AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzaylılar Var Mı? Uzaylıları Nasıl Buluruz?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Uzaylılar Var mı?
İnsanlar her zaman uzaylıların eski radyo ve televizyon yayınlarından gelen dalgaları tespit edip Dünya’ya işgale geleceklerinden endişe duymuştur.

Peki gerçekten uzaylılar var mı?

Dünya’da yaklaşık 500 milyon yıldır bitki ve canlı yaşamının var olduğunu biliyoruz. Uzaylıların Dünya’yı bulmasının yolu bitkilerden geçiyor olabilir mi?

Bitkiler atmosferi oksijenle doldurma görevinin yanı sıra, kızılötesi radyasyonda görülebilen kendine özgü bir dalga boyu verir. Bu, diğer yaşamların galaksiyi tararken bulabileceği türden bir sinyaldir.

Üstelik sadece bitkiler değil diğer yaşam biçimleri de Dünya’yı tespit edecekleri sinyaller veriyor. Bizlerin de yeni bir gezegen keşfinden hemen sonra aradığımız, canlı yaşamının olup olmadığını belirten sinyallerdir.

Galileo Uzay Aracının Keşfi

NASA, Galileo uzay aracını Jüpiter’in yörüngesine girmek ve yıllarca gezegeni ve uydularını inceleme göreviyle 8 Ekim 1989’da fırlattı.

Gelin görün ki NASA, uzay aracını doğrudan Jüpiter’e göndermek üst kademe roketine sahip değildi. Bunun yerine, uzay aracına Jüpiter’e gidebilmesi için gerekli hızı verecek bir çeşit akıllı sinek manevrası planladılar.

Uzay aracı önce 10 Şubat 1990’da Venüs’e, 8 Aralık’ta Dünya’ya ve tam olarak iki yıl sonra da tekrar Dünya’ya doğru yol aldı.

Carl Sagan, Galileo’dan gelen resim ve verilere baktıktan sonra şu tarihi açıklamayı yaptı:

“Bol gaz halindeki oksijen kanıtı, görünür spektrumun kırmızı kısmında keskin bir emilim çizgisi ve geniş termodinamikte atmosferik metan içeren geniş bir dağılmış yüzey pigmenti bulgusuna ulaştık. ”
Daha basit bir anlatımla Galileo uzay aracı Dünya’daki yaşamın kendisini keşfetmişti.

Aslında, NASA’nın OSIRIS-REx misyonu yaptıkları benzer bir uçuş misyonunda bu deneyi tekrar yaptılar, Bu kez Dünya atmosferinde umduklarından daha fazla metan, oksijen ve ozon içerdiğini belirttiler.

Astronomlar bu deneyle bir kez daha Dünya’da yaşam olduğunu keşfettiler.

Bunu mutlaka okumalısın, sonra kaldığın yerden devam edersin : Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Uzaylıları Nasıl Buluruz?
Uzaydan elde ettiğimiz bulgularla Dünya’da yaşamın olduğunu saptayabiliyorken, aynı teknikle Dünya dışı bir gezegende yaşam bulabilir miyiz?

Bir başka deyişle uzaylıları nasıl buluruz?

Jack T. O’Malley-James ve Lisa Kaltenegger isimli iki araştırmacı “Dünya’nın Fotosentetik Kırmızı Çizgi Biyografisi için Zaman Çizelgesini Genişletmek” başlıklı makalesinde, geçmiş zamanlar boyunca Dünya’nın farklı dönemlerde nasıl görüneceğini araştırıyor.

Bu araştırmayı daha iyi anlamak için Dünya üzerinde bir yolculuğa çıktığımızı hayal edelim. Hemen hemen kafamızı çevirdiğimiz her yerde bitkilerin var olduğunu görürüz. Son 500 milyon yıla baktığımızda klorofil (bitkilere yeşil rengini veren maddenin adı) her yere yayıldı ve her yer yeşil oldu.



Görünür dalga boylarında yeşil görünebilecek birçok şey vardır. Fakat bitkiler, kızılötesi spektrumda 700 – 750 nm dalga boylarında yansıtıcıdır. Bu özel dalga boyunda Dünya’ya bakıldığında kırmızı bir parıldama görürsünüz. Bunakırmızı çizgi adı verilir.

Ancak yayınlanan bu makaleye göre açık bir sinyal verecek olan sadece bitkiler değildir. Araştırmacılar, gezegenimizin dünya dışı yaşamlar gibi uzak gözlemcilere neye benzeyeceğini simüle etmek için Dünya’daki yaşamı zaman çeşitleri dönemlere ayırarak modelledi.

Bitkilerden önce, en başarılı yaşam formları liken, fotosentetik bakteriler ve mantarlar arasında ortak yaşamın olduğu bir koalisyondu. Bu likenlerle kaplı bir gezegen belirgin şekilde bir kırmızı çizgi görüntüsü sağlayacaktır.

500 milyon yıl ile 1.2 milyar yıl önce, Dünyadaki sinyalin kaynağı likendi.
Bundan önce göletleri kaplayan algler gibi siyanobakteriler, Dünya’nın bazı bölümlerini kapladığından dolayı baskın görünecekti ve bir kez daha kendi kırmızı çizgi sinyalini oluşturacaktı.

1,2 milyardan 2 milyar yıl öncesine kadar Dünyadaki sinyalin kaynağı siyanobakterilerdi.
Yabancı gezegenlerin üzerinde bitki yoksa ne olur?
Diğer yaşam formları da kırmızı bir çizgi oluşturur. Yapılan araştırmalara göre bazı mercan türleri kızılötesine daha da yansıtıcı. Dünya’da yaygın olmasa da başka bir gezegeni hükmediyor olabilirler.
Hatta deniz salyangozlarının oluşan bir gezegenin olduğunu hayal edelim. Çok ilginç olurdu değil mi? Deniz salyangozları gibi bazı hayvan türlerinde bile % 35’lik bir kırmızı çizgi artışı vardır.
Dünya dışı bir gezegende yaşam ararken dikkatli olmalıyız, bizi yanlış yönlendiren bazı mineraller var. Örneğin cıva sülfür içeren kayalarla dolu tamamen ölü bir gezegen kırmızı çizgiyi taklit edebilir.
Eğer olur da bir gün X ışınlarını görme yeteneği olan bir uzaylı ile karşılarsanız, havaalanı güvenliğinde iyi kariyer yapacağını söylemek bir insanlık göreviniz olsun.
 
Geri
Üst