Uzay mekikleri nereye iner?
Mekik uzaydaki görevini bitirdikten sonra normal bir uçak gibi yere iner. İndiği yerden büyük Boeing jetleriyle alınır ve tekrar fırlatma üssüne getirilir. Burada da büyük paletlerle fırlatma rampasına taşınır.Uzay mekiği atmosfere nasıl girer?
Uzay mekiği atmosfere nasıl girer?Araç, ısı kalkanı sayesinde bu düşük yoğunluklu atmosfer katmanını geçip, yeryüzüne yakınlaştıkça atmosferin artan kalınlığının oluşturduğu baskı ile yavaşlar ve giderek soğur. Ardından inen cisim bir kapsül ise paraşütleri açılır, bir uzay mekiği ise uçak gibi normal iniş gerçekleşir.
Uzay mekiği tekrar dünyaya geri döner mi?
Uzay mekiği tekrar dünyaya geri döner mi?Peki, uzay roketleri Dünya’ya geri döner mi? Dünya dışına gönderilen bu araçlar tekrardan Dünya’ya geri dönmezler. Uzay mekikleri uydu gibi bazı yükleri yörüngeye taşımakla görevlidirler.
Uzay sondası dünyaya geri döner mi?
Mariner 9, güneş sistemindeki en büyük yanardağı gösteren Mars’ın bir fotoğrafını çekti. Uzay sondaları hakkında en fazla sorulan sorulardan biri “Uzay sondası dünyaya geri döner mi?” dir. Bunun cevabı ise, hayır.Uzay mekiği hangi yakıtla çalışır?
Uzay mekiği hangi yakıtla çalışır?Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar.
Atmosferin yerden yüksekliği kaç km?
Atmosferin yerden yüksekliği kaç km?Atmosferin en dış katmanı Dünya’nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya’nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur. Ancak atmosferin en dış katmanının yoğunluğu çok düşüktür.
Araştırmalar için uzaya gönderilen uzay araçları; sonda, uzay mekiği ve uzay uçaklarıdır. Uzay sondaları, uzay boşluğuna gönderilen ve veri toplamaya yarayan robotik araçlardır. Dünya dışına gönderilen bu araçlar tekrardan Dünya’ya geri dönmezler. Uzay mekikleri uydu gibi bazı yükleri yörüngeye taşımakla görevlidirler.