- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.870
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Uzaktan algılamada veri kaynakları nelerdir?
Uzaktan algılamanın en önemli kaynağını uzay fotoğrafları ve tabii ki uydular oluşturur.Uzaktan algılamanın avantajları nelerdir?
Coğrafi verinin elde edilmesinde önemli yöntemlerden birisi olan uzaktan algılama sahip olduğu avantajlar neticesinde diğer yöntem ve tekniklerin üstüne çıkmıştır. Bu avantajları sayısallık, hızlılık, ucuzluğu, küreselliği, güncellenebilirliği, ayrınıtılı olma, güvenirliliği ve esnekliği olarak sıralayabiliriz.
Termal uzaktan algılama Nedir?
Uzaktan algılama, jeotermal çalışmalar ve araştırmalarda, termal kızılötesi görüntüleme kullanılarak yüzey sıcaklığı anomalilerinin belirlenmesi, jeotermal sistem ile ilişkili çizgiselliklerin haritalanması, alterasyon minerallerinin ve alterasyon alanlarının tespitinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Uzaktan Algılama Uygulamaları Nelerdir?
Uzaktan Algılamanın Kullanım AlanlarıUzaktan algılama çalışmalarında kullanılan algılayıcı sistemler nelerdir?
Uzaktan algılama metodunda; hava kameraları, tarayıcılar veya radarlar gibi algılayıcılar tarafından elde edilen görüntülerin kullanımıyla mekânsal veri tabanının oluşturulması gerçekleşir (Şekil 1.4).
Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir.
Uzaktan algılamada kullanılan sensörleri taşıyan araçlar, yerden birkaç santimetre yükseklikte olabildiği gibi uzayda 36000 km uzaklıkta veya ötesinde olabilmektedir. Dolayısıyla platformları 3 alt başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar; uzay platformları, hava platformları ve yer platformlarıdır (Şekil 5.1).
Termal algı nedir?
Termal algılama sistemleri genellikle uçuş doğrultusuna dik yönde tarama yapan çok spektrumlu tarayıcılardır. Buna bağlı olarak, elektromanyetik spektrumun termal bölgesini algılama yeteneğine sahip olan uydulardan elde edilen görüntüler kullanılarak yer yüzey sıcaklıkları belirlenebilir.
Uzaktan algılama sistemi hangi alanlarda kullanılır?
Tarım, orman, çevre, su yönetimi, savunma, istihbarat, madencilik, afet yönetimi, yeraltı ve yerüstü kaynakların yönetilmesi, kentsel planlama ve mekana dayalı bir çok mühendislik ve araştırma projelerinde uzaktan algılama teknolojilerinden faydalanılır.