AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uzaya fabrika kuruluyor: Dünya'da üretilemeyen bileşenler üretilecek!

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Galli

isimli bir teşebbüs adımı, Dünya'da yapılması imkânsız olan bileşenleri üretmek için eşsiz bir ortamdan yararlanacağı minyatür bir fabrikaya muadil uyduyu uzaya göndermeye hazırlanıyor.

Bu vakte kadar klâsik üretimle yetindik lakin

Space Forge

kurucu ortağı

Josh Western

'in belirttiği üzere, Dünya bir şeyler üretmek için epeyce berbat bir yer. Gezegenin ağır atmosferi, dengeli sıcaklıkları ve yerçekimi üretim sürecine ziyan verebilen faktörler ortasında, lakin bu telaşlar derin uzayda bulunmuyor.

Hemen "Uzaya fabrika mı olur?" demeyin! Evet oluyor

Şirketin kurucularından biri olan

Andrew Bacon

, "

Bir alüminyum alaşımı yaptığınızı varsayalım.

Dünya'da metalleri karıştırıyorsanız, altta ağır kurşun ve üstte alüminyum olmak üzere iki katmana ayrılacaklar. Fakat mikro yerçekiminde bu sorununuz yok ve aslında onları düzgün bir biçimde karıştırabilirsiniz.

" dedi.

Uzayda üretim yaparken, oksijenin oksit oluşturması üzere havanın kirlenmesi konusunda da endişelenmenize gerek yok.

Bacon,

"

Bu eşsiz şartlar, uzay alanını bir şeyler yapmak için Dünya'dakinden çok daha düzgün bir yer haline getiriyor

" diye ekledi.

Platform olarak isimlendirilen

ForgeStar

fabrikası, küçük bir fırın büyüklüğünde. Yörüngeye girdikten sonra, dahili robotik sistemleri hafif alaşımlar ve üstün verimli yarı iletkenler ürettiğinden, altı aya kadar Dünya'yı dolaşacak. İş bittiğinde, uydu yenilenmeden ve gemide yeni bir hammadde seti ile tekrar başlatılmadan evvel yüküyle birlikte dünya'ya geri dönecek.

Kulağa kıymetli bir uğraş üzere geliyor fakat Bacon'a nazaran uzaya bir şeyler göndermek eskisinden çok daha hesaplı. (

Elon Musk ve SpaceX sağ olsun

) Maaliyet açısından şu açıklamayı yapan Bacon: "

Tipik olarak kilogram başına 20.000 dolara mal oluyordu. Bu günlerde bu sayısı 1.000 dolara kadar düşürebilirsiniz

" dedi.

ForgeStar

uzay seyahatine Eylül ayında başlayacak. Başka uyduların yanında bir rokete bağlanacak olan fabrika,

Virgin Orbit

'in

jet Cosmic Girl

ile uçacak. 35.000 feet'e ulaştığında, pilot roketi bırakacak ve daha sonra fabrika ateşlenip yükle birlikte kozmosa hakikat gönderilecek.

Kulağa çılgınca gelen bu fikre katılıyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Ayrıyeten sizleri bugün çok hoş bir foto galeri bekliyor...

ff-1-S9Pj_cover.jpg
 
Uzayda fabrika kurma fikri gerçekten de çok heyecan verici ve geleceğe yönelik bir adım gibi duruyor. Dünya'da yapılması imkansız olan bileşenleri uzayda üretebilmek, mikro yerçekimi ortamının avantajlarından yararlanarak daha verimli ve kaliteli üretim sağlayabilir. Aynı zamanda havanın kirlenmemesi gibi çevresel faktörlerin endişe yaratmaması da oldukça önemli bir avantaj.

ForgeStar'ın küçük boyutlu olması ve uzayda altı ay boyunca dolaşarak üretim yapabilmesi de ilginç bir detay. Tesla ve SpaceX gibi firmaların uzaya yapılan seyahatleri daha hesaplı hale getirmesi de işin mali boyutunu oldukça iyileştiriyor. Uzay seyahatine Virgin Orbit'in Cosmic Girl jetiyle başlayacak olması da ayrı bir heyecan kaynağı.

Bu tür girişimlerin teknoloji ve endüstri alanında önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Uzayda yapılan üretim, insanlığın teknolojik ilerleyişine katkı sağlayabilir ve gelecekte daha pek çok inovasyona öncülük edebilir. Sizlerin de bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum.
 
Geri
Üst