Uzerine vergi borcu dusmedigi halde bir baskasinin vergisini alacakli vergi dairesine odemek durumunda olan gercek ve tuzel kisilere ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
231.753
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üzerine vergi borcu düşmediği halde bir başkasının vergisini alacaklı vergi dairesine ödemek durumunda olan gerçek ve tüzel kişilere ne ad verilir?​

Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Vergi kesenler vergi yükümlüsü müdür?
Vergi kesenlerin sorumluluğu Yaptıkları ödemelerden vergi kesmek zorunda olanlar, verginin tam olarak kesilip süresinde vergi dairesine ödenmesinden sorumludur.

Küçüklerin vergi sorumlusu kimdir?​

Küçükler ve kısıtlıların mükellef olması halinde bunlara düşen ödevler, kanuni temsilciler tarafından yerine getirilir. Bilindiği gibi küçüklerle kısıtlıların kanuni temsilcileri veli, vasi veya kayyumdur.
Vergi mükellefi vergi sorumlusu nedir?
Mükellef ve vergi sorumlusu: Madde 8 – Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Vergi mükellefiyeti, vergi mükellefi olma durumunu ifade eder. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda, vergi mükellefi, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu düşen gerçek veya tüzel kişi, olarak tanımlanmıştır.
Vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişiye ne ad verilir?
Vergi Usul Kanunu’nun 8’inci maddesinde mükellef; vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Kanuni tanım bu olmakla beraber, tüzel kişiliği haiz olmadığı halde mükellef olarak vergilendirilen kurumlar da vardır.

Vergi borcu kural olarak ne ile başlar?​

vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Birey ile devlet arasındaki vergilendirme ilişkisi vergi yasasında öngörülmüş olan vergiyi doğuran olayın yükümlü tarafından gerçekleştirilmesi ile kurulur. Vergilendirme süreci vergiyi doğuran olayın yükümlünün kişiliğinde gerçekleştirilmesi ile başlar.
 
Geri
Üst