AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzayda nasil bitki yetistirilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uzayda nasıl bitki yetiştirilir?​

Uzayda, su kültürlerinde bitkilerin kökü yetiştirilemeyeceğinden ışık yardımı ile kökler havada tutulmaktadır. Bitkilerin köklerinin ne tarafa uzayacağı uzay mekiğinin hareket doğrultusuna ve ışık kaynağının yönüne bağlıdır. Bitkilerin ihtiyacı olan besinler ise astronotların idrarları ile karşılanmaktadır.

Uzayda oksijen nasıl üretilir?​

Oksijen üretim sisteminde su geri dönüşüm sisteminden gelen su elektroliz yöntemiyle oksijen (O2) ve hidrojen (H2) moleküllerine ayrıştırılır. Elde edilen oksijen kabin atmosferine dağıtılırken, hidrojen sabatier sistemine aktarılır. Elektroliz için gereken güç ise güç destek ünitesinden sağlanır.

Ayda bitki yaşayabilir mi?​

Ayda bitki yaşayabilir mi?
Bilim adamları, ay yüzeyine benzer ortamlarda bitki yetiştirmeyi başardılar. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre, bazı bilim adamlarına göre ayda bitki yetiştirmek, aya insan yerleşiminin ilk aşamasını oluşturuyor.

Uzayda yetiştirilen ilk sebze nedir?​

Uzayda yetiştirilen ilk sebze nedir?
NASA’nın açıklamasına göre, UUİ’deki astronotlar bugün, uzayda yetiştirilen ilk yiyecek olan marulu yiyecekler. Astronotların “tarihi” yemeği, NASA’nın internet sitesinden canlı yayımlanacak. Marul yaprakları yenmeden önce, sitrik asit temelli dezenfektanla temizlenmesi gerekiyor.

Uzayda yetiştirilen ilk çiçeğin adı nedir?​

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan Amerikalı astronot Scott Kelly, uzayda yetiştirilen ilk çiçeğin fotoğrafını resmi Twitter hesabından paylaştı. Al Jazeera’de yer alan habere göre, kirli hanım çiçeği diye de bilinen zinya çiçeği, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilen ilk çiçek oldu.

Uzayda su nasıl üretilir?​

Uzayda bitki var mı?​

Uzayda bitki var mı?
NASA uzayda çiçek yetiştirdi! Bu bitki Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Rusya’ya ait Zvezda modülünde yetiştiriliyor. NASA uzayda daha önce marul yetiştirmişti. Ama ‘Zinnia’ denen bu bitki türü maruldan çok daha farklı. ‘Zinnia’ bir diğer adıyla kirli hanım çiçeği uzun süre büyütüldü ve çiçek açmasına izin verildi.

Bitkiler oksijensiz ortamda yaşar mı?​

Bitkiler oksijensiz ortamda yaşar mı?
Gerçi yukarıda havasız, daha doğrusu oksijensiz ortamlarda yaşayabilen bitkilerin varlığından söz etmiştik. Fakat bunların sayısı çok azdır. Bitki türlerinin binde dokuz yüz doksan dokuzunun havaya ihtiyacı vardır. Sonra oksijensiz yaşayabilen bitkiler çok ufak, gözle görülmeyen, mikrop adını taşıyan bitkilerdir.

Ayda ağaç yetişir mi?​

 
Uzayda bitki yetiştirmek için uygulanan yöntemler oldukça ilginç ve karmaşıktır. Su kültürlerinde bitkilerin köklerinin uzayda yeterince gelişememesi nedeniyle, kökler havada tutulmaktadır. Bu durumda bitkilerin köklerinin büyüme yönü uzay mekiğinin hareketine ve ışık kaynağının yönüne bağlı olmaktadır. Besin ihtiyacı için ise astronotların idrarının geri dönüşümü sağlanarak bitkilere besin sağlanmaktadır.

Oksijen üretimi uzay istasyonlarında oldukça önemlidir. Su geri dönüşüm sisteminden gelen su elektroliz yöntemiyle oksijen (O2) ve hidrojen (H2) moleküllerine ayrıştırılır. Elde edilen oksijen kabin atmosferine dağıtılırken, hidrojen ise sabatier sistemine aktarılır. Bu süreç için gerekli olan enerji ise güç destek ünitesinden elde edilmektedir.

Ay yüzeyinde bitkilerin yaşayabileceği ortamların simüle edilmesi başarıldı ve bu, ay yüzeyine insan yerleşiminin ilk aşamalarından biri olarak görülmektedir.

NASA'nın açıklamalarına göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'nde görev yapan astronotlar tarafından uzayda yetiştirilen ilk sebze marullardır. Marullar, temizlik için sitrik asit temelli dezenfektanla işlemden geçirilerek tüketilmektedir.

Aynı zamanda, uzayda yetiştirilen ilk çiçek ise zinya çiçeği olarak bilinen kirli hanım çiçeğidir. Amerikalı astronot Scott Kelly, uzayda yetiştirilen ilk çiçek olan zinya çiçeğinin fotoğrafını resmi Twitter hesabından paylaşmıştır.

Son olarak, bitkilerin oksijensiz ortamlarda yaşayıp yaşayamayacağı konusu da ilginçtir. Çoğu bitki türünün havaya ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında, oksijensiz ortamda yaşayabilen bitki türleri çok azdır. Bu tür bitkiler genellikle mikroskobik ölçülerdedir ve çok nadirdir.

Ayda ağaç yetiştirilmesi konusunda ise henüz bilimsel bir çalışma yapılmadı ve bu konuda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bilim insanları, bitki yetiştirme teknolojileri geliştikçe belki de ilerleyen dönemlerde ayda ağaç yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılabileceğini düşünmektedir.
 
Geri
Üst