soruşturmalarında taraflar arasında uyuşmazlığın çözülmesi için önemli bir role sahiptirler.

Uzlaştırmacıların ücretleri belirli bir tarifeye göre Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir. Örneğin, 4-6 kişinin taraf olduğu durumlarda belirli bir ücret; 10 ve daha fazla kişinin taraf olduğu durumlarda ise farklı bir ücret ödenir.

Uzlaşma süreci, tarafların anlaşmaya varması durumunda ceza yargılamasının sona ermesine yol açar. Uzlaşma sağlanamadığı takdirde ise dava mahkemede yargılanmaya devam eder. Uzlaştırma süreci belirli koşullara bağlı olarak en fazla 30 gün sürer ve Cumhuriyet savcısı bu süreyi en fazla 20 gün uzatabilir.

Genel olarak, uzlaşma kurumu adalet sisteminde önemli bir yer tutar ve taraflar arasında anlaşmayı sağlayarak hem hukuki süreci hızlandırır hem de taraflar arasındaki ilişkileri düzeltebilir.
 
Geri
Üst