AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyuz olan kedi nasil tedavi edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uyuz olan kedi nasıl tedavi edilir?​

Hastalığın derecesine ve tipine göre değişmekle birlikte şampuan, yıkama solusyonu, enjeksiyon, damla, sprey, tablet formları olan ilaçlar bulunmaktadır. Bazen bu ilaçlar tek olarak kullanıldığı gibi kombine olarakta kullanılmaktadır.

Uyuz hastalığı hayvandan insana geçer mi?​

Bu ciltte kaşıntılı, kırmızı bir döküntü oluşturur. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda temas ile kişiden kişiye bulaşan uyuz hastalığı, sanılan aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz.

Uyuz bir insana nasıl bulaşır?​

Uyuz bir insana nasıl bulaşır?
Hastalık İnsanlara Nasıl Bulaşır? Uyuz genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın temas ile bulaşır. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, ele ele tutuşma gibi) bulaşabilir.

Uyuz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır?​

Bakım evi ve askeri kışla gibi toplu yaşam alanlarında çok daha kolay yayılan uyuz hastalığı, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan ziyade insandan insana bulaşır. Evcil hayvanlardaki akarlar insanlara geçse bile insan cildinin içine giremez ve cilt yüzeyinde uzun süre yaşayamaz.

Uyuz kediden insana bulaşır mı?​

Kedilerden uyuz etkenleri insanlara bulaşması mümkündür. Kedilerde görülen belirtilerin aynısı insanlarda her zaman görülmese de deride kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar görülebilmektedir. Bunun yanında insanlarda uyuz yapan, insanlara özel uyuz etkenlerinin de bulunduğunu belirtelim.

Uyuz olan bir insan ne yapmalı?​

Uyuz olan bir insan ne yapmalı?
Uyuz bulaşan kişiler direkt cilt ile temas eden nevresim, havlu ve giysileri mutlaka yıkayarak kullanmalılar. Bunlar ise en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı. Ayrıca ev içerisindeki halılar da günlük olarak süpürülmelidir. Ayrıca akarın olduğu düşünülen yüzeyler çamaşır suyu ve sıcak su ile temizlenmelidir.

Uyuz hastalığı nereden başlar?​

Dünya çapında oldukça yaygın olarak görülen sarcoptes scabiei von hominis akarının cildin üst katmanına yerleşmesiyle ortaya çıkan uyuz, akarın ciltte tüneller açarak ilerlemesine bağlı olarak kaşıntıya neden olur.

Uyuz bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?​

Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? İlk bulaşmadan sonra iki ile beş hafta sonrasında, yeniden bulaşmada ise bir ile dört gün sonra şikayetler ortaya çıkar. Uyuz böcekleri deride bulunduğu sürece uyuz bulaşıcıdır.

Kedi köpekten uyuz bulaşır mı?​

Kedi köpekten uyuz bulaşır mı?
Uyuz da bit, pire, kene gibi aslında bir dış parazit türüdür. Evet insanlara geçebilen türleri vardır fakat insana kedi, köpekten uyuz geçme ihtimali düşüktür.
 
Uyuz hastalığı, kedi ve köpeklerde de görülebilen bir hastalıktır ve hayvanlardan insana bulaşma riski bulunmaktadır. Uyuz hastalığına sebep olan akarlar, hayvanlardan insana geçebilir ancak insana özgü uyuz etkenleri de bulunmaktadır. Bu nedenle uyuz bulaşma durumunda hem hayvanların tedavisi hem de insanların tedavisi önemlidir.

Uyuz olduğu düşünülen kedi veya köpekler için veteriner hekim tarafından uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Veteriner hekim tarafından uygun ilaçlar, şampuanlar, spreyler veya diğer tedavi yöntemleri belirlenir. Aynı zamanda hayvanların yaşadığı ortamın temizlenmesi ve uygun hijyen önlemlerinin alınması da önemlidir.

Uyuz bulaşma durumunda insanlarda da belirtiler ortaya çıkabilir. Kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtiler görüldüğünde bir doktora başvurulmalı ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Uyuz olan kişinin yatak çarşafları, giysileri düzenli olarak yıkanmalı ve hastalık bulaşıcı olduğu sürece cilt temasından kaçınılmalıdır.

Uyuz hastalığının yayılmasını engellemek için düzenli hijyen önlemlerine dikkat etmek, teması minimum seviyede tutmak ve gerekli tedavilerin zamanında yapılması büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst